Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Елена Поптодорова: Забави се голяма част от военната помощ за Украйна и това се вижда на бойното поле
Автор: Екип Varna24.bg 15:20 / 05.12.2023Коментари (0)1143
©
Случва се наистина една неоптимистична картина от една точка на предварителните очаквания, включително и много силна надежда и ангажираност на самата Украйна, на украинската политическа класа, на украинците като жители, като граждани, на украинските въоръжени сили. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Елена Поптодорова, дългогодишен посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, по повод закъснялата военна техника и обещаните пари за Украйна. "Защото действително това можеше да се предвиди – количеството на помощ, материална, финансова, то е измеримо, то е крайно число, не би могло да се предоставя безконечно, безкрайно. И дотолкова, доколкото има една съвършено смазана военна машина отсреща, от страна на Русия, да напомним само, че винаги традиционно исторически Русия е слагала най-голям акцент върху въоръжаването, а всички останали публични дейности и публични сектори са идвали на следващо, на второ, трето и така нататък място. Тъй че това е една с десетилетия, много десетилетия развивана военна машина, срещу която очевидно Украйна, която претърпя щети след 90-та година и в този смисъл, не може да се противопостави така мащабно", долави Поптодорова.

По думите и, Украйна е предала абсолютно доверчиво целия си ядрен арсенал срещу поет ангажимент и от Русия, и от Запада за това, че нейните граници ще бъдат гарантирани, спазени, защитавани.

"Така че Украйна във всички случаи влезе в този конфликт като по-неподготвения участник, даже конфликт не би трябвало да се използва като дума, тя беше вкарана, беше въвлечена в тази война, без да има тази готовност, каквато очевидно има агресорът в лицето на Русия. Питате дали Западът се е провалил, дали НАТО се е провалила като организация – пак зависи как тълкуваме, как анализираме обстановката. Ако Западът не изпрати достатъчно навреме и достатъчен обем военна помощ, то това беше постоянната мисъл, че НАТО не воюва в Украйна, НАТО подпомага Украйна, но не е на бойното поле. И очевидно това беше една водеща мисъл, водещо съображение именно за да си избегне страшният, тежкият конфликт Русия-НАТО. И това естествено доведе и до тези много ненасърчителни обстоятелства, които виждаме сега на бойното поле", каза Елена Поптодорова.

По думите и, наистина се е забавила голяма част от военната помощ, имало е колебания у някои от държавите, на някои е отнело по-дълго време да вземат своите решения и да осъществят практическите доставки, а всичко това имаше своето значение на бойното поле.

Поптодорова се опасява, че преговорите за прекратяване на военните дейстВИя може да станат неизбежни.

"Знам, че са все повече като брой, все по-настоятелни са гласовете да се търси начин да се седне на масата за преговори, но все пак стои въпроса при какви условия ще се водят тези преговори. И аз си мисля, че ако ще се стигне до преговори, непременно трябва да има посредници, които да могат да защитят интереса на Украйна. Тези посредници са очевидно в кръга на това множество държави, които подкрепят Украйна.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: