Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ген. Съби Събев: Въпросът с помощта за Украйна трябва да стои на общественото внимание и дори да се насърчава
Автор: Екип Varna24.bg 22:15 / 02.08.2023Коментари (0)1114
©
Има две частни фирми в България, които вече започнаха производство в по-малки количества на 155-милиметрови снаряди по натовски стандарт. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО. "Най-вероятно сега, ако действително са получили такава поръчка, те ще засилят своето производство. ВМЗ-Сопот също трябва да инвестира и да пренастрои своите поточни линии за производство на 155-милитрови артилерийски снаряди. Така че България има определени капацитет, начален, да произвежда и тя вече произвежда в ограничени количества. Остава въпросът да се разшири и с ВМЗ-Сопот, където има възможности за по-разширено производство на този тип боеприпаси. Още повече че предстои и преминаването на нашата артилерия на натовския калибър 155 мм. Но най-вероятно ще продължи и производството на останалите типове досегашните артилерийски боеприпаси, тъй като очевидно имаме пазар за тях", каза ген. Събев. 

По думите му, Украйна е жертва на широкомащабна агресия и ние дълго се колебаехме, макар че изнасяхме боеприпаси не чрез донорски схеми, а по линия на търговията чрез трети страни и посредници.

"Но продължавам да считам, че България има възможност да подпомогне Украйна поне някъде с около 32 танка за един танков батальон. По всяка вероятност има възможност и с артилерия да подпомогне още Украйна, поне с един дивизион от 18 оръдия, включително и реактивни системи за залпов огън. Така че България не трябва да се колебае. Ако Украйна изпита затруднения, сега е моментът действително да й се помогне. И новото правителство, и новото ръководство на Министерство на отбраната още от началото, с встъпването във функциите си, мисля, че ясно разбират тази необходимост и правят всичко възможно да се увеличи военната помощ за Украйна. Предстои разбира се и един значителен пакет от около 100 броя стари бронетранспортьори, които очевидно ще подпомогнат в определена степен Украйна. Но нямат информация докъде е стигнала тяхната подготовка", посочи ген. Събев. 

Според него, вече настъпва промяна в този неустойчив подход на България и до края на годината ние ще видим, че реално вече страната ни ще е оказала доста значителна военна помощ за Украйна. Няма нужда да се крие и трябва да бъдем абсолютно прозрачни в това отношение, както към нашите съюзници и партньори, така и към нашата общественост, смята ген. Събев. Този въпрос трябва да стои на общественото внимание постоянно и дори да се насърчава правителството за по-активно реализиране на тази помощ и по-своевременно. Тази помощ е важна, защото загубата на войната от Украйна означава и повишаване на риска от широк конфликт след нея.

"Руските агресивни намерения няма да приключат с евентуално една победа над Украйна, защото с победата нараства и апетитът, както се казва. Така, че Украйна води една абсолютно справедлива война. Тя се нуждае и има право на международна помощ, за да отхвърли тая агресия, да възстанови териториалната си цялост. За съжаление, много, много голям е противникът на Украйна и усилията трябва да бъдат изключително големи. Най-вероятно и жертвите ще бъдат големи. Но Украйна е изпълнена с решимост. Аз мисля, че мотивацията и бойният дух на Украинските въоръжени сили са няколко степени над руските и фактът, че Русия не успява да надделява е много ясен индикатор, че Украйна в крайна сметка ще разреши успешно тази война в своя полза. Международното право е на нейна страна. Липсват й достатъчно средства. Както виждаме, и тази офанзива, бавният й ход – една от причините е, че не бяха доставени своевременно необходимите количества въоръжение, от които тя заяви, че има нужда, за да проведе една успешна контраофанзива. Но предстои получаването на американски танкове "Абрамс“, най-вероятно в края на август или най-късно в началото на септември. Предстои получаването и на друга помощ, включително разминираща техника, боеприпаси, артилерия. Жалко, че засега не се реши въпроса с предоставянето на бойни самолети на Украйна, за които тя отдавна пледира и моли западните съюзници, но започна обучението на украински летци на самолети F-16 и се предполага, че до края на годината, най-късно в началото на следващата Украйна ще има най-малко две ескадрили F-16. Така че бавното предоставяне на тази помощ някак си увеличава продължителността на тази война, което разбира се, е нежелателно, защото от продължителна война или замразяване на тази война интерес има най-вече Руската федерация, а не Украйна. Аз очаквам късната есен да има по-решителен резултат в тази контраофанзива, която провеждат Украинските военни сили в момента", добави ген. Съби Събев. 

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: