Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украинският президент към българската делегация: Никога няма да забравим вашата подкрепа
Автор: Неда Узунколева 15:06 / 07.02.2024Коментари (0)1361
България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от началото на руската агресия и ще продължи да го прави продължи да го прави толкова, колкото е необходимо. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на посещение в Украйна по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев и ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов.

Председателят на парламента отново подчерта, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна, отбеляза той. По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

България е декларирала пълната си подкрепа за "Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора, посочи председателят на парламента. Той подчерта, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред. От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави, смята Росен Желязков.

Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате – военно-техническа и хуманитарна, обърна се украинският президент Володимир Зеленски към българските парламентаристи. Всяка подкрепа от България е важна за нас, никога няма да забравим това, което страната ви прави, заяви той. Благодарни сме на българския народ и на правителството за политическата подкрепа, в България лично се уверих, че българите са на наша страна, на страната на мира, добави Володимир Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза, че въздушната тревога, на която българската делегация е станала свидетел, е дала възможност на народните представители да разберат какъв е животът на украинските граждани. Постоянните ракетни атаки поставят на преден план пред нас необходимостта от осигуряване на адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато цел на атаките са обекти от енергийната инфраструктура, добави Володимир Зеленски.

България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата й перспектива, подчерта председателят на Народното събрание. Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, заяви той и допълни, че това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа. Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство, отбеляза Росен Желязков. Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, смята Росен Желязков. Той изрази задоволството на нашата страна от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

Росен Желязков припомни, че на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea), която мисия е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: