Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Шаламанов за изстрелите по кораба "Сукра Окан": Липсва ми ясната позиция за този инцидент
Автор: Екип Varna24.bg 16:02 / 14.08.2023Коментари (0)860
©
Милитаризацията на Черно море започна много видимо още 2014 г. с окупацията на Крим и превръщането на полуострова в една огромна военна база на Русия, от която тя извърши след това агресията срещу Украйна, както и проектира сила към Средиземноморието, в Близкия изток. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. 

"Виждаме, че сега в последните дни, след излизане от зърнената сделка, инициирана от ООН и Турция, всъщност използва военноморските сили за практическа блокада и то търговска блокада на корабоплаването в Черно море. Всичко това, наистина не може да бъде толерирано, но в същото време, всички мерки, които се взимат от наша страна, според мен са насочени да се избегне пряк военен сблъсък с Русия, между Русия и страни от НАТО, каквито сме ние с Румъния и Турция, каквито са евентуални сили на НАТО и като кораби и като средства за разузнаване. Трябва да продължи да се избегне ескалация, но руския флот е легитимна цел за украинците и с нарастване на техния капацитет за въздействие на по-големи разстояния с по-висока точност, можем да наблюдаваме един нов етап от развитие на военните действия, в който Русия ще има сериозни проблеми", допълни той.

На въпрос: "Очервата ли се военен сблъсък Русия - САЩ или Русия - НАТО в Черно море? И превръща ли се България във фронтова държава, каквито опасения се чуват?", доц. Шаламанов отговори така: 

"Да, това е най-сериозният въпрос. Всъщност вие споменахте закона, който изисква администрацията на Съединените щати да разработи стратегия за сигурност в Черно море, както и изисква тази стратегия да бъде синхронизирана с НАТО и Европейския съюз, но целта на такава стратегия е не да се търси конфронтация и военен сблъсък с Русия, а точно обратното, да бъде даден ясен сигнал към Русия, че нейните агресивни действия няма да бъдат толерирани, че ние ще направим всичко възможно, както се казва, да се защити всеки квадратен сантиметър от нашата територия, от нашите териториални води, да се защитят нашите икономически интереси и разполагаме с широк спектър от средства, това не са само военни средства. Именно затова, според мен, от наша страна, от страна на Запада ще се използват активно всички налични политически, икономически, когнитивни, както се казва средства, т.е. свързани с противодействие на дезинформацията на пропагандата, стратегическата комуникация, с цел да бъде избегната военна конфронтация, която обаче, не бива да се изключва. Защото именно изключването на агресията на Русия срещу Украйна доведе до това, че войната там продължава вече втора година и се дават много жертви", подчерта бившият военен министър.

Относно мястото на България в плановете на черноморските стратегии на САЩ и НАТО специалистът коментира, че то се определя първо от нашата стратегия да гарантираме своята сигурност в рамките на НАТО и в рамките на Европейския съюз. С оптимално използване на нашите ограничени ресурси и привличане на способности от нашите съюзници.

"Виждаме, че Румъния много ефективно действа в тази посока, Турция разполага със свой голям потенциал, има друга линия на поведение. Според мен, България много по-близко до Румъния може да избере своята стратегия за действие, според мен е много важно тази стратегия да бъде формулирана днес, да бъде формулирана сега, за да не останем с впечатлението, че тя едва ли не се форматира, се определя от стратегията на Съединените щати и решения, които се взимат в НАТО основно по инициатива на други страни като Румъния, Полша, САЩ, Великобритания, Италия. Но ролята на България е съобразена с нашите способности и с нашите интереси и те трябва да бъдат много ясно дефинирани. Първо, и най-важно нещо, което трябва да се направи е постигането на тази максимална ситуационна осведоменост, бих казал пълна ситуационна осведоменост. Тъй като и в случая с инцидента, който цитирахте, все още няма еднозначна информация, която идва от българска или от турска страна, от страна на НАТО и Европейския съюз. Ние цитираме съобщение от страна на руското министерство на отбраната, което не може да бъде достоверен източник, както и тълкувание от страна на офиса на президента Зеленски, което също е позиция на пряко въвлечена в конфликта страна. На мен наистина ми липсва ясната позиция, и то външно-политическа, от страна на външно министерство, юридическа позиция за този инцидент и за това, какви мерки асиметрични ще вземем, такъв тип инциденти да не приближават българската територия", заключи доц. Шаламанов.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: