Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
WSJ: Саудитска Арабия ще бъде домакин на мирните преговори за Украйна, като част от усилията на Запада да ухажва глобалния юг
Автор: Екип Varna24.bg 17:30 / 30.07.2023Коментари (2)873
©
Вашингтон и Европа се надяват преговорите, които изключват Русия, да доведат до международна подкрепа за мирни условия в полза на Украйна, пише The Wall Street Journal.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

В началото на следващия месец Саудитска Арабия ще бъде домакин на мирни преговори между западните държави, Украйна и ключови развиващи се страни, включително Индия и Бразилия, тъй като Европа и Вашингтон полагат все по-големи усилия за консолидиране на международната подкрепа за мирните искания на Украйна.

Според дипломати, участващи в обсъждането, срещата ще заведе представители до 30 държави в Джеда на 5 и 6 август. Тя се провежда на фона на засилващата се битка между Кремъл и западните поддръжници на Украйна за получаване на подкрепата на големите развиващи се страни, много от които са неутрални по отношение на войната в Украйна.

Представителите на Украйна и Запада се надяват, че усилията могат да завършат с мирна среща на високо равнище по-късно тази година, на която световните лидери ще подпишат общи принципи за разрешаване на военния конфликт. Те се надяват, че тези принципи биха могли да оформят бъдещите мирни преговори между Русия и Украйна в полза на Киев.

В тазгодишната среща на върха обаче няма да участва Русия, която отбягва всякакви сериозни разговори за мир и държи на исканията си, включително анексиране на територии, които нейните сили не контролират.

Това се случва в момент, когато войната изглежда е стигнала до задънена улица, като през последните месеци нито една от страните не успя да спечели значителна територия.

Срещата е продължение на тази на висши служители в Копенхаген в края на юни, на която присъстваха Бразилия, Индия, Турция и Южна Африка. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се включи в срещата. Украйна и няколко големи европейски държави също участваха.

За срещата в Джеда Саудитска Арабия и Украйна са поканили 30 държави, сред които Индонезия, Египет, Мексико, Чили и Замбия. Все още не е ясно колко от тях ще присъстват, въпреки че се очаква страните, които участваха в преговорите в Копенхаген, да го направят отново.

Великобритания, Южна Африка, Полша и представители от ЕС са сред страните, които са потвърдили присъствието си.

Засега се очаква да присъства Съливан, според лице, запознато с подготовката.

Белият дом отказа да коментира.

Саудитска Арабия се опитва да играе по-голяма роля в дипломацията по отношение на Украйна, след като миналата година Белият дом я обвини, че е застанала на страната на Русия, поддържайки високи цени на петрола и така подпомагайки финансите на Москва. Саудитска Арабия съдейства за размяната на военнопленници и прие украинския президент Володимир Зеленски на арабска среща на върха през май.

Западни дипломати заявиха, че Саудитска Арабия е избрана за домакин на втория кръг от преговорите отчасти с надеждата да убеди Китай, който поддържа тесни връзки с Москва, да участва.

Рияд и Пекин поддържат тесни връзки. По-рано тази година Китай помогна за договарянето на неотдавнашното размразяване на отношенията между Саудитска Арабия и нейния регионален опонент Иран, месеци след като саудитците приеха китайския президент Си Дзинпин на арабската среща на върха.

Въпреки че твърди, че работи по мирен план за Украйна, Китай не участва в срещата в Копенхаген. Хора, участващи в преговорите, са заявили, че не се очаква Пекин да участва, но не е изключено да го направи.

Срещата в Саудитска Арабия се провежда в критичен момент в борбата между Русия и западните поддръжници на Украйна за глобална подкрепа.

САЩ и Европа настояват за глобално осъждане на решението на Русия по-рано този месец да се оттегли от споразумението, сключено с посредничеството на ООН, целящо да облекчи износа на зърно от Украйна, ход който доведе до повишаване на цените на зърното за бедните страни.

На среща този месец висшите европейски и латиноамерикански лидери изразиха "дълбока загриженост във връзка с продължаващата война срещу Украйна". Миналия месец САЩ и Индия сключиха сделки в областта на отбраната, целящи да откажат Ню Делхи от покупките на оръжие от Русия.

Междувременно тази седмица президентът на Русия Владимир Путин е домакин на форум, на които присъстват африкански лидери в Санкт Петербург, по време на който обеща да осигури безплатни доставки на зърно за половин дузина африкански държави.

Европейски официални лица се надяват да намалят различията между Украйна и развиващите се страни по отношение на това как да се сложи край на войната достатъчно бързо, за да се проведе мирна среща на върха до есента. Но този срок изглежда амбициозен.

Според участници в срещата в Копенхаген е имало големи различия във вижданията на Украйна и повечето от присъстващите развиващи се страни. Украинските официални лица са настоявали участниците да подкрепят съществуващия мирен план от 10 точки на Володимир Зеленски, който призовава за връщане на всички окупирани територии и изисква руските войски да напуснат Украйна, преди да започнат мирните преговори.

Групата на развиващите се страни е дала да се разбере, че е отворена за обсъждане на общи принципи, но няма да подпише плана на Украйна.

Въпреки че САЩ и Европа публично подкрепят мирния план на Киев, западни официални лица твърдят, че е ясно, че глобалните преговори ще бъдат успешни само ако се водят около набор от широко споделени международни принципи, като например Хартата на ООН, която защитава териториалния суверенитет и политическата независимост и осъжда актовете на агресия и заплахата и използването на сила.

Високопоставен европейски дипломат е заявил, че Украйна все още настоява за международна подкрепа по въпроси, които развиващите се страни няма да приемат, например разширяване на санкциите срещу Москва.

Индия, Турция, Бразилия и Китай избягват западните санкции срещу Москва.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Кой си ти бе безроден боклук да казваш кой на кого ще дава оръжие ? Световния жандар е ясен ,а световния въшкар ,какво дири в Африка ? Малоумник. Пак ще ви се срине кочината ,като СССР.
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Световните джандари правят коалиция срещу Русия, но няма да им се получи. Докато Световните терористи САЩ продължават да пращат помощи/ОРЪЖИЕ/ и воюват индиректно с Русия на чужда територия - преговори няма да има.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: