Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пригожин: Това, което се случва на фронта, е позор за Русия, "Вагнер" повече няма да се върне в Украйна
Автор: Иван Христов 22:41 / 19.07.2023Коментари (0)2147
©
Войски от руската паравоенна групировка "Вагнер", които се преместват в Беларус след прекратения бунт миналия месец, няма да се върнат да се бият в Украйна и ще останат в Беларус, за да обучават местни войски, заяви техният командир Евгений Пригожин в сряда, цитиран от европейската редакция на Politico.

"Направихме много за Русия. Това, което сега се случва на фронта, е позор. Ние не искаме да участваме в това“, отсече Пригожин в първото си появяване, откакто войските му тръгнаха към Москва в неуспешно въстание миналия месец.

В лошокачествен видеоклип от мобилен телефон, заснет по здрач, Пригожин може да се види в силует, носещ бейзболна шапка. Той говори на тълпа от мъже, които изглеждат като бойци на Вагнер и избухват многократно в аплодисменти и възгласи.

"Затова взехме решение да останем в Беларус за известно време. През това време ние ще превърнем беларуската армия във втората най-мощна в света и, ако е необходимо, ще заемем нейното място“, продължи Пригожин, като очевидно се заяде с родната си Русия, която в момента има втората по големина армия в света.

След това той намекна, че войските му по-късно могат да отидат в Африка, където Вагнер е активен в Мали и Централноафриканската република.

Заместникът на Пригожин, Дмитрий Уткин, чиято позивна дава името на наемната армия, казва: "Това не е краят. Това е началото. Най-голямата задача в света ще започне много скоро“, отбеляза той, преди да превключи на английски: "Добре дошли в ада“.

След месеци на напрежение с руското военно ръководство, Пригожин обърна войските си срещу руските власти миналия месец. Той поведе хората си дълбоко в руска територия, превзе югозападния град Ростов на Дон и спря само на няколко десетки километра от Москва.

След това бунтовният военачалник сключи сделка с Кремъл чрез посредничеството на Александър Лукашенко, според която бойците на Вагнер ще бъдат пощадени от съдебно преследване в Русия, ако той и хората му ще отидат в изгнание в Беларус.

Той се появи отново няколко дни по-късно, публикувайки гласово съобщение в социалните медии, за да благодари на поддръжниците на прекратеното въстание, като същевременно сигнализира, че Минск е предложил варианти на неговите войски да продължат да действат от Беларус.

Оттогава има противоречиви съобщения за местонахождението на Пригожин. Лукашенко първоначално потвърди, че Пригожин се е появил в Беларус три дни след бунта, на 27 юни, преди по-късно да каже, че всъщност не е бил там - и дори може да е в Русия.

Миналата седмица Кремъл съобщи, че собственикът на Вагнер е бил в Москва на 29 юни, където се е срещнал с руския президент Владимир Путин заедно с другите полеви командири на Вагнер.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: