Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общинският бюджет набъбна насред кризата
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 05.08.2010Коментари (0)5171
© Varna24.bg
Неочаквано за време на тежка финансова криза, общинският бюджет на Варна набъбва с 4 млн. лв. При първоначално заложени 209,27 млн. лв. актуализацията увеличава парите в местната хазна с 213,1 млн. лв. Реално има намаление на средствата, но фактически отчитаме увеличение, коментира зам.-кметът по финансовите въпроси на община Варна доц. Борислав Борисов. По думите му разликата от близо 4 млн. лв. се дължи преди всичко на републиканския бюджет. Въпреки че градът загуби 2,3 млн. лв. с промени в стандартите за субсидиране, плащания през годината увеличили приходите за делегирани държавни дейности от 88,9 млн. лв. на 91,7 млн. лв. Останалите малко над 1 млн. лв., които надуват макрорамката на общинския бюджет са в резултат от работата по програма ФЛАГ, както и други междинни плащания, които досега не са били заложени в местната хазна. Това обясниха от кметската администрация по повод актуализацията, която бе гласувана от постоянната комисия "Финанси и бюджет" към Общинския съвет.

Издръжката на администрацията е орязана с 1,104 млн. лв., което представлява намаление с 19%. 11 на сто от тях са за сметка на заплатите в общината. Размерът на предвижданите приходи от имуществени данъци се запазва - 50,55 млн. лв. Въпреки че от данъка върху придобиване на имущество се очакват с 1,9 млн. лв. по-малко, средствата ще се компенсират чрез по-голяма събираемост от данък "Сгради", обясни доц. Борисов. При неданъчните постъпления се предвижда спад с близо 3 млн. лв. С актуализацията прогнозираните приходи от продажба на стоки, услуги и наеми пада с 3 млн. лв. - до 11,7 млн. лв. С над 2 млн. лв. по-малко са свити и очакваните средства от сделки с общинска собственост. Планираните постъпления от тях на практика са орязани наполовина, тъй като първоначално общината се надяваше да вкара в хазната 4,5 млн. лв. от продажба на имоти. С близо 50 на сто се намаляват и приходите от глоби, санкции и наказателни лихви. Общинските такси обаче бележат ръст с 2,5 млн. лв., вследствие на архитектурни услуги, които вече ще се водят като такси.

С около 400 000 лв. се свива капиталовата програма, която след актуализацията ще бъде в размер на 40,16 млн. лв. В резултат на обществени поръчки и постигнати по-ниски стойности на обектите обаче сред инвестициите е включен и проект за многофункционална учебна сграда на МГ "П. Берон" за 500 000 лв. Не бяха заложени обаче необходимите за ремонта на старческия дом 400 000 лв., които местният депутат Тодор Мутафов настоя да бъдат осигурени за сметка на средствата, предвидени за временен приют за безстопанствени кучета. Парите за старческия дом ще бъдат отредени в бюджета за следващата година, но работата по този проект вече тече, увериха от общинската администрация.

С 3,83 млн. лв. ще набъбнат и разходите, като най-сериозно завишени ще бъдат харчовете за образование. Те се увеличават от 67,5 млн. лв. на 70,2 млн. лв. Растат и парите за социално осигуряване - с 1,6 млн. лв. Въпреки това червените съветници предрекоха дупка от 20%.

Според местният депутат Пламен Начков заложените при актуализацията приходи са неизпълними и това неминуемо ще ощети дейностите. На преден план излиза бюджет на дефицит, предупреди той и прогнозира нова актуализация през есента. Не планираме нито рестриктивно, нито с широки пръсти, за да не спираме развитието на града, коментира зам.-кметът. Така той отговори на упреците, че общината не може да разчита на преизпълнение от данъците върху недвижимите имоти и моторните превозни средства, тъй като плащанията им могат да се отлагат и за следващата година.

Всяка година залагаме пари за канално-почистваща машина, а никой не я купува, възропта Пламен Начков. Ни виждам смисъл от нея, щом тази дейност е поверена на фирма, която бе избрана с обществена поръчка, контрира го доц. Борисов. Без отговор останаха обвиненията на "гербера" Орлин Симеонов, че общината плаща 80 000 лв. за съдове за битови отпадъци. Кой ще понесе отговорност за този договор с "Титан АС", попита той и заяви, че става въпрос за действия в нечий интерес.

За да вкарат в хазната пари, финансистите разчитат и на депозит. Става въпрос за средствата от облигационния заем от 6 млн. евро, които няма да бъдат усвоени веднага. Съветниците решиха банката, в която ще се вложат парите, да бъде избрана с вътрешен конкурс. Тепърва ще се уточняват сумата, която ще се вложи на срочен депозит, и погасителния план, поясни доц. Борисов. За резултата от конкурса кметската администрация бе задължена да информира на следващото заседание на местните депутати от финансовата комисия.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: