Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тагарев: Предоставяме боеприпаси към края на своя ресурс на Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 18:40 / 07.07.2023Коментари (0)435
© bTV
"Ние вече даваме муниции. Даваме и след решението на Народното събрание от 9 декември и Министерския съвет предостави един транш. Сега предоставяме втори транш. Ние предоставяме боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. Те са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията“.

Това каза пред bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"След като тези искания се предоставят от президента, те са високи и важни приоритети. Ще ги разгледаме внимателно, ще преценим нашите възможности и действайки в съответния със закона, ще вземем решения, ако имаме възможност да посрещнем тези искания“, добави министърът на отбраната.

"Предоставяме боеприпаси над изискваните по нормативи за военно време и оставяме боеприпаси, които ще ни позволят да водим нормална учебна бойна подготовка“, посочи Тагарев.

По-рано ЕК приветства политическото споразумение, постигнато между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно Регламента за подкрепа на производството на боеприпаси с бюджет от 500 милиона евро.

"Наши предприятия ще могат да произвеждат боеприпаси по стандартите на НАТО. Затова е важно да влезем в тази инициатива, защото ни дава възможности за инвестиции в отбранителната ни индустрия. Парите са от фонд на ЕС“, допълни той и уточни, че България е един най-големите производители на боеприпаси в Европа.

"Поставяме въпроса дали има възможности за такъв "Триъгълни сделки". Въпросът вече не се повдига в НАТО. Някои страни преди месеци дадоха свои платформи на Украйна и получават обратно финансиране. Ние все още имаме възможност по втори вариант да предоставят помощ. Наши съюзници предоставят финансови компенсации, ако дадем помощ на Украйна основни платформи – самолети, ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника. Това направиха няколко страни и основно от германските складове. Не на нова техника, но техника, която е в годно състояние. Няколко наши съюзници получиха или машини за пехотата или танкове "Леопард“, коментира министърът на отбраната.

"Към нашите самолети няма интерес вече. Има интерес към части или самолети, които да се ползват за части. Фокусът е за ускоряването на действието на коалицията Ф-16. Украйна ще получи изтребители Ф-16 от Дания, Нидерландия, Белгия, Португалия, Норвегия, които минават към по-новото поколение изтребители“, обясни Тагарев.

Към момента не се дискутира вариантът за предоставяне на танкове, но е възможно в бъдеще темата да се повдигне. Подлежи на дискусия и ПВО системите, но предстои анализ.

"В момента основно даваме боеприпаси. Анализът ще покаже какво друго можем да дадем. Това е комплексен процес и може да отнеме месеци“, каза още Тагарев.

"Когато предният редовен кабинет говореше, че един патрон няма да дадем на Украйна, имаше намеса на много посредници. Сега нашите предприятия ще работят директно с фирмите, с които работи Украйна. Когато съюзно правителство каже – това е фирмата, с която работим, работим с нея. Има много фирмички, които обикалят и търсят възможности. Това не е и в интерес на Украйна, защото цената се вдига. Вакуум не съществува. Когато политиката беше, че не изнасяме за Украйна, той се запълни от желаещи да участват в тези поръчки. Някои хора са направили пари от своята функция“.

"Имало е случаи на хуманитарна помощ, която е безвъзмездна. За военната помощ сме компенсирани, поне частично. Европейските фондове се създават с вноски на всички страни членки. Ние даваме под половин процент. Сумата от България е малка. Когато извадим от складовете годно, но на години въоръжение и боеприпаси, получаваме компенсация около 55%“.

"Цяла Европа се е обединила около това да помогне на Украйна, разбирайки стратегическия ефект от това украинските сили да успеят да освободят цялата си територия и да изтласкат окупатора, и да вървим към по-траен мир. Негативният сценарий е Русия да овладее територии и да спечели от агресивната си политика и след малка почивка да продължи с агресивните си намерения. Приключване "по някакъв начин“ не е в нас интерес. В наш интерес е Русия да бъде изтласкана. Ние трябва да се върнем към международния правов ред“, подчерта министърът на отбраната.

Тагарев уточни, че е консултирал Министерството на отбраната на Украйна, както и Монголия, Аржентина и Чили.

"Путин така се подреди с това влизане. И преди войната съм давал такива интервюта. Ако Путин си позволи мащабна агресия срещу Украйна, Афганистан ще им се стори като разходка за гъби. Там загубиха около 15 хил. души, а в Украйна, според изчисления, над 100 хил. Мотивацията в Украйна е на високо равнище и нямат съмнение, че ще освободят своите територии. Само това е начинът да има стабилност в Източна Европа. Ако Русия постигне своите цели, ще тръгнат наново“, подчерта министърът на отбраната.

"Български доброволци има и сега. Няколко хиляди се бият в Украйна“, обясни Тагарев и посочи, че България няма да изпраща военнослужещи в Украйна.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: