Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВСУ са на път да постигнат голям тактически успех в Запорожкото направление
Автор: Екип Varna24.bg 18:16 / 21.08.2023Коментари (0)782
©
"Украинските войски, изглежда, са близо до нов локален успех в село Роботине в Запорожка област, чиято деокупация трябва да отвори пътя към Токмак и Мелитопол. Селото е с голямо тактическо значение", посочва РБК-Украйна в обширен материал.

Арена на голямата битка за юг

Роботине стана сцена на най-голямата битка на лятната контраофанзивна кампания. Това село с предвоенно население от по-малко от 500 души принадлежи към градската общност Токмак на Пологовския район на Запорожка област.

Намира се на 80 километра югоизточно от Запорожие, на 20 километра от административния център на Токмок и на 30 километра от областния център в  Пологи. 

Роботине е под руска контрол от март 2022 г. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) щурмуват това направление от юни 2023 г. Според някои данни части на ВСУ може да са влезли в селото още през първите дни на август.

Според услугата DeepState повече от 40 квадратни километра територия са  под ураински контрол в направление Роботине, за по-малко от два месеца. "В момента украинските войски се опитват да забият клин в отбраната на врага между него и село Върбове", съобщава РБК–Украйна.

Според някои данни руската отбрана там е избутана на почти 7 километра. Битките продължават, но като се има предвид всичко, Украйна е близо до нов локален успех, заключава украинската медия.

"Нашите войски продължават настъпателните действия в мелитополското направление в района на селището Роботине. Там продължават действията по унищожаване на противника. Там също има настъпление на стотици метри“, е заявил Сергей Кузмин, заместник-командващ оперативно-стратегическото командване на групата войски "Таврия".

Според Генералния щаб на ВСУ руските сили сега се опитват да си върнат загубените позиции, по-специално чрез нанасяне на въздушни удари. Според официалните сводки всички опити са осуетени, а ВСУ нанасят болезнени загуби на руските военни. Миналата седмица хеликоптер Ка-52 "Алигатор" е свален от преносим зенитно-ракетен комплекс.

Официално подробностите за случващото се в Роботин не се разкриват. Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр се е ограничила до коментар за "планирана бойна работа“ и успех югоизточно от Роботине и южно от Малая Токмачка.

Анализаторите на DeepState отбелязват напредък на ВСУ по източния фланг. Те смятат, че боевете вече се водят в самото селище, руснаците, поради загуба на инициативата, се опитват да изградят отбрана в южната част на селото и може също да се оттеглят от него в близко бъдеще.

Трябва да се отбележи, че кадри на украински войници на входа на селото се разпространяват в интернет от предходната седмица.

Експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW), базирайки се на геолокационни данни, са заявили, че украинските войски са се окопали в северната част на Роботине, въпреки твърденията на руската страна за обратното. 

Един от Telegram каналите WarGonzo твърди за атаките на въоръжените сили на Украйна с подкрепата на артилерия между селата Роботине и Вербове. И отбелязва, че украинските войски частично са окупирали предните линии на отбраната на Русия. Говори се също, че разширяването на линията на настъпление се превръща в проблем за руските сили, но засега се твърди, че то е "некритично".

Военно-политическият експерт от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко е отбелязвал, че боевете в северните локации на Роботине се водят отдавна, а от края на миналата седмица централната част се е преместила в сивата зона.

"Мисля, че в близко бъдеще ще получим повече официална информация. Основното е, че по един или друг начин селото ще бъде освободено. И когато това се случи, трябва да се разбере, че общият график на тази част от фронта ще се промени, тъй като Роботине е основното препятствие по пътя към втората линия на отбраната на руснаците“, е заявил той в коментар за РБК-Украйна.

Той също така е подчертал, че освен факта, че ВСУ са успели да забият клин в района между Роботине и Вербов, миналата седмица те са започнали да атакуват по-интензивно по десния фланг между Роботине и село Копани.

Флангова операция след бойно разузнаване

Украинската медия припомня, че атаката срещу Роботине през юни 2023 г. започна с неприятен епизод. При една от първите атаки няколко единици западна военна техника са загубени на подстъпите към селото.

Както са отбелязали анализаторите на DeepState, на 7 юни Русия е успяла да открие колоната на ранен етап и да я унищожи с артилерийски удари. Руската страна публикува кадри, потвърждаващи унищожаването на няколко танка Leopard 2 и бронирани машини Bradley.

Пътят за Токмак през втората линия на отбраната на Руската федерация

Военният експерт Владислав Селезньов е коментирал значението на селището Роботине. Според него това е един от ключовите укрепени райони на Русия в участъка между контролирания Орихов и Токмак. Който руските сии са превърнали в крепост по пътя към друг важен възел – Мелитопол.

"Има така наречения триъгълник, чиято мисия е да затвори подстъпите и сухопътния коридор към Крим. Това е триъгълник между градовете Василовка, Токмак и Мелитопол. И когато украинската армия пробие към Токмак, цялата отбранителна мрежа на руснаците може да бъде сериозно нарушена. Но е очевидно, че това едва ли ще бъде бърз процес, тъй като врагът укрепва защитата си", е подчертал той.

Миналата седмица CBS News съобщи за напредъка в офанзивата срещу Токмак. Според неназован американски служител въоръжените сили на Украйна са преодолели минно поле северно от града и са започнали нападение на първата линия на отбраната. CBS не посочва колко далеч от Токмак е тази линия, но вероятно става дума за Роботине.

Бързото настъпление в района е възпрепятствано от три отбранителни линии. Първият се състои от минни полета с дълбочина няколко километра, вторият е съсредоточена артилерия, техника и личен състав, а третият - тилови позиции за натрупване на ресурси.

Но за да стигнете до Токмак, трябва да минете през Новопрокопивка, Илченкове, Сладка Балка и Червонохирка.

Анализаторите на ISW смятат, че пробивът в района на Роботине ще позволи настъпателни операции извън най-минираната зона, което теоретично може да ускори настъплението на въоръжените сили. Включително и поради факта, че зад селото започват височините към самия Токмак.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: