Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Дарина Григорова с първи коментар след като Софийският университет се разграничи от нейни тези 
Автор: Неда Узунколева 21:06 / 23.12.2023Коментари (0)2823
©
По-рано ви съобщихме, че Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излезе с позиция срещу проф. Дарина Григорова, като се разграничава от нейни тези и позиции, изразени в интервю. Проф. Григорова написа съобщение в личния си Facebook профил, в което благодари на всички, които са я подкрепили и са показали съпричастност към "свободата на словото". 

Проф. Григорова е автор на няколко книги, сред които са "Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в.“ и "Империята Феникс“, както и на множество научни студии и статии. 

Ето каква позиция изрази Софийският университет:

"По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция. Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма. Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната", гласи позицията на Акдемичния съвет на Софийския университет. 

В интернет се появиха публикации със слоган "Аз съм проф. Дарина Григорова", защитаващи свободата на словото. 

Ето какво написа проф. Григорова: 

"Не мога лично да благодаря на всеки от Вас, приятели! Благодаря Ви за сърцатата Ви съпричастност към скъпоценната свобода на словото за всеки глас/позиция, независимо дали е близък до Вашия или не. Благодаря Ви за отзвука – хор от камбанки, приятелски гласове-маркировки за извеждане от мъглата. Но, за да не е само лирика, победа будет за нами, "не бойте се, приятели!"

Ваша Дарина" 

Основните теми, които проф. Григорова коментира във въпросното интервю са демонтажа на Паметника на Съветската армия и войната в Украйна.

 

Тя определя случващото се с паметника като вандалски и небългарски акт и го нарича “рязане по най-касапски начин, а не демонтаж". Григорова смята, че "чисто психологическият ефект от вакханалията с разрушаването на Паметника на Съветската армия цели в Русия да се създаде основателна българофобия".

По думите й не всички украинци са заразени от русофобия. "На мен ми се струва, че Трети Украински фронт не е само част от Втората световна война. Знаете ли колко украинци и малоруси са на страната на Русия и колко с удоволствие биха били на страната на Русия, ако нещо се случи, по-голям конфликт", казва тя.

В интервюто тя нарича Зеленски нечистоплътен, докато коментира политическата кариера на Арестович.

"Всичко е чудно, всичко е в патриотичен план. Не, част от интелигенцията не е доволна", казва тя.

Твърдението на проф. Григорова, предизвикало най-много коментари е, че денацификацията на Украйна е въпрос на време, а после може да последва денацификация и на България.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: