Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството каза тежката си дума за мобилизацията на нашенци в Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 15:56 / 10.02.2015Коментари (0)1777
©
Правителството следи с особено внимание информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското национално малцинство, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта вълна на мобилизация в страната. 

В постоянен контакт сме с българските дипломатически представителства в Украйна - Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, както и с украинските власти, за изясняване на случващото се. Това се казва в официално становище на правителството.

Разчитаме, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство.

Позицията на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София. Въпросът ще бъде поставен пред украинската страна и по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна Климкин в България.

Ситуацията в Източна Украйна остава изключително напрегната и нестабилна, с продължаващи на места сражения между правителствените сили и сепаратистите. Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където се водят военни действия. 

В тази връзка Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.

В същото време МВнР вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия.

Преодоляването на всички негативни последици от продължаващия конфликт в Украйна е възможно единствено при постигането на траен мир по пътя на диалога.

България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения. Надяваме се на положителен резултат в тази посока от предстоящата в сряда среща в Минск на Тристранната контактна група.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: