Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Павлов: Посланик Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата
Автор: Йоланда Пелова 18:17 / 09.07.2023Коментари (1)910
©
Историкът проф. Пламен Павлов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Историческата визита на президента на Украйна Володимир Зеленски ще коментираме в следващите минути с проф. Пламен Павлов. Какъв сигнал даде според вас посещението на Володимир Зеленски у нас?  

Според мен това е един изключително позитивен сигнал, че България твърдо стои евроатлантическата си ориентация, която в крайна сметка е доминираща в българското общество и че по този начин, макар по-особен, се дава отпор на хибридната война, която се водеше в България от петата колона на Руската федерация в България. Такава пета колона има, включително в парламента, представена от повече от една политическа партия. Трябва да си казваме нещата директно такива, каквито са.  

Да, видяхме, че имаше и разнопосочни реакции в парламента и днес. 

То не е изненадващо, че има разнопосочни реакции. Може би някои искат да поканят президента на Русия или на Северна Корея. Това нека да тежи на тяхната собствена съвест. 

Как според вас обаче това ще бъде разчетено в международен план?  

В международен план това вече е разчетено от Руската федерация, която продължава да се държи с България като към вражеска държава – това е тяхно определение за нас, а не наше за тях. Руската реакция е, че Украйна търси разширение на конфликта – същите опорки, които се говорят в България от т.нар. партия "Възраждане“, за съжаление, от БСП, която иначе на думи говори за евроатлантическа ориентация, и за съжаление, подобно е поведението и на президента Румен Радев, който иначе се гордее с това, че е натовски генерал. Тук не става дума за натовски генерал или за Варшавския договор, става дума за пътя на България и той определено е с цивилизования свят, с европейския свят. А ако някой се опитва, продължава да се опитва да поставя под въпрос нашия избор и да оставя в България да вършее, грубо казано, руската хибридна пропаганда, това нека да тежи на неговата собствена съвест. Но ние не можем да мълчим. В крайна сметка, честните хора в България не можем да мълчим наедно грубо посегателство, на една груба диверсия на една чужда държава, която си позволи да нападне суверенна държава и да избива хора всеки ден с ракетни обстрели, с дронове и с какво ли не още. 

Коментарът, за който говорите вие, нека да кажем, че дойде от Песков: "Режимът в Киев прави всичко възможно да въвлече възможно най-много държави почти директно в този конфликт. 



Да, режимът в Киев обаче е избран по демократичен път, всички президенти на Украйна. Украйна, разбира се, си има своите дефекти, технически казано, като демократична държава, каквито имаме и ние, каквито имаме и целият демократичен свят. Обаче там хората все пак са избрани. Президентът Зеленски беше избран с демократичен път, както и президентът Порошенко, както и всички преди това. Аз не помня такива избори да е имало някога в Русия. Така че г-н Песков, който говори от името на една олигархична, клептократична върхушка, може да си позволява подобно отношение към целия демократичен свят и към България конкретно, но ние виждаме, че в България тези гласове се подемат от определени сили, включително и в парламента. Да не говорим за проникналата навсякъде руска пропаганда в нашите медии, включително в официалните държавни медии. 

Създава ли руската страна една паралелна реалност и смятате ли, че русофили и русофоби ще си изострят още отношенията в България след днешния ден? 

Понятията "русофили“ и "русофоби“ са безкрайно архаични и едва ли имат смисъл в наши дни. Ако става дума за русофили, за отношение към руската култура, към руснаците като хора, към народите на Руската федерация, едва ли има човек, който да има някакво лошо отношение към тях. Друг е въпросът обаче, когато става дума за престъпната политика на един режим, който заплашва света със световна война, който заплашва света с взривяване на ядрена електроцентрала, най-голямата в Европа, и който не се спира пред нищо. И в която държава, която уж не е режим, се стига до подобни явления като военния пуч на наемниците на Пригожин. Така че тук човек трябва да е особено заслепен от пропагандата или да речем по някакъв начин стимулиран – ясно е по какъв, за да повтаря тези опорки и да се опитва да пречи на собствения си народ и държава. А това се прави включително и в българската политическа среда. 

Депутатите решиха – България да продаде на Украйна ядрените реактори от АЕЦ "Белене“. Изгодна сделка ли ще бъде това според вас? 

Разбира се, че е изгодна. Те, тези реактори, на нас ни носят само загуби. Това, между другото, е една от грубите грешки на правителството на Бойко Борисов, която всъщност не е само негова грешка, тъй като беше натрупване и на предишни грешки – че ние купихме едни реактори, които се оказа, че не ни трябват. В момента единственият шанс те да получат все пак някакво нормално приложение е тази сделка да се осъществи. Иначе всяка година ще се трупат нови загуби по тяхното обслужване. И не е само това. В крайна сметка, след като има такава подходяща сделка, още повече, разбирам, че тя ще бъде финансирана с европейски средства. Още повече, започнала е при служебното правителство цялата операция, доколкото разбирам. И това да се използва като елемент от руската пропаганда в България също е много недостойно.  

Дойде и коментар от акад. Денков, че "независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в Европа“. Подкрепяте ли думите му професоре? 

Акад. Денков е абсолютно прав и това не е само неговото мнение. Това е мнението на преобладаващия брой от държавите в света. Това в крайна сметка беше декларирано на два пъти от ООН, с изключение на Еритрея, на Северна Корея, там на няколко държави, които сами по себе си – не искам да обиждам техните народи, но те се управляват от режими, подобни на онзи в Кремъл. Така че това, което казва акад. Денков, е много добре дошло – че най-накрая ние се определяме, така да се каже, на правилната страна. Не го казвам иронично, в смисъл на страната на справедливата кауза, тъй като в крайна сметка имаме един безпрецедентен акт на агресия, на бомбардировки, на унищожаване на цели градове, какъвто е Мариопол, и не само там, включително на удари и тази нощ в Лвов. Спомняте ли си посещението на група държавни глави на африкански държави в Киев, когато Киев и тогава беше обстрелван. Същото се отнасяше и при едно посещение на председателя на ООН. Общо взето, мисля, че поведението на Руската федерация е извън всякакъв коментар, то просто граничи – не граничи, то си е откровено варварство, просто по-мека дума не мога да използвам. 

Тогава каква може да бъде държавната връзка на България с Русия в този случай? 

Ами тя, държавната връзка, може да бъде в едни нормални, равнопоставени отношения тази връзка е повече от необходима. В крайна сметка ние имаме много общи неща с хората в Русия, с много народи в Русия. Нека да припомня и за потомците на волжките българи, за българските общности в Русия, които ги има, но това не означава, че трябва да бъде за сметка на Украйна и за сметка на собствената ни сигурност. Защото това, което прави Русия в момента, включително у нас, е да заплашва българската национална сигурност. И затова някои от тези псевдополитически партии – на практика елементи от петата колона, трябва да бъдат разследвани от българските служби. Става дума за национални предатели, нищо че те използват подобни изрази по отношение на другите. Става дума за откровено национално предателство, за развяване на руски знамена, за някакви плакати. Това е недопустимо! Аз ще повторя това, което акад. Денков каза преди ден или два – че в крайна сметка ние стоим с широко затворени очи. Става дума официалните институции. Къде беше прокуратурата? Взривовете в заводите, военните заводи – просто тия неща са общоизвестни, не е необходимо да ги повтарям, но те продължават да висят със страшна сила и никой да не им дава отговор. Затова наистина трябва да има реформа в службите за сигурност, трябва да има и военна реформа. И мисля, че министър Тагарев е на много правилен път. Неслучайно той е обект на такива остри критики и хули от страна на псевдопатриотите, "патриоти“ от съответните проруски сили в българския парламент. 

Нека да припомним, че вече бяха подписани два документа – една съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна между Зеленски, подписаха я Зеленски и Денков. Подписан беше и меморандум за разбирателство между министерствата на енергетиката на България и Украйна. Това ли е правилният път, професоре? 

Без всякакво съмнение. Това е правилният път и той, за съжаление, е закъснял, тъй като по принцип ние с Украйна и с украинците, да не говорим за нашите българи в Украйна, които са една от най-големите ни исторически общности, имаме много общи черти и много общи неща в историята. Всичко, което се приписа на освободителката Русия, в немалка степен се дължи и на украинците в нея. Включително на Шипка основната войнишка маса са българи и украинци и това се знае от всички. Още повече че не бива да се продължават тези спекулации между Руската империя някога и днешната Руска федерация, днешната Путинска Русия – Четвъртият райх на съвременния свят. Освен това, мисля, че е крайно време да се даде някакъв достоен урок и на Руското посолство. Нека да припомним, че посланик Митрофанова, Нейно превъзходителство, е човек от партията на Жириновски, така че ние виждаме една политика в стил на покойния Жириновски, която в никакъв случай не е в интерес на приятелските отношения между България и Русия. Иначе много обичат да спекулират с "посолствата“, но ние виждаме, че всъщност едно друго посолство грубо се меси в целия ни политически и дори културен живот. 

А какъв урок може да бъде даден? 

Посланик Митрофанова според мен трябва да бъде обявена за персона нон грата. Мисля, че тя мина всякакви граници. И не само тя. Изгонването на тази група руски дипломати, за които и досега се леят крокодилски сълзи, особено от БСП и от "Възраждане“, ами то беше закъсняло, то даже трябваше много по-рано да се случи. Да не говорим, че то не отговаряше на никакви нормални пропорции. И на практика ние виждаме цели пропагандни групи някъде из българското медийно пространство, в интернет. Мисля, че човек трябва да е сляп, за да не го забележи.  

Президентът Румен Радев прие Володимир Зеленски. Те двамата ще проведат среща. Какво очаквате, професоре, от тази среща? 

Надявам се, че президентът Румен Радев ще осъзнае, че представлява България, а не лично себе си и своите лични усещания, разбирания или някакви други неща, и че няма да агитира президента Зеленски да вдигне бялото знаме и да прекрати войната по този начин, защото цялото поведение на ген. Румен Радев е абсурдно от моя гледна точка. Да се подкрепя мира. Ами то подкрепата на мира е, като Русия се изтегли от окупираните територии. Това е подкрепата на мира.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Хайде да не ставаме крайни! Приосто си официализирайте отношенията!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: