Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Велизар Шаламанов: В този рисков свят за България е невъзможно да гарантира своята сигурност и отбрана в изолация, извън НАТО и ЕС
Автор: Цоня Събчева 16:59 / 07.02.2024Коментари (0)1004
©
Много дълго време руската дезинформация и пропаганда е моделирала българското общество. Нека само споменем факта, че България никога не е обявявала война на Русия. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" бившият министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов.

"Русия е нахлувала в България и по време на Първата, и по време на Втората световна война, по време на Сръбско-българската война и балканските войни определено е подкрепяла Сърбия срещу България. Но независимо от всичко това пропагандата, руската пропаганда създава едно разбиране у не малко български граждани за това, че Русия е основният приятел и закрилник на България в този несигурен свят. И на тази база всъщност, се развива и пропагандата и дезинформацията около Украйна. Тя е насочена към това, че украинците са фашисти, националисти, че те са против българското малцинство в Украйна. А всъщност е точно обратно, там където руските войски окупираха територия, веднага са забранени училищата с изучаване на български език. Основният език е само руски, без право на никакъв друг език. И цялата история се пренаписва в реално време. Други елементи на този дезинформационен наратив са, че всяка помощ от България за Украйна всъщност застрашава нашия интерес, намалява нашата отбранителна способност, въвлича ни във войната, което също виждаме, че не е вярно и е точно обратното. И посещението на парламентарна делегация в Украйна през миналите дни доказва това много ясно", коментира още той.

Други наративи са, че всъщност България не е желана в НАТО, не е желана в Европейския съюз, че тя е използвана, че тя е експлоатирана. Знаем реалните факти са съвсем различни, допълни Шаламанов.

"Първо, никога България ни е била по-сигурна в миналото, в сравнение с периода от последните 20 години, когато сме член на НАТО. И никога в България не е имало толкова чужди инвестиции и толкова финансова помощ, каквато получаваме от Европейския съюз, буквално милиарди всяка година, които стигат до всеки български граждани. А там, където не стигат, по-скоро проблемът е в българската корупция и лошо управление, а не в НАТО и в Европейския съюз. Мога да продължа още много дълго, но най-важното е, че това е истинска информационна война, за което предупредихме във “Визия 2020" още в 2014 г. и тя изисква съответно капацитет, организация, визия за противодействия и за постигане на информационно превъзходство чрез факти, чрез позитивни послания. Защото това е в интерес на всеки българин да е по-сигурен и да бъде част от този свободен свят на развитие, а не светът, който води до войни, до насилия, до разрушения и манипулация", обясни бившият министър на отбраната.

България увеличава въоръжаването си, категоричен бе Велизар Шаламанов.

"За първите 10 години в НАТО сме похарчили под 2 млрд. лева. За вторите 10 години, след 2014 г., след агресията на Русия в Украйна вече сме похарчили над 10 млрд. за оръжие и предстои да похарчим поне още 10 млрд. в следващите 10 години и то в най-важните системи. Но трябва да знаем, че всъщност отбраната на България е част от колективната отбрана, от използване на многонационални сили, от разполагане на съвременна техника на наши съюзници. Което наистина позволява с ограничените средства, с които разполага българският бюджет, ние да имаме много по-сигурна отбрана от това, което можем да постигнем самостоятелно. И практически, в този рисков свят, в който живеем, за България е невъзможно да гарантира своята сигурност и отбрана в изолация, извън НАТО и Европейския съюз. Неизбежно ще бъде подчинена на някоя друга регионална сила, в случая Русия, което знаем, че води до доста негативни резултати от историческия ни опит след 1944 г.", обясни той.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: