Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Макс Гурвиц, Елина Желева и проектът "Помагащият човек": Доброто е импулс!
Автор: Ива Дойчинова 19:03 / 23.02.2024Коментари (0)1066
©
Проектът "Помагащият човек" е аудио инсталация, посветена на втората годишнина от войната на Русия в Украйна. Тя може да бъде видяна и преживяна до 2 март в галерия "Топлоцентрала – Куб". Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ Елина Желева – съосновател на платформата BG4UA.

"Емилиян Гацов-Елби проведе 12 разговора с първите доброволци, помагащи на Украйна, и извади повтарящи си силни думи от интервюта-изповеди, и ги преплете по много красив медитативен начин с малко бекграунд музика. Този 3-минутен запис нарекохме "Заедно“. Решихме този монументален запис да го включим в звукова инсталация за втората годишнина от войната. В процеса на работа се роди нуждата и от визуална среда така че сега си една пълноправна звуково визуална инсталация,“ разказа още за процеса на формиране на инсталацията тя.

По думите на другият съосновател на BG4UA Макс Гурвиц идеята на тази платформа е тези събития да останат в паметта ни, това да бъдат споделени и да се помнят. Елина Желева допълни, че идеята е не толкова да си припомняме какво сме направили, а по-скоро да кажем, че помагащият човек не може да бъде преборен.

"Доброто е импулс и той не може да бъде по никакъв начин убит срещу него каквато и война да се изправи. Той  е вътре в нас,“ сподели тя, като добави, че всичко това по невероятен начин се преплита и е изведено и от звука, който е авторът на визуалната част – Елби е извадил, и повтарящите се думи, които пък Анна Симеонова извадила във визуалната среда. "Ние го нарекохме "вътрешен метроном на доброто“, защото реално Елби и Ани без да се наговарят по различен начин го откриват: единият звуково, другият визуално,“ добави тя.

BG4UA – технологичната и иновативна общност в България е създаден часове след обявяването на войната в Украйна, припомни Макс Гурвиц, която целта му е да помага на бежанците от Украйна, като получава и широка логистична подкрепа от държавата и събира хиляди доброволци, които са живото доказателство, че каузите обединяват.

"Държавата се включи сравнително навреме, месец след като ние направихме платформата и я поеха. Имаше някакъв минимален екип, който я взе, разви. Агенциите, неправителственият сектор много се активира. Въобще, аз съм безкрайно доволна, че нещо, което правим буквално за първи път в такъв мащаб – България е на пето място в Европа по приети бежанци, през България са минали огромен брой бежанци и те са получили базовата подкрепа,“ подчерта Елина Желева.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: