Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ген. Съби Събев за войната в Украйна: България най-вероятно ще трябва да изпрати още боеприпаси
Автор: Цоня Събчева 16:30 / 05.02.2024Коментари (0)1684
©
За 2 години война, може да се каже, че нито една от двете воюващи страни не е постигнала напълно целите си. Както в началото на войната 2022 г., така и сега, към края на втората година от войната, Украйна се намира в стратегическа отбрана. Русия както в началото тогава 2022 година, така и сега в началото на 2024 г. владее в момента инициативата, но не постига желаният напредък. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" генерал Съби Събев, първи национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО.

"Може да се каже, че още през 2022 г., към края тогава на годината Украйна успя да освободи окупираната от Русия територия. И Русия беше принудена да се изтегли от Северната и Североизточната част на страната.  В резултат на което тези области бяха напълно освободени - Киевската, Черниговската, Сумската област. И може да се каже, че от началото на 2023 г. войната придоби предимно позиционен характер, независимо, че през пролетната си офанзива през 2023 г. Русия успя да овладее град Бахмут с цената на доста големи жертви. След което пък през лятната офанзива 2023 г. на Украйна, тя успя да отвоюва редица области около Бахмут. И през тази офанзива последната на Украйна, тя не успя да постигне основната си цел да прекъсне земния коридор с Крим и да излезе на брега на Азовско море. Но постигна други спомагателни цели, като реално с действията си срещу Крим и в Черно море принуди руския флот да напусне Крим. Така, че за цялата война 20% от руския флот е унищожен и това е един парадокс от страна, която не притежава реално военноморски сили, говоря за Украйна. Русия през тези 2 години успя, впрочем незаконно анексира окупираните части на четирите области - Логанска, Донецка, Запорожка и Херсонска. Херсонска е от левия бряг на река Днепър, разбира се и владее Крим. И в настоящия момент може да се каже, че независимо, че Русия провежда настъпателни действия в много от направленията, основно на Източния фронт, не се постигат така желаните резултати. Но по всичко изглежда, че има поставена политическа задача до началото на президентските избори в средата на март т.г. Русия поне да овладее град Авдеевка и да заплаши сериозно град Луганск в Харковска област. Дали ще успее остава да видим, предвид и трудностите, които изпитва в момента украинската армия, това е острият недостиг на снаряди", коментира още той.

"Украйна много упорито държи рубежите до които е достигнала до момента и нанася доста чувствителни удари по руска инфраструктура в дълбочина. Само през месец януари бяха нанесени удари по 7 петролни рафинерии на Русия, в дълбочина на територията на Русия. В Крим също така, Русия понесе сериозни загуби, но Кримският мост все още стои. Може да се каже, че единственият голям успех на Русия за 2 години война, това е установяването и задържането на този земен коридор, който свързва Крим с континенталната част на Русия. Това най-общо може да се каже към края на 2-та година на войната. Аз трябва да кажа също така, да подчертая, че за 2 години война Русия понесе изключително високи загуби, които очевидно не очакваше. Беше принудена да проведе една частична мобилизация през септември 2022 г. И най-вероятно се очертава и втора вълна на частична мобилизация, най-вероятно след президентските избори. За мобилизация се готви и Украйна. Тоест, двете сили, двете воюващи страни набират допълнително сили да се изправят едни по-решителни военни кампании до края на тази 2024 г.", допълни ген. Съби Събев. 

Фронтовата линия по същество не се е променила значително в последните месеци, категоричен бе той.

"Украйна, характерно за това, че държи едно предмостие в района на Кринке на левия бряг на река Днепър, който вече повече от 2 месеца руската армия не успява да го ликвидира. Като цяло удържа и рубежите, които успя да овладее в южната част на Запорожка област. Разбира се, много успешно се отбранява и на Източния фронт, с нарастване на значителни загуби на руските войски. Аз трябва да кажа, че те в момента доближават 390 000 и най-вероятно към края на втората година от войната да достигнат до 400 000. По някои прогнози западни, до края на 2024 г. руските загуби най-вероятно ще надхвърлят 500 000, да не говорим за бойна техника - танкове, бронетранспортьори, които са в огромно количество, независимо от мобилизацията на руската индустриално-отбранителна база. Тя няма да успее до края на тази година да възстанови тези загуби и да създаде стратегически резерви за някакви по-мащабни операции до края на годината. Украинските въоръжени сили също в момента набират допълнително сили. Очаква се мобилизация, в момента се подготвят 5 нови бригади на Украинските въоръжени сили. Очаква се нова военна помощ. Така че най-вероятно до средата на годината ще наблюдаваме същия позиционен характер на войната, която е в момента, без значителни пробиви в отбраната и настъпването на руските сили, независимо че те правят опити. Но понасят значителни загуби, без съществен резултат. Украинската стратегия е украинските въоръжени сили да се възстановят от загубите, да натрупат нови резерви, да се увеличи собственото производство на оръжия и боеприпаси в Украйна. И с това, което получат от западните си партньори, надявам се и от България, освен изпратените бронетранспортьори, България най-вероятно ще трябва да изпрати още боеприпаси, тъй като има запаси. И Украинската армия да се подготви така, че втората половина на 2024 г. вече да се опита да оспори и да изземе инициативата от Руската армия", каза още той.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: