Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шаламанов: България има проблеми с руското влияние
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 16.08.2023Коментари (0)853
© БГНЕС
Основният проблем на България е подценяването на руската разузнавателна заплаха и информационна война срещу българската политическа система и българското общество. Това каза бившият министър на отбраната и експерт по сигурност Велизар Шаламанов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Според него са необходими много сериозни усилия в противодействие на дезинформацията и пропагандата. "Точно този вид когнитивна война, кибервойна, информационна война ще бъде основният инструмент на Русия за създаване на проблеми в България. България има проблеми с руското влияние и със заплахи от страна на руските служби, ако е вярна информацията, че поради тази причина НСО поема охраната над български политически лидери“, допълни Велизар Шаламанов.  

Той коментира и случая с тримата арестувани за шпионаж българи във Великобритания. "Този сигнал е към българските служби. Това, което е много притеснително за мен, е, че образът на България се представя около този случай в много негативен план, като ненадеждна страна и това ще повлияе на нашето позициониране в свободния свят, според мен ще повлияе и на приемането ни в "Шенген“, смята бившият военен министър.  

Според Велизар Шаламанов спирането на турски търговски кораб от руски военен във водите на Черно море преди дни е провокация. "С повишаване на напрежението се цели да се повишат шансовете на Русия да получи някакви отстъпки с посредничеството на Турция и да се вдигнат залозите във връзка с посещението на президента Путин в Турция в опит да се намери някаква формула за продължаване на Зърнената сделка по един или друг начин. Това е малко вероятно, ако отстъпките трябва да бъдат свързани с намаляване помощта за Украйна или ограничаване на санкциите срещу Русия, което означава, че може да очакваме повишаване на напрежението с такъв тип инциденти“, коментира Шаламанов.  

По думите му има сиви зони по отношение на морското право, наблюдението и пълната ситуационна осведоменост за състоянието в акваторията на Черно море. "Това се очаква да бъде компенсирано с добра воля и комуникация, но руската страна действа точно обратно, с агресия и създаване на неопределеност. Русия ще продължи да експлоатира тази линия на поведение, което трябва да бъде сигнал ние да търсим асиметрично решение в контекста на членството ни в НАТО и Европейския съюз“, заяви експертът по сигурност.  

Ситуацията в Черно море се усложнява допълнително от факта, че Турция, макар и член на НАТО, има свои национални интереси и своя политика, която не е синхронна с интересите на България и Румъния, допълни той.  

Българското правителство, Министерство на външните работи и Министерство на отбраната трябва да реализират мерките, които вече са обявили, заяви Велизар Шаламанов, а именно: "Активиране на морския център за координация в сферата на сигурността с участието на Румъния, Турция и други страни от НАТО и с покана и към украински офицери за връзка, които да споделят своя информация за по-пълна ситуационна осведоменост; нарастване на батальонната бойна група до бригадна; по-бързо установяване на многонационалния дивизионен щаб и съвместно командване начело с Румъния на Силите за специални операции, за които говори министър Тагарев още на срещата във Вилнюс; по-тясна интеграция на тези многонационални структури с многонационалната дивизия и корпус в Румъния и от там – в структурата на силите и в командната структура на НАТО; развитие на сътрудничеството в сферата на противовъздушната отбрана“.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: