Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зорница Илиева: В Москва пишат, че срещата на лидерите на ЕС в Киев е  "Проклятието на Зеленски"
Автор: Йоланда Пелова 20:10 / 02.10.2023Коментари (0)1239
©
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и Киев са горди, че са домакини на среща на външните министри на ЕС в един момент, в който се случват събития не особено приятни за Киев - решението на Камарата на представителите на Конгреса в Съединените американски щати, когато беше отказана допълнителна помощ за Украйна, независимо от изявленията на президента Байдън, че до последно САЩ ще подкрепят Киев. В същото време победата на Фицо на изборите в Словакия в събота. На фона на негови изказвания, че ще промени курса на политиката на Братислава, във връзка с помощта за Украйна и санкциите към Русия. Това са сигнали, че има промяна в известни настроения и затова Киев е горд, че все пак 23-ма външни министри на ЕС, под егидата на Борел, се събраха там и беседваха за перспективите на Украйна за членство в ЕС и съответно помощта, която ЕС ще оказва на Украйна и в бъдеще. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Зорница Илиева, международен анализатор.

По думите й посещенията, които е направил Жозеп Борел в Украйна са много ключови: "Той е посетил Одеса, където му е обяснявана историята и културните придобивки, които има този град. Но едва ли му е споменато това, което пък Москва разпространява месеци наред из целия свят, че градът е създаден от Екатерина Втора, какво е изградено там, какъв е приносът на Руската империя, предимно за този град Одеса.

В същото време той е бил на една церемония на Бабин Яр (бел.ред. Мемориалният център на Холокоста), където са избити 41 000 евреи в началото на Втората световна война. И тук вече може веднага да се направи връзка, дали това не е пък съзнателен сигнал от страна и на Киев, и на Брюксел, след случката, която стана в канадския парламент, след аплодирането на един възрастен деец по време на Втората световна война. На фона на всички събития, които се случват напоследък, винаги процесите протичат в пряка връзка. Европейският съюз определено е получил възможността сега да доказва не само привързаността си към Украйна, но и поемане на цялата грижа за Украйна", коментира международния анализатор.

По думите й Съединените американски щати не крият, че насочват погледа си към Китай и към Азиатско-Тихоокеанския регион: "Затова и намалява помощта за Украйна. Да не говорим, че има много статии във водещи вашингтонски вестници, в които се пише, че се подготвят избори в Украйна и смяната на Зеленски март следващата година. В Москва пишат във връзка с тази среща в Киев, че е “Проклятието на Зеленски", т.е. всички тези премиери или лидери на водещи на страни в света, визирам Финландия, Япония, Драги в Италия, а сега и победата на Фицо, които са се ръкували в последния момент със Зеленски, всички много скоро след това са падали от власт", добави Зорница Илиева.

Тя обаче уточни, че всички решения, които ще се вземат в Киев са именно във връзка с помощта, която ЕС ще дава на Украйна и обещанията много скоро тя да бъде приета за член на Европейския съюз.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: