Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
NYT: Украйна започва нов дипломатически натиск за да отслаби Русия
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 05.08.2023Коментари (0)1033
©
Тази събота и неделя на среща в Саудитска Арабия Украйна ще положи нови усилия, за да спечели подкрепата на десетки страни, които останаха встрани от войната,това е началото на по-широка кампания през следващите месеци за изграждане на дипломатически сили за изолиране и отслабване на Русия, пише The New York Times.

Украйна и Саудитска Арабия поканиха дипломати от около 40 правителства на разговори в пристанището на Червено море Джеда. Сред тях се открояват Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и някои от богатите на петрол държави от Персийския залив, които се опитват да поддържат добри отношения както с Украйна, така и с Русия по време на войната, започнала през февруари 2022 г.

Много от поканените правителства отхвърлят самата концепция за избор на страна, определяйки войната като състезание между световни сили, в което те не искат да участват, и дори при бързото наближаване на събитието не е ясно колко от тях ще присъстват.

Срещата е отправна точка на това, което се очаква да бъде голям украински дипломатически натиск през следващите месеци, за да се опита да изолира Русия. Началото бе поставено на 2 август, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски свика посланиците си на спешна стратегическа среща за това как страната да предаде посланието си на света.

Той заяви на посланиците, че трябва да използват всички налични инструменти - "официални и неофициални, институционални и медийни, културна дипломация и силата на обикновената човешка искреност", за да убедят както непоколебимите съюзници, така и държавите, които до голяма степен са останали неутрални, че единственият път към траен мир е пълното поражение на Русия.

Годишната сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации през септември ще предостави още една възможност на Украйна да представи своите аргументи. Страната планира и среща на върха по-късно през есента, за да подкрепи своята мирна формула от 10 точки с надеждата, че тя ще бъде в основата на всяко бъдещо споразумение.

Украински и западни официални лица се опитаха да смекчат очакванията за преговорите на тази среща, като подчертават, че те няма да доведат до по-близък край на войната и че много от поканените държави вероятно няма да променят позицията си.

Съединените щати, които се очаква да присъстват, са окуражени от факта, че в Джеда се очаква да пристигнат неутрални държави като Индонезия, Индия, Мексико, Чили и Южна Африка. Всички те са нетърпеливи да видят края на войната, като се имат предвид икономическите трудности, които тя е причинила, но това може да не е достатъчно, за да ги накара да се обърнат срещу Москва.

За Украйна срещата се провежда в ключов момент

Докато на фронтовата линия на най-кръвопролитната война в Европа от десетилетия насам бушуват яростни сражения, на 2 август Зеленски заяви пред дипломатите си, че нещата ще станат още по-трудни, тъй като през следващите месеци вероятно ще се засилва натискът за намиране на път към мир чрез преговори.

Изборът на Саудитска Арабия за домакин не е случаен, заявиха високопоставени украински служители, като отбелязаха усилията, които Киев е положил, за да привлече богатото на ресурси кралство. Подобно на много страни от Близкия изток, Саудитска Арабия се придържаше към внимателна линия във войната, като предоставя финансова помощ на Украйна, макар да поддържаше тесни връзки с Русия.

Китай, който се въздържа от подобна среща през юни в Копенхаген, заяви, че ще присъства на саудитската среща, което може да отразява задълбочаването на връзките му със страната домакин. Тази година Пекин посредничи за сключването на важно дипломатическо споразумение, което възстанови отношенията на Саудитска Арабия със съперника й Иран.

Китай се опитва да се справи с войната, като твърди, че е неутрален, въпреки че предоставя на Русия жизненоважна подкрепа, която помогна за смекчаване на последиците от икономическите санкции и дипломатическата изолация.

Алисия Бачулска, сътрудник в Европейския съвет за външна политика, която изучава китайската външна политика, е заявила, че "участието на Китай не означава, че той променя позицията си по отношение на войната. Но то би могло да помогне за подобряване на грижливо полаганите усилия да изглежда като отговорен и неутрален участник".

"Казано по-просто, това изглежда печеливш сценарий за Пекин."

За Саудитска Арабия, която отдавна служи като посредник в регионалните конфликти, срещата в Джеда е забележителна, защото кралството се включва в криза от най-висок световен приоритет.

През изминалата зима принц Фейсал бин Фархан стана първият саудитски външен министър, който посети Украйна, откакто двете страни установиха дипломатически отношения преди три десетилетия. А де факто саудитският владетел, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, покани Зеленски да говори през май в Джеда на среща на арабските държави, където украинският президент призова близкоизточните управници да застанат заедно със страната му срещу Русия.

За 38-годишния принц Мохамед разговорите на срещата са още един шанс да се опита да се позиционира като световен лидер с влияние далеч отвъд своя регион и като посредник, който може да привлече неутралните държави на масата.

Когато през 2018 г. саудитски агенти убиха Джамал Хашоги, критичен към монархията колумнист на Washington Post, това за кратко превърна престолонаследника в международен изгнаник. Но оттогава той се опитва да покаже, че е твърде могъщ, за да бъде пренебрегнат, и възстанови отношенията си със Съединените щати и други съюзници.

"Домакинството на мирните преговори в Украйна ни дава възможност да усетим вкуса на възродената същност на Саудитска Арабия", е заявил Бадер ал-Саиф, доцент по история в Кувейтския университет.

Украйна е изправена пред двойно дипломатическо предизвикателство, докато предприема своя дипломатически натиск.

Тя трябва да запази твърдата подкрепа на западните си съюзници, докато участва в изтощителна, кървава и скъпоструваща контраофанзива, която през последните два месеца донесе някои успехи, но все още не е постигнала сериозен пробив. Но също така трябва да разшири тази подкрепа, като привлече и други държави, които досега не са били ангажирани.

Това няма да е лесно, отчасти защото Украйна и западните ѝ поддръжници водят интензивна борба с Русия, за да ги спечелят.

Руският президент Владимир В. Путин наскоро прие в страната си група африкански лидери, като предложи да осигури безплатни доставки на зърно за половин дузина африкански държави. Русия блокира украинското зърно, което преди войната представляваше 10% от световните доставки, а критиците обвиняват Москва, че използва глада като оръжие и средство за финансиране на войната.

Според анализатори Саудитска Арабия трябва да действа внимателно, когато навлиза в украинската дипломация.

Миналата година кралството раздразни Белия дом с решението си да намали производството на петрол в координация с ОПЕК +, групата на износителите на енергия, в която Русия е ключов член. Намаляването на производството помогна да се предотврати спада на цените на петрола в момент, когато Съединените щати се опитваха да намалят приходите на Русия от петрол.

Въпреки че Русия и Саудитска Арабия отдавна действат съгласувано по ключови въпроси, свързани с петрола, по начин, който е взаимноизгоден, има признаци, че дългогодишните им отношения може да са подложени на напрежение, тъй като изглежда, че Русия напоследък изпомпва повече петрол, отколкото е обещала.

Точно този вид пропуквания, икономически, културни или политически, украинските и западните представители се надяват да използват в своя полза.

"Има страни, които могат да помогнат за сигурността и политическите аспекти" на мирния план, заяви Зеленски пред своите дипломати. "Има страни, чието хуманитарно влияние, роля и традиции в международните отношения могат да помогнат с връщането на украинските деца, които са били депортирани насила в Русия, с връщането на нашите войници, както военни, така и цивилни затворници."

Приоритет № 1, заяви той, "е да се накара светът да разбере, че всеки край на войната, който оставя Русия да контролира огромни части от Украйна, ще послужи само като прелюдия към повече насилие".

"Силата на нашите воини на фронта до голяма степен е следствие от силата на споразуменията ни с нашите приятели и партньори", подчертава Зеленски.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: