Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВВС: Младши командир на "Вагнер" разкрива ролята си в бунта на Евгений Пригожин
Автор: Екип Varna24.bg 18:18 / 23.07.2023Коментари (0)1291
©
Наемник, участвал в опита за бунт срещу руския президент Владимир Путин, е заявил, че той и колегите му бойци "не са имали представа" какво се случва, пише BBC Russian.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му

Само за 24 часа основателят на ЧВК “Вагнер" Евгений Пригожин организира бунт, изпращайки войски в южния град Ростов, а след това по-нататък към Москва.

Бойците на Вагнер рядко говорят с медиите, но BBC Russian е разговаряла с младши командир, който се е озовал в центъра на действието.

Глеб не е истинското му име, преди това е участвал в боевете за символичния град Бахмут в източна Украйна. В началото на бунта той си почива с частта си в казарми в окупираната от Русия област Луганск.

Рано сутринта на 23 юни те получават призив да се присъединят към колона от бойци на “Вагнер", напускащи Украйна. Заповедта идва от командир на “Вагнер", когото Глеб не е желал да назовава от съображения за сигурност, но който действа по заповед на Пригожин и Съвета на командването на “Вагнер".

"Това е пълно разгръщане“, са заявили на Глеб. "Сформираме колона, да се изнесем".

Глеб е заявил, че на никого не е съобщено накъде се е насочила колоната, но той е изненадан, когато разбра, че се отдалечават от фронтовата линия.

Бойците на “Вагнер" не са срещнали абсолютно никаква съпротива, е подчертал той, когато са преминали руската граница в Ростовска област.

"Не видях никакви граничари“, спомнил си той. — Но пътната полиция ни поздрави по пътя.

Канали, тясно свързани с “Вагнер" в приложението за съобщения Telegram, по-късно твърдят, че граничните служители на контролно-пропускателния пункт Бугаевка са оставили оръжията си при пристигането на бойците на “Вагнер".

Тези канали споделиха снимка, уж от мястото на инцидента, показваща две дузини невъоръжени лица в камуфлаж.

Когато наближиха Ростов на Дон, бойците получиха заповед да обкръжат всички сгради на правоохранителните органи в града и да заемат военното летище. На отделението на Глеб е наредено да поеме контрола над регионалните служби на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Когато са наближили сградата, тя е изглеждала напълно заключена и празна. Те са пуснали дрон над тях, за да проверят за признаци на живот.

В крайна сметка след половин час една врата се е отворила и на улицата са излезли двама души.

"Те заявиха: "Момчета, да се споразумеем“, е разказал Глеб. "Помислих си: "Какво има да правим сделка? Това е нашият град“.

"Така че ние просто се разбрахме, че ще ги оставим на мира. Те излизаха да пушат от време на време."

Ростовски журналисти съобщават за подобна ситуация с много правителствени сгради в и около града. Изтребителите на “Вагнер" първо са летели с дронове над тях и след това ги обкръжат. На никого не е позволено да напусне, но куриери с храна са допуснати.

Без обяснение

Докато всичко това се случва, основателят на “Вагнер" Пригожин е в щаба на Южния военен окръг на руската армия, където се среща със заместник-министъра на отбраната на Русия генерал-лейтенант Юнус-бек Евкуров и заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

Пригожин е поискал да му предадат началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

По същото време, когато Пригожин е на срещата си, има друга колона от бойци на “Вагнер" в движение.

Глеб потвърждава съобщенията в медиите, че тази колона е била водена от основателя на “вагнер" Дмитрий Уткин, бивш офицер от специалните части, който рядко се появява публично.

“Тази колона е била по главната магистрала към Воронеж и очевидно е пътувала за Москва", е заявил той.

“И така, знаел ли е Глеб плана - какво възнамерява или планира да направи Пригожин?", пише ВВС.

“Той ругае, докато направо заявява, че не е имал представа. "Научихме какво се случва от Telegram, точно както и вие.“

С течение на деня снимки на случващото се в Ростов са разпръснати по целия свят. Хората са изненадани да видят местните жители и дори местните журналисти, които очевидно се усмихват и разговарят с някои от обикновено потайните бойци на “Вагнер", окупирали техния град.

"Това са бившите затворници“, е заявил Глеб, имайки предвид многото излежаващи затворници или осъдени, мобилизирани във “Вагнер" миналата година. "Никой не им е надедил да не го правят, никой не го е грижа за тях."

За утвърдени бойци като Глеб, които са наети много преди войната в Украйна, правилата са много по-ясно разбраеми.

Той е заявил пред BBC, че още през пролетта им е съобщено от висшето командване, че всеки, който говори с медиите, ще бъде "анулиран", т.е. убит. Няколко бивши бойци на “Вагнер" са заявили същото.

Вечерта на 24 юни един от командирите се свързва с Глеб и му нарежда, без никакво обяснение, че той и неговият отряд сега трябва да се върнат в базата в Луганск.

Докато се връщат към казармата, те са следили новините в Telegram.

Те четат, че срещу Пригожин е повдигнато наказателно дело, след което е оттеглено и той трябва да се премести в Беларус.

След това те са прочели, че бойците на “Вагнер" няма да бъдат подведени под отговорност за ролята си в бунта заради техните "бойни заслуги“, според говорителя на президента Путин Дмитрий Песков.

За Глеб и неговия отряд бъдещето им вече е неясно. Наредено им е да останат в казармите си в Луганск и да чакат допълнителни заповеди.

Техните домакини, властите на така наречената Луганска народна република, проруските сепаратистки бойци в Източна Украйна, искат да научат повече за бъдещите им планове и какво ще се случи с тяхното оборудване и боеприпаси, е споделил той.

На въпроса защо не напусне “Вагнер", Глеб има прост отговор: "Договорът ми още не е изтекъл".



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: