Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Боян Чуков: На хоризонта се задава много сериозен конфликт около остров Тайван
Автор: Йоланда Пелова 13:56 / 23.06.2023Коментари (0)2103
© Фокус
Боян Чуков, геополитически анализатор и бивш офицер от разузнаването, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел.ред. интервюто е от 18.06.2023 г.)



След седмица на тежки боеве предстоят ли истински изпитания за контранастъплението на Киев? Знаем украинските войски са на известно разстояние от основната отбранителна линия на Русия и по-голямата част от силите подготвени за офанзивата все още са в готовност. Как очаквате да се развие ситуацията? Наблюдаваме ли някакво изтощение и от двете страни или може да очакваме още по-големи изпитания и за двете държави, вашият поглед над нещата?

Първо, бих искал да кажа, че експертите, включително в Западна Европа и в Съединените щати считат, че това е едва самото начало. Ще цитирам френския президент Макрон, който каза следното нещо: “Контраофанзивата започна. Тя ще продължи много седмици, даже месеци. Ние ще я подкрепяме в границите, които сме си определили ние", това казва френският президент Макрон. Сега, първо трябва да се има предвид, че от 4 юни Украинската армия не е достигнала до първата отбранителна линия, която е подготвена от руските въоръжени сили. Битките се водят в т.нар. “Сива зона". Украинците се опитват и опипват къде биха могли да направят пробив в руската отбрана, но ако говорим реално за пробив той трябва да бъде някъде от порядъка, примерно на 10-20 км, а нищо подобно не се наблюдава. Нещо повече, загубите на Украинската армия започват да стават неприемливи.

Аз гледам западните телевизионни канали, в които общо взето коментарите започват да стават доста лишени от оптимизъм, даже преди 3-4 дни по една от централните френски телевизии беше организирано едно аналитично предаване, в което беше казано, че Украинската армия е изумена от минирането на територията, която те трябва да преодолеят, дадени са цифри от френски експерти, те говорят за 170 000 кв. км минирани от руснаците. Мините се поставят със съвсем нови и непознати съоръжения, с които разполага Руската армия. Генералният директор на Генералния щаб на Европейския съюз Ерве Блежан преди няколко часа заяви, че в никакъв случай не може да се очаква някакъв много сериозен пробив. И той също започва да говори за това, че евентуално това настъпление ще продължи доста време. От друга страна мога да ви кажа коментара на Константин Сивков, който е капитан първи ранг, той е военен руски експерт. Той казва, че “Руската армия за първи път от 4 юни т.г. работи с развързани ръце", т.е. няма никакви политически ограничения.

Тоест стратегията на Москва се е променила, така ли?



Изцяло се промени, това се разбра и от разговора, който имаше преди броени часове Владимир Путин с военните кореспонденти. От руска страна бяха дадени следните данни, че са унищожени 160 украински танка срещу 56 руски. Но Френската телевизия направи специално предаване, в което показа пленен германски танк “Леопард" и то в неговата последна модификация, който е бил зарязан от украинците с включен двигател, това го видяха френските телевизионни зрители и две машини “Брадли" - американски. Според Константин Сивков, подчертавам според Константин Сивков, тъй като знаем, че в един такъв момент неговият коментар е заинтересован и то от руска страна. Той твърди, че ако Руската армия не продължава да бъде спъвана от политическото ръководство на Москва, тя е в състояние вече от този момент нататък фактически да блокира Украинската армия, да я обкръжи и след няколко седмици да я унищожи, ако разбира се бъде дадена такава заповед. Руснаците започват да използват оръжия, които до този момент не са използвали. Наблюдава се, ситуация, в която най-вече американците се опитват да направят така, че минималния успех на Украйна да послужи като повод за водене на преговори с руснаците, така че конфликтът да бъде замразен.

Ние всички сме се втренчили в събитията в Украйна, но събитията около Тайван се развиват с невероятна скорост и американците започват да прехвърлят своето внимание в Азия, и в Азиатско-Тихоокенския регион и имат нужда в общи линии конфликтът на територята на Украйна да бъде замразен. Така че в общи линии считам, че до тук украинците не могат да се похвалят с абсолютно нищо по отношение на своето контранастъпление. Това го подсказват и повечето западни анализатори, които започват да говорят, че то ще продължи много дълго време и няма да завърши така бързо, както биха очаквали.

В общи линии новата техника, която получиха от Запада не промени ситуацията на бойното поле, обаче може да се твърди и то съвсем сериозно, че мизата и от двете страни и залозите се увеличават. Защото в момента се провежда едно от най-големите военно-въздушни учения на НАТО в Източна Европа, в което ще бъдат активирани някъде около 250 самолета. Съвсем бързо те могат да станат 500, което може да предизвика и обявяването на небето над Украйна за безпилона зона, т.е. НАТО да се намеси. От друга страна руснаците също предупреждават, че ще поставят своята ядрена триада под пълна бойна готовност, т.е. и от двете страни имаме заплахи, просто да видим на кого ще му издържат нервите и кой първи ще направи крачка назад.

По отношение на конфликта в Украйна, той вече напълно се интернационализира, тъй като на територията на Украйна се бият някъде около 12 000 поляка. Съвсем скоро по руските телеграмни канали излезе информация, че е пристигнал спецназ от Германия, Великобритания и Полша, който също участва в настъплението. Така че бавно, без официално да говорим, че НАТО се е включило във войната, реално вече войници от страни-членки на НАТО участват в бойните сражения. Нещо повече вече е много сложно и да се говори за това, че това са някакви наемници, тъй като реално това са офицери и войници на редовна служба, които официално, за да легитимират своето присъствие на украинска територия казват, че са напуснали армията и са просто наемици и са доброволци.

Проблемът е, че нещата стават много сериозни и руснаците започват да говорят, че при това развитие на нещата ще се стигне до употребата на тактическо ядрено оръжие. Аз лично съм обезпокоен, защото преди един ден известният руски геополитик Сергей Раганов, който е либерал от 90-те години, и който е по принцип противник на Владимир Путин, той е така да се каже от хората на Борис Елцин, той предложи Русия да използва тактическо ядрено оръжие, за да охлади този план, който има в Западна Европа и в американците по отношение на Русия и по този начин да бъде избегната употребата на стратегическото ядрено оръжие.

Много интересни са и коментарите, по-точно тълкуванията на това, което казва Путин на срещата с военните кореспонденти. Ще си позволя да цитирам Лена Анина, която е депутатка от Думата, и която е главен редактор на сайт за стратегически анализи. Тя казва, че по отношение на денацификацията на Украйна вече има една определена яснота, тъй като много хора се опитаха да напълнят с различен смисъл това понятие. Според нея “денацификацията на Украйна е синоним на обезвреждането, неутрализирането на Европейския съюз". А денацификацията на Украйна означава също така и деамериканизацията на Украйна, тъй като вече никой почти не си прави илюзия, че войната в Украйна е между Украйна и Русия, войната е между Съединените щати и Русия и въпросът е по какъв начин ще се стигне до някакви преговори между американците и руснаците, тъй като на хоризонта се задава, повтарям много сериозен конфликт около остров Тайван.

Неотдавна, г-н Чуков, вие издадохте книгата "Матрица отвътре“. Там говорите за това накъде се накланя Европа, как Америка ще срещне Евразия и защо Китай няма вече да мълчи. Споменахте преди това фактора Тайван в нашия разговор. Китай се съмнява, че САЩ действително се интересуват от Китай, това заяви на брифинг говорителят на Китайското външно министерство. По неговите думи "Вашингтон се държи с островната държава като с пионка и гледаната на тайванския народ като на пушечно месо“. Вашият коментар за това?



Аз мисля, че Тайван и Украйна като конфликт са свързани помежду си като скачени съдове. Независимо от това кой какви декларации прави в публичното пространство, и американци, и китайци се готвят за въоръжения сблъсък. Значи първо, в началото на месец май американците така да се каже отделиха 500 милиона долара за закупуване на "Стингър“ – знаем, че това са преносими ракети, които са срещу самолети и хеликоптери. Тези"Стингъри“ са за Тайван. Поръчани в началото на месец май, заявката е доставена на 24 май – виждаме с каква невероятна скорост са доставени оръжията на острова. Върви реална подготовка на война. Долната камера в САЩ прие закон за защита при нападение на Тайван, т.е. подготвена е законовата база, включително за налагане на санкции на Китай. Тайванските власти вече не отричат, че американски инструктори подготвят тайванските войски. Това е причината САЩ да търсят замразяване на конфликта в Украйна и да се дистанцират от него. Само ще припомня, че в последно време американската все повече и повече посочват Зеленски като "самостоятелно веселяща се единица“, в кавички разбира се, по отношение на взривяването на "Северните потоци“, по отношение на моста в Крим, въобще те са дистанцират от това, което правят украинците във войната с Руската федерация.

Някои анализатори предполагат, че преговорите за замразяване на конфликта между Русия и Украйна, или по-точно между Русия и САЩ на територията на Украйна, ще се проведат някъде към октомври 2023 година.

На 18 юни Антъни Блинкен ще посети Китай, и мисля, че по време на това посещение ще се разяснят ходовете, или по-точно американците и китайците ще се опитат да намерят някакъв компромис, тъй като нито НОАК, нито американската армия са готови за една широкомащабна война. Прави впечатление, че икономически САЩ се отдалечават от Китай. Само за пример мога да кажа, че съвсем наскоро, в края на четвъртото тримесечие на 2022 година Мексико надмина Китай по внос от САЩ. В Китай 2023 година е напълно обновено законодателството за наборниците за китайската армия НОАК.

Даже са обновени армейските декорации за храброст по време водене на военни действия. В града, който се намира на китайското крайбрежие, точно срещу Тайван, който е координатор на действията на Китай по отношение на острова, вече ще се наблюдават на публични места бутони, които показват къде са бомбоубежищата и къде трябва да отиде цивилното население при необходимост. Китайците започват бавно да усвояват островите, които са между Китай и остров Тайван. Например един неголям архипелаг - Бенху със 100 000 човека, 140 кв. км, следващият голяма остров, това е островът Тайпин, тъй като китайците не желаят да изгубят морския контрол на пробива между острова и континентален Китай. Така че в този план войната донякъде ще бъде и нещо като спасителен пояс за сегашното ръководство на Китай, тъй като по принцип Си Дзинпин много отдавна е обещал, че островът ще се върне към държавата майка, но в Китай предвид това, че икономическите връзки се прекъсват между Европа и САЩ, а това са най-големите пазари за китайски стоки и които са най-платежоспособните, вече в Китай се забелязва, че редица бонуси от социалния пакет и отношение на населението, и по отношение на студентите, вече започват да намаляват, не са същите както преди, и като се има предвид, че икономическото отношение в стената няма да стане лошо, но ще се влоши, акцентиране върху патриотичната тема ще бъде от изключително ползва за управляващите в Пекин.

Г-н Чуков, докъде според вас могат да стигнат САЩ и Китай в ескалацията на напрежението?

САЩ и Китай в никакъв случай, както ви казах, нито едните, нито другите са за водене на широкомащабна война. Китай във всички случаи ще се опита да направим така, че американските нямат абсолютно никаква възможност да блокират морските пътища и по-точно китайското крайбрежие, тъй като оттам една голяма част от производството на Китай за износ минава с кораби и тръгва в най-различни посоки. Паралелно на това виждаме, че Китай подготвя и други пътища, които са сухопътни, които минават през Руската федерация, минават отворено през Руската федерация, и виждаме, че Китай много сериозно се настанява в Предна Азия, в Близкия Изток, в Индийския океан, и развива своите отношения с множество страни в Африка.

В момента Китай е държавата, която има най-много посолства в Африка – 255, Америка има едва 49 в сравнение с Китай. Турция има 44 посолства в Африка. Така че в този план до края на годината ще наблюдаваме едно много рязко влошаване на отношенията между Китай и САЩ. Като пак подчертавам, ние трябва да разглеждаме войните на украинска територия, и тези, които са около острова Тайван, като скачени съдове. Руската федерация и Китай са партньори, но не в този план, който всички очакват, нали, за подписани договори за военно-техническо сътрудничество и т.н., Китай и Русия са партньори и то още, обръщам внимание, от доста време, когато те адаптираха и своите армии, адаптираха съответно и руската противоракетна отбрана, която да пази китайските междуконтинентални ракети – нещо, което беше изградено преди десетина години.

Трябва да имаме предвид, че американците винаги са разглеждали Китай и Русия като един общ враг. Още след края на Втората световна война, на американските военни карти не е имало граница между Китай и Съветския съюз, това е било описано като една обща страна, и американските бомбардировачи, самолети когато са настъпвали, те не са знаели къде точно ще бомбардират, не са знаели дали целите са в Китай или в Руската федерация, Съветският съюз по това време. Трябва да имаме предвид, че американците разглеждат и Китай, и Русия като едни от най-сериозните врагове в момента.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: