Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Украйна са открити британски самолети Hurricane от Втората световна война
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 02.07.2023Коментари (0)851
Ръждясали останки от осем британски изтребителя Hurricane, датиращи от Втората световна война, са намерени заровени в гора в Украйна, съобщи ВВС.

Самолетите са изпратени на Съветския съюз от Великобритания, след като нацистка Германия нахлува в страната през 1941 г. Те са част от пакет от съюзническа военна подкрепа за СССР, платен от Съединените щати по т. нар. схема Lend-Lease Аct.

Подобно законодателство се използва и днес от правителството на САЩ, за да изпрати военна помощ на Украйна, която се стреми да изгони руските сили от страната си. 

Авиационни експерти са заявили, че това е първият път, когато останките от толкова много изтребителя Hurricane са открити в Украйна.

"Много рядко се намира този самолет в Украйна“, е заявил Олекс Щан, бивш пилот на авиокомпания, който ръководи разкопките. "Това е много важно за нашата авиационна история, защото тук досега не са намирани самолети на Lend-Lease.

Изтребителят Hawker Hurricane е "работният кон" в битката за Великобритания, проектиран от Hawker Aircraft кампания от 1940 г., когато Кралските военновъздушни сили (RAF) са победили опитите на Германия да нахлуе в Обединеното кралство. Въпреки че ролята му често е  засенчена от по-новия и по-адаптивен самолет Spitfire, Hurricane всъщност е свалил повече от половината от всички вражески самолети по време на битката.

"Hurricane (Ураганът) е здрава, лесна за управление машина“, е допълнил Щан. "Той е стабилен като оръжейна платформа и подходящ за неопитни пилоти. Надежден самолет.“

Общо около 3000 Hurricane са изпратени в СССР между 1941 и 1944 г. в подкрепа на съветските военни усилия. Повечето са или унищожени в битка или по-късно разглобени за части.

Но някои са умишлено разбити и погребани след войната, така че СССР не е трябвало да връщат парите на Съединените щати. Съгласно законодателството на Lend-Lease, от СССР се изискваше да плати за всяко дарено военно оборудване, което остава непокътнато след края на военните действия.

Това е съдбата на осемте "Урагана", открити затрупани в гори южно от Киев сега столица на независима Украйна, но до 1991 г. част от СССР.

Останките на самолетите са открити наскоро, след като наблизо е намерена неизбухнала бомба от войната. Останалата част от дерето е проверено с метални детектори и тогава са открити и самолетите.

"Националният музей на авиацията на Украйна сега е в процес на старателни разкопки на обекта. Персоналът там се стреми да идентифицира възможно най-голяма част от един от самолетите, за да може да бъде сглобен отново и поставен в експозицията на музея", пише британската медия.

Валерий Романенко, ръководител на изследванията в музея, е заявил, че "Ураганите" са изиграли важна роля в историята на Украйна.

"Ураганите са символ на британската помощ през годините на Втората световна война, точно както ние ценим много британската помощ в наши дни“, е заявил той. "В момента Обединеното кралство е един от най-големите доставчици на военно оборудване за нашата страна".

"През 1941 г. Великобритания е първата, която доставя изтребители на Съветския съюз в масов мащаб. Сега Обединеното кралство е първата страна, която предоставя крилати ракети Storm Shadow на нашите въоръжени сили."

Смята се, че днес в света има само 14 реставрирани Hurricane, които могат да летят.

 

След германската инвазия СССР губи много бойни самолети и има отчаяна нужда от изтребители. Първоначално няколко ескадрили на RAF Hurricane са изпратени в Арктика, за да помогнат.

Но скоро британските пилоти напускат и самолетите са поети от съветски летци. Записите показват, че мнозина не харесват "Урагана", смятайки го за недостатъчно мощност, недостатъчно въоръжен и недостатъчно защитен.

До края на войната той се счита за остарял и се използва главно за противовъздушна отбрана. Осемте Hurricane, открити южно от Киев, са използвани за защита на големи транспортни възли, предимно железопътни гари и кръстовища.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: