Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Денков разкри дали е уведомил Румен Радев за Зеленски
Автор: Екип Varna24.bg 19:18 / 09.07.2023Коментари (1)914
©
Непосредственият повод за визитата бяха два документа - декларация за подкрепа на членството на Украйна в НАТО след войната и меморандум за енергетиката. И двата документа съответстват на интересите на България. Всички други интерпретации, които чуваме, не са състоятелни. Това заяви в ефира на NOVA  премиерът Николай Денков по повод посещението на украинския президент Володомир Зеленски в България. Той уточни, че периодът на визитата е подбран така, че да е преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идния вторник.

Изключително важно е всякакви зони на конфликт да стоят далече от нашите граници. Подкрепата за Украйна увеличава нашата сигурност. Това е националният интерес на България днес, добави Денков. 

"Подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от нас. Няма двойствена политика на правителството по отношение исканията на Украйна за военна помощ. Всички решения на кабинета ще са подчинени само на решенията на парламента и няма да бъде застрашена отбранителната способност на България", увери Денков.  

Запитан дали е съгласен с обвинението на Александър Маринов, че е направил капан на президента Радев с тази визита, Денков каза:

"Няма как да направя капан. В момента, в който разбрах, че ще идва, се обадих на президента Радев и му казах. Той каза, че ще помисли дали ще се срещнат. По-късно стана ясно, че ще се срещнат. Няма капан, просто информирах президента. Не знам защо той не е поканил Зеленски".

Премиерът отрече двойнствена политика на България.

"На ниво НС, на ниво МС, България подкрепя Украйна. Нямаше инициатива от другата страна, затова беше на МС. НС и МС формират и реализират политиките в България. Политиката, която ще поставя във Вилнюс, е тази, която следва решенията на НС и МС. Ако някой е заемал други позиции, това е било в друг период", подчерта премиерът.

Той обаче смята, че и МС и Президентството трябва да се опитват да обединят хората.

"Има политическо решение на НС и МС да се окаже помощ. Военното министерство, началникът на отбраната преглеждат какво е налично. Ако има нещо излишно, едва тогава се обсъжда дали да го дадем на Украйна", обясни отново Денков.

По думите му има муниции, чиито срок изтича след 2-3 години, след това и за нас ще е скъпо да ги унищожим.

"Помагаме, защото за България е много по-добре този фронт да стои далеч, отколкото да се приближи до нас. Това е националният интерес на България днес", каза Денков.

По отношение на мощностите за АЕЦ "Белене", премиерът коментира, че ако можеха да бъдат реализирани, това отдавна щеше да е направено. А сега освен всички други проблеми около централата, Русия дълго ще е под санкции и няма как да го реализираме.

"НС гласува, че би трябвало да получим срещу това оборудване поне цената, която сме платили. Беше даден мандат да се проведат преговори, след което ще влезе в НС за окончателно решение", каза Денков.

По другите теми, Денков отговори и за дадения имунитет от страна на Бойко Борисов

"Това е лично решение. За мен е по-важно да започне да работи правосъдната система. Дали той си е дал имунитета или не, не е толкова важно, колкото работи ли нашата правосъдна система, може ли този по високите етажи на властта, който участва в корупция, да бъде разследван и осъден", каза Денков.

По отношение на КС и дали е възможно той да върне Иван Гешев, Денков каза, че е по-важно да бъде довършена реформата. "Тя започна с въвеждането на механизмите за контрол на главния прокурор, важно е да продължи с промени в антикорупционната комисия и накрая да бъдат скрепени с промени в Конституцията", каза Денков.

Премиерът отхвърли обвиненията по отношение на бюджета, които направи бившият финансов министър Симеон Дянков. Той критикува ПП-ДБ за бюджета и казва, че това е най-лесно "скалъпеният бюджет" и ще отдалечи България от Еврозоната.

"Няма основание това твърдение. Ако беше лесно, защо служебният кабинет внесе бюджет с 6,4% дефицит? Второ - с нищо не отдалечава България от еврозоната, дефицитът е 3%. Вярвам на г-н Василев", каза Денков.  

"Действително нямаше време да се разработят новите политики и при подготовката на бюджет 2024 ще имаме много сериозна работа как да се задвижат тези политики, които съответстват на управленската програма", каза Денков.

Относно гласуването за референдума, Денков каза, че е убеден, че българският народ е проевропейски. Необходима била само кампания, с която да станат ясни ползите от приемането на еврото. "Обсъждаме как да рестартираме този процес. Очаквам следващите месеци комуникационната кампания да се разгърне", заяви Денков.

Запитан как работят с ГЕРБ в рамките на МС, Денков каза, че много добре.

"Има министри, които влязоха на базата на общо обсъждане – трудно е да се каже тези са наши, тези ваши".

По отношение на регулаторите, кабинетът искал да избегне работата на квоти. "Когато се разположат квоти, всеки може да сложи експерт със спорни качества", смята Денков.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ТОЗИ МУХЪЛ Денков защо говори глупости - КАКВА ЗАПЛАХА ИМА ЗА НАС - ТОЗИ ЖАЛЪК АКАДЕМИК е крайно време да изчезне - от вчера в политиката и взе да си дава мнението по всички въпроси - МАРШ МЪРШО .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: