Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо четене: Парламентът премахна срока за избор на управител на НЗОК
Автор: Самуил Иванов 10:24 / 14.07.2023Коментари (0)940
©
На първо четене народните представители приеха законопроект, с който подуправителят на НЗОК временно ще изпълнява длъжността на управител на Националната здравноосигурителна каса, предаде репортер на "Фокус". 

Решението бе гласувано със гласа 118 "за",  64 "против" и 0 "въздържал се". 

"Възраждане" и "Има такъв народ" заявиха, че ще направят поправки между първо и второ четене, с което де факто не позволиха на Народното събрание да гласува законопроекта и на второ четене. Така НЗОК остава без легитимен управител. 

Депутатите обаче приеха съкращаване на срока за разглеждане на законопроекта на две четения на три дни. По този начин още в сряда ще могат да гласуват законопроекта и така подуправителя на Здравноосигурителната каса да може временно да изпълнява управленските функции. 

Подуправителят на НЗОК ще заема длъжността на управител, докато не бъде избран нов. 

Припомняме, че във вторник депутатите не успяха да излъчат нов шеф на регулатора. Единствената кандидатура, която беше разгледана в пленарна зала, бе тази на проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на "БСП за България". Тя бе подкрепена с едва 59 от гласовете на народните представители. 

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за управител на НЗОК Иванка Динева се отказа от участие в процедурата часове преди тя да бъде разгледана в зала. Мотивите за оттеглянето бяха "лични причини". 

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" заяви, че НЗОК трябва да има легитимен управител и заяви, че ще направят предложение между първо и второ четене в законопроекта. 

"Националната здравноосигурителна каса и здравната система са в момента в зависимост от разбирането на управляващите кой да бъде техният избор. Ние знаем добре, че бъдейки малка група няма как да упражним какъвто и да е ментален терор върху Народното събрание", заяви Чорбанов. 

Според него липсата на фиксиран срок за това колко време може да продължи да управлява старият председател налага въвеждането на редакционни поправки между първо и второ четене. 

Костадин Ангелов от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че ако това се случи, НЗОК ще продължи да бъде без управител, след като през вчерашния ден изтече мандата на досегашния. 

"Ако този подход, който в момента предлагате - да има предложения за гласуване между първо и второ четене, това означава едно - Националната здравноосигурителна каса е без управител от 13 юли 00:00 часа. Това означава,ч е няма кой да подписва и разплаща всички онези средства, които са необходими, за да стигнат до лечебните заведения, до зъболекарите, до фармацевтите, до болниците, до всички договорни партньори, общопрактикуващи лекари, до всички лекари, които работят в извънболничната медицинска помощ в системата на ДКЦ-тата", заяви Ангелов. 

Бившият министър на здравеопазването направи предложение поправката, която предлага Чорбанов, да бъде входирана в поправката на закона днес, която ще бъде разглеждана в новия законопроект, а този днес да бъде приет, за да се избегнат проблеми във функционирането на здравната система. 

Тошко Йорданов заяви, че за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е по-удобно шефът на НЗОК да е безсрочно на този пост. Според него е трябвало да се избере нов управител, когато е имало възможност за това. 

"Постоянно ние приспособяваме законите, нормативните документи към наложената ситуация. Допуснали сме редица държавни органи да бъдат нелигитимни. Техните председатели, техните състави да бъдат нелегитмни поради изтекли срокове и мандати, а някакви мнозинства през всичките тези години не са избрали техни навременни заместници", каза още Андрей Чорбанов. 

Костадин Ангелов отговори на депутата от "Има такъв народ" с обяснение за това, че политиката трябва да излезе от това решение. Според него при гласуването на правила за управител на НЗОК може да се обсъждат всички предложения. 

От ПП-ДБ видяха в развилия се дебат "опит за парламентарнопредставен тероризъм" върху здравната система: "Липсата на възможност да се изпълнява и подписват актовете на Здравноосигурителната каса ще постави всички пациенти под риск. Това не е за безкраен срок, а за съвсем дефиниран срок", заяви Александър Симидчиев. 

От "Възраждане" също поискаха да направят редакционни поправки между първо и второ четене, блокирайки по този начин възможността подуправителя на НЗОК да изпълнява временно длъжността на управител. Те обвиниха ГЕРБ-СДС в това, че са свалили шефа на НЗОК в края на 48-ото Народно събрание, без да се съобразят със сроковете за избор на нов такъв. 

Георги Свиленски от БСП обвини ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че не са подкрепили кандидатурата им, когато е имало възможност за това. 

"Във вторник имаше точка за избор на управител. Имаше и кандидат на тази трибуна, който ви говори 10 минути какво ще направи и никой от вас не каза една дума от това, което тя каза, че е грешно", заяви Георги Свиленски.

ДПС бяха категорични, че ще дадат законопроекта на Костадин Ангелов. Джевдет Чакъров обясни, че чакат множество лица, които имат нужда от лечение и затова не трябва да се бави процедурата. 

"Дебатът днес се измества в друга посока. Всички знаем, както вече беше посочено, че чакат много деца, които чакат лечение в чужбина. Трябва да функционира системата, трябва да има легитимно. Колегите, които говорят за отговорност и безотговорност, трябва да има правносубектност в действията на този, който представлява тази сериозна институция - НЗОК", заяви Джевдет Чакъров.



Още по темата: общо новини по темата: 1117
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/187 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: