Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любомир Кючуков за войната в Украйна: Резултатите от това военно нищо е едно страшно нещо
Автор: Йоланда Пелова 12:50 / 07.11.2023Коментари (0)1076
© Фокус
Звучи цинично, но резултатите от това военно нищо е едно страшно нещо. И това са жертвите и разрушенията, които войната в Украйна донесе. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, сега директор на Института за икономика и международни отношения.

"Има като че ли промяна в самия характер на войната.Тя беше обявена като война на принципи и ценности. За Русия целта беше денацификация, демилитаризация, за Европа - демокрация срещу авторитаризъм. Постепенно тази война се превърна във война за територии, а е на път да стане просто война на унищожение - на техника, на инфраструктура, и най-вече на хора", обясни той.

По думите му войната в Украйна се намира в застой: "Както беше казано и от генерал Залужни, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна. На практика украинската контраофанзива трябваше да даде отговор на въпроса, има ли военно решение на конфликта и отговорът изглежда достатъчно еднозначен", обърна внимание Кючуков.

Кючуков обърна внимание, че редица въпроси търсят своите отговори: "Би ли могла нова подобна контраофанзива и колко евентуално контраофанзиви ще са нужни да се постигнат целите. Аз имам, също така чувството, че войната в Близкия изток в комбинация със ситуацията на фронта в Украйна и тя изпрати на втори план в политическото внимание събитията в Украйна. И предстои да видим дали и какви практически последици ще има това. И най-важното, дали това ще послужи като мотив за постепенен преход за търсене на политическо решение. Има достатъчно симптоми, че тече процес на преосмисляне сред съюзниците на Украйна за пътищата на решаване на конфликта.

Лозунгът “Война до победа", постепенно беше изваден от употреба, вече става дума да се гарантира, че Украйна няма да загуби. Второ, финансирането среща все по-сериозни трудности. Видяхме, че президентът Байдън не успя да прокара в Конгреса следващият пакет за финансова помощ на Украйна. Трето, войната на изтощение започна сериозно да изтощава Европа и да създава напрежение вътре в ЕС и в европейските общества. Тоест, в резюме, предстоящите месеци, може би ще са ключови за предстоящия ход на конфликта", коментира Любомир Кючуков.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: