Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Вацев: Не очаквам войната да ни засегне физически, ако политиците ни са твърди
Автор: Екип Varna24.bg 08:26 / 07.07.2023Коментари (0)990
©
Нестабилността в Русия и това, което можем да очакваме там, съвсем очевидно е опасна за Европа и европейските големи икономики вече влизат в рецесия, в политическа нестабилност. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" доц. Валентин Вацев, геополитически анализатор. "Има дълбоки съмнения и различия в ръководството на Европейския съюз, различни партии, които някой би нарекъл екстремистки, дясно екстремистки партии правят уверени, големи крачки към властта. Вземете, например германският феномен, победата на “Алтернатива за Германия" в една много важна германска провинция. В момента дори разсъждават, дали има някакъв законен, конституционен начин тази партия да бъде забранена, както в България се говори сериозно за забрана на партията “Възраждане". Тоест, за Европа това е изключително опасно. И това, ако продължи по подобен или по същия начин, може да промени дълбинната доктрина за европейско съществуване, развитие и управление", добави Вацев.

Според него, за България е особено опасно, ако ни засегне войната физически.

"Аз не очаквам войната да ни засегне физически, освен, ако Америка разположи на българска територия установки за изстрелване на ракети, в този случай, ние сме предупредени за това и според мен, дори Тагарев знае това. Ако НАТО и Америка разположат на българска територия, примерно установки за изстрелване на ракети, не просто за разполагане на жива сила, не просто разузнавателни центрове и центрове на ЦРУ, всичко това не е толкова важно. Но, ако българската власт разположи на българска територия стрелящи устройства, казано по цивилному, ние ставаме легитимна цел на Русия. Те на няколко пъти казаха това по различен начин, за да са сигурни, че ние ги разбираме. Според мен, в обществото се поражда вече разбиране, досещане за това, кога ние ще станем легитимна цел за удар. Но това не предстои непосредствено да стане", сямта доц. Вацев.

Според него, следващата опасност, която ще нанесе сериозни поражения върху  българската национална психика и върху българското обществено съзнание, това е изпращането на доброволчески корпус на украинска територия, което ще окървави завинаги българо-руските отношения. 

Той се надява волята на управляващите да е твърда и те да са последователни в своите политически изяви и обещания.

"Ако това стане така, ако България не изпрати доброволчески сили на Украинска територия, България може да се размине на косъм, на слой боя, с лека уплаха от голямата опасност, която ни засяга. Работата е там, че ние можем да променим всичко в себе си, но не можем да променим своята геополитическа позиция в тази част на света. Както казваше Наполеон, ако не греша, геополитиката е съдба, това се вижда от примера на България. Ние сме съдбовно зависими от всички важни процеси, които са текли през ХХ век и продължаваме да бъдем зависими. Но, аз се надявам, както вие казахте, официалните изявления на българските политически ръководители да са искрени, добронамерени и основателни. България може да се размине на косъм, на слой боя и ако не разположи на своя територия установки за изстрелване на крилати ракети, България може да се размине на слой боя от великата опасност, която ни дебне в края на коридора, в който сме навлезли", добави анализаторът. 



Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: