Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илиян Василев: Навлизаме в ендшпила на управлението на Путин
Автор: Екип Varna24.bg 20:13 / 28.06.2023Коментари (0)673
©
Понятието "гражданска война“ предполага участие на граждани, т.е. на обществеността. В случая по-адекватната дума е руската дума "разборка“, т.е. конфликт между отделни части на елита, хората около Путин. Така бившият посланик на страната ни в Москва Илиян Василев коментира в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България". Похода за справедливостта на частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин към Москва.

Според него е факт, че след събитията от уикенда в Русия вече нещата са доста по-различни и навлизаме в ендшпила на управлението на Путин. 

По думите на Василев, режимът на Путин стигна до точката на своето самоотрицание, именно поради характерни особености. "До тоя момент Путин беше неоспорваният авторитет. Отдолу под него се биеха различни отделни кланове, отделни групировки, но в дадения случай нещо се размъти. А вчера Путин повдигна завесата на финансирането на "Вагнер“. 86 милиарда от началото на войната са дошли през бюджета на Министерство на отбраната, още 80 милиона са дошли като ползи за Пригожин от изхранването на армията. Изведнъж се разбра, че няма нищо частно във военната компания "Вагнер“. Тя е просто финансирана от държавата през ГРУ, тя е продължение на армията, на отделни нейни части и реализира задачи директно на Путин от гледна точка на парите, които тя генерира през различни свои намеси, защото всяка намеса на военна компания – тя е затова е частна – тя се намесва в Сирия срещу пари, които получава от Асад или от Русия, която пък получава от Асад. Намесата й в Африка също е срещу пари. Изобщо, това е войната като бизнес. И понеже тези метеж оголи понятието "негативна лоялност“ – много интересно понятие, което тръгна покрай проблемите на Путин, негативната лоялност, която фактически той трябваше да консумира, е това, че когато метежът тръгна, се оказа, че Путин няма на кого да разчита – нито на ФСБ, нито на армията. Остана му един Золотов и Националната гвардия, но те пък нямат способността да могат да го защитят, тъй като нямат тая военна мощ. И сега, оттук нататък нещата ще бъдат доста трудни. Вие виждате, че всички очакват да има чистка, защото това е нормалното – след като някой ти тръгва на военен метеж, трябва да има чистка. Обаче такава не се случва. И тя не се случва само по една единствена причина – че Путин не може на тоя етап или не смее да разкрие, да атакува Пригожин.

Защото той знае прекалено много за операциите, които е извършил в Сирия и по целия свят, включително и в Украйна, включително и Шойгу, и се страхува, че Пригожин може да му причини доста допълнителни публични щети", каза още Илиян Василев.

"От гледна точка на външните признаци, той контролира, тъй като за да се смъкне режима, трябва или да се преодолее някакъв праг на обществено недоволство, но предвид на това, че голяма част от недоволните вече са зад граница, а репресивната машина му е по-силна от армейските части – той и затова може да потуши всеки бунт в Русия, но армията му в Украйна не реализира особено големи победи. То това е и наследството на Путин. Той никога, още от първия ден като дойде нямаше вяра на армията. Той започна да подменя всичко в нея. Първия, който сложи, беше Сергей Иванов – негово приближено лице от ФСБ, след това сложи Сердюков и най-накрая сложи Шойгу. Това е обида за армията, защото Сергей Иванов беше от ФСБ, Сердюков беше пък от неговия антураж от Петербург. Руската армия, включително по съветски времена, тя винаги се е ползвала с особен статут, върху нея се е крепял имперският статут и мощ на страната. Той я подчини на ФСБ и на службите, в резултат на което получи един отпор, който сега се вижда в Украйна", коментира още Василев.

Според него, Путин се стреми да раздели Пригожин от "Вагнер“. Затова го прати в изгнание в Беларус. На него изведнъж му казаха "Ти повече не си нужен, разкарай се. Само твоите от "Вагнер“ са ни нужни“. Това беше и същността на операцията или на заповедта на Шойгу – "Вагнер“ да мине на подчинение на Министерство на отбраната, поясни Илиян Василев.

Това означава, че около 2 и повече милиарда на година, те вече пропускат Пригожин, минават покрай него и отиват директно другаде. И Путин е човекът, който решава това. Той в един момент казва, че Шойгу му е по-близък и през него ще минават финансови потоци.

"Напълно е възможно и тези действия да са породени от трудности при финансиране на военната операция в Украйна, която предполага, че в един момент трябва да се затягат коланите. И няма място за такива екстравагантни армии, защото с тези 2 милиарда вероятно могат да се издържат много повече хора. Затова просто казвам, че Пригожин беше притиснат до стената и той трябваше да реагира по някакъв начин. Опита се да вдигне залозите. В един момент разбра, че колкото и да владее медиите и да има съюзници, те ще го изоставят, просто защото той си позволи да посегне на главния, на президента", коментира още Василев. 

По думите му, идеята, че Пригожин действа сам, е абсурдна. Там е не само Ковалчук, това са много олигарси, които лично го подкрепят. Освен това, има много хора, които се позиционират за наследството на Путин, защото сигналите, които идват от войната в Украйна, казват на всички, че идва, предстои смяна, и всички се позиционират, за да излязат печеливши от тази смяна на властта – смяната на Путин имам предвид. Това, което най-много е спечелил Пригожин, е, че е останал жив на тоя етап. Това е огромна печалба, защото той продължава да говори, продължава да привлича внимание, продължава да бъде по-ефективен като комуникационни умения от Путин. Той ползва социалните мрежи, а всички вземаха новините от социалните мрежи.

Според Илиян Василев, Пригожни няма да остане в Беларус и няма да престане да бъде фактор и да разбърква картите от време на време и да дразни Путин.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: