Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милен Керемедчиев: Капката, която преля чашата на Пригожин, беше превземането на Бахмут
Автор: Екип Varna24.bg 19:10 / 30.06.2023Коментари (0)1322
© Фокус
Превземането на Бахмут изигра огромна роля за това на Пригожин да му прекипи и да избухне. Знаете, че частната армия "Вагнер“ имаше основна роля за изтласкване на украинската армия от Бахмут и за превземането му сграда по сграда, тухла по тухла, така да се каже, с огромни жертви. След отблъскването на украинската армия, Пригожин очакваше и беше направил план руската армия да влезе вече в освободения или превзетия град, да се настани там и да го отбранява от контранастъплението на Украйна. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Керемедчиев припомни как е създадена частната армия "Вагнер". 

"Ако се върнем назад във времето е хубаво да отбележим, че Пригожин и частната армия "Вагнер“ е само една част от един пъзел. Путин за последните десетилетия създаде над 40 такива частни военни формирования, които се финансират с държавни пари. Като прибавим и част от охранителни фирми към големите руски държавни корпорации, които всъщност са едни малки армии, в 

Русия в момента има 4 милиона човека, които всъщност служат с оръжие на такива формирования – дали са частни армии, или са частни охранителни структури. Те, разбира се, знаете, бяха използвани, най-вече "Вагнер“, в места, на които Руската армия не трябваше да участва официално – в Сирия, в Либия. 

"Вагнер“ продължават да са активни в Централна Африка и разбира се, тяхната звезда най-силно изгря в "специалната военна операция“ в Украйна. Но всъщност Путин видя, че е създал такова чудовище, поради все по-голямата независимост, която започнаха да има тези частни формирования, и реши от 1 юли, всъщност от утре, всички тези частни военни структури да подпишат споразумение с руската армия и да влязат под шапката, така да се каже, на командването на Руската армия. Не само командването – те всъщност използваха това, че да могат тези наемници, ако нещо се случи с тях, да бъдат под руската система за социално подпомагане на тях и на роднините им и съответно на здравеопазване".

Според Милен Керемедчиев, Пригожин, както и Шойгу от другата страна на барикадата – министърът на отбраната, са изключително близки до Путин. 

"Шойгу не само му е много доверен негов човек, но те са и лични приятели, почиват заедно, ходят на риболов, на лов и т.н. От друга страна, Пригожин пък, изцяло със съдействието, помощта и подкрепата на Путин, успя да се издигне от един крадец - човек, който обира апартаменти до милиардер и човек, който може да командва военни формирования, 25-хилядна армия, която да променя различни политически аспекти в Русия. Всъщност капката, която преля чашата – да, беше и това той да сложи оръжие и да се влее в структурите на руската армия, но всъщност превземането на Бахмут изигра огромна роля за това на Пригожин да му прекипи и той всъщност да избухне. 

Какво се случи в Бахмут? Всъщност знаете, частната армия "Вагнер“ имаше основна роля за изтласкване на украинската армия от Бахмут и за превземането му сграда по сграда, тухла по тухла, така да се каже, с огромни жертви. След отблъскването на Украинската армия, Пригожин очакваше и беше направил план Руската армия да влезе вече в освободения или превзетия град, да се настани там и да го отбранява от контранастъплението на Украйна. Това, което направиха обаче генералният щаб на армията и точно ген. Герасимов и министър Шойгу – всъщност оставиха "Вагнер“ в Бахмут да отбранява от контранастъплението на украинската армия града с минимални ресурси и почти без боеприпаси.

По думите на Керемедчиев това е точно акция зад гърба, така се каже, на Путин, за това да се покаже кой всъщност командва и диктува правилата.

"Съответно, вие си спомняте, тогава започнаха и тези видеа на бесния Пригожин, който даже с нецензурни изрази се обръщаше към генералите в армията, с трупове на убити военни от неговото формирование и заканите започнаха от там. Така че това беше всъщност капката, която преля чашата, и това ограничаване на правомощията на Пригожин абсолютно не му се понравиха, за да предприеме вече тези действия, които последваха от това".

Ива Дойчинова



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: