Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков: България подкрепя присъединяването на Украйна към ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 20:25 / 06.02.2024Коментари (1)716
© НС
Украйна има своето достойно място в общото ни европейско семейство, присъединяването й към ЕС е геополитически избор, който България категорично подкрепя. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в изказване пред депутатите от Върховната рада на Украйна в Киев.

Българска делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на посещение в Украйна по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Председателят на Народното събрание поздрави украинския народ, Върховната рада и нейния председател за решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Росен Желязков потвърди непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В навечерието на втората година от руската агресия днес аз съм тук при вас, за да изразя възхищение от безпримерния героизъм на украинците и да заявя безусловната подкрепа и съпричастност на моята страна към каузата на Украйна, заяви той.

В дългия списък на престъпленията срещу човечеството трябва да намери място и престъплението "кражба на бъдеще“, посочи председателят на Народното събрание. По думите му щетите от руската военна агресия срещу Украйна имат потресаващ ефект за няколко поколения напред. Росен Желязков цитира думи на един от най-младите и любими поети на Украйна – Максим Кривцов, загинал едва 33-годишен в Купянск. Неговите стихове се чуха на български, неговото име стана за нас символ на млада Украйна, подчерта председателят на парламента. Максим Кривцов е герой не само на своята страна, но и на своето поколение, което несправедливо губи младостта си, за да брани род и родина, добави Росен Желязков.

България осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и е изцяло ангажирана със силния и единен отговор на руската военна агресия и с осигуряването на нашата съвместна подкрепа за Вашата страна, заяви председателят на Народното събрание.

България оказва последователна подкрепа на Украйна във всички измерения – политическо, финансово, военно и хуманитарно, посочи Росен Желязков. Той заяви, че страната ни ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и припомни, че българската помощ за Украйна е постановена на най-високо ниво със седем решения на Народното събрание. Те предвиждат безвъзмездно предоставяне на украинската страна на бронирана транспортна техника, боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, обучение на украински военни санитари в България и др., уточни председателят на парламента. Той добави, че във фокуса на решенията на българския парламент е също предвидената подкрепа във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката, засилване на енергийното сътрудничество и хуманитарната помощ.

Председателят на Народното събрание потвърди позицията на страната ни, която е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция и евроатлантическата перспектива на Украйна. Дългосрочният ангажимент на Европейския съюз към Украйна е най-добрата гаранция за свободното и сигурно бъдеще на вашата страна, подчерта Росен Желязков.

България сериозно обсъжда критично важната тема за следвоенното възстановяване на Украйна, отбеляза председателят на парламента. Той посочи, че 80 български фирми с доказани професионални възможности в ремонта и изграждането на ядрени и топлоелектрически централи, мрежи за високо напрежение и газова инфраструктура имат готовност да участват в отстраняването на значителните щети, причинени от военната агресия на Русия, както и за увеличаване на инфраструктурната свързаност на страната с ЕС. Готови сме да предоставим методическа и експертна помощ в областта на разработването на политики за възстановяването на украинската икономика и включването на екологичния и цифровия преход в този процес, добави Росен Желязков.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ама има ли още подобна кочиня От краина,явно скоро ще се яде свинско
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: