Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илхан Кючук: Да помагаме на Украйна е наш политически и морален ангажимент
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 07.07.2023Коментари (0)747
©
Посещението на Зеленски у нас има огромно значение, защото се случва за първи път, това е най-малкото, и съм съгласен с позицията на онези, които я определят като историческа. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" Това е България" президентът на партия Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючук. По думите му всяко нещо, което се случва за първи път влиза в историята и може да се определи като историческо.

"Но погледнато в по-близък план, смея да кажа, че тази визита окончателно поставя България към страните, които са за подкрепа на Украйна, т.е. възприема се концепцията, че агресора в международните отношения е ясен и жертвата е ясна. Аз много пъти съм казвал, че България трябва с всички сили да помага на Украйна, това е наш политически и морален ангажимент, поради простата причина, че в ХХI век граници не могат да бъдат прекроявани, идентичност не може да бъде поставяна под въпрос и не могат да бъдат поставяни исторически въпроси с много измерения, с тяхното модерно измерение. И вярвам, че така трябва да бъде", каза Кючук.

"Позицията ни за членство на Украйна в НАТО е една и съща от повече от 33 години, поради простата причина, че стратегическите интереси на България са свързани с НАТО и с Европейския съюз и в интерес на България е, в един свят в който все повече се говори за сепаратизация, т.е. за сигурност и за разпределение на сили в регионален план, България да погледне много сериозно към страните от Балканите и също толкова много сериозно към страните от Черноморието, за да може въпросът за сигурността да се превърне в първостепенен въпрос за същината на глобалните отношения. С това не казвам нищо ново, разбира се, НАТО и Европейския съюз гарантираха на България стабилност, сигурност и просперитет. И ние имаме моралния и политическия ангажимент да направим така, че да живеем в една среда, която е сигурна, просперираща и променяща се спрямо условията на ХХI век, т.е. без ревизионизъм", добави Илхан Кючук.

"Както се видя, с влизането на Полша, на Прибалтийските държави, една голяма част от тези държави, които бяха в орбитата на бившата СССР, не застрашават по никакъв начин суверенитета и националните интереси на Руската федерация. Да, Руската федерация може да има своето собствено разбиране за международните въпроси, но това по никакъв начин не означава, че държави, които са суверенни и определят своята външна политика в рамките на собствените си столици, трябва да се съобразяват с тези очаквания, намерения или идеи на една или друга държава. Още повече, на Руската федерация, която през последните години се доказа, че не може да бъде архитект на международната сигурност, това всъщност е голямата подмяна. С нападението от страна на Руската федерация на Украйна, с поставянето под въпрос на живота и териториалното съществуване на украинските граждани и на украинската държава, Руската федерация показа, че не може да бъде част от новата архитектура на сигурност, която до съвсем скоро справедливо се осланяше и на идеите, а и на достатъчните гаранции от страна на Русия. Смятам, че навлизането на темата с НАТО в европейския дебат е изключително важна, още повече че ние имаме обещание, обещание от Будапеща от 1994 г., обещание от 2008 г. от Букурещ. Всички тези обещания е време да бъдат превърнати в реални действия, т.е. да не са просто едни полтически документи от важни форуми, а да се превърнат в реални постъпки. Нищо не е над истината, аз съм казал в тази статия, която беше публикувана както в международната преса, така и в българската, чл. 5 е приложим само за пълноправни членове. Постигането на такъв статут изисква сложна и продължителна процедура. Тоест, идеята, че с приемането на Украйна в НАТО ние ще потърсим директна конфронтация между НАТО и Руската федерация не е съществуващо, не е реално просто. Има много други примери, които могат да бъдат дадени", каза още Илхан Кючук.

Той даде пример с Германия когато тя беше разделена. Едната Германия беше част от НАТО, другата Германия не беше част от НАТО, поради факта, че имаха различна геополитическа ориентация. И след обединението на двете Германии, днес има един съюз, една Германия, която е цялостна част от НАТО. 

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: