Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът откровено за проблемите и перспективите пред Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 13.06.2015Коментари (0)2874
©
Ето какво заяви днес кметът Иван Портних пред радио "Варна":

"Днес сме информирани, че граждани са обявили протест, разрешили сме го, защото всеки има право да изрази своето мнение. ПУП-ът на "Чайка" е проблем от години, а изготвянето му е стартирало отпреди десетилетие. Настоящият документ мина през обсъждания в комисии в ОбС, приет бе на сесия с пълно единодушие, с други думи не е анонсиран вчера. 

Припомням, че съветниците от БСП, чийто лидер Гуцанов днес се възмущава от ПУП-а, също гласуваха "за". Сигурно е нормално поведението на БСП, когато са в ситуация на абсолютен разпад, да се опитват да се надигнат от земята, за сметка на тези, които работят.

Аз съм последният човек, който ще защитава ПУП-а, затова искам да кажа на хората, които са притеснени - всеки има право да го обжалва - затова планът бе обявен в Държавен вестник и три седмици бе на разположение в район "Приморски". Така потърсиха правата си и тези, които атакуват общината, че години наред не е процедирала плана. Дано тези процеси не бъдат яхнати за откровено политически цели.

За анексирането на европроекти: Спасихме проекти, забити в девета глуха

"Интегрираният градски транспорт" е един от ключовите проекти за града, който до преди две години бе в девета глуха! Направихме и невъзможното, за да спасим финансирането, за да може обществената услуга "градски транспорт" да се доближи максимално до изискванията на хората.

Притеснения за реализацията му съм чувал много, най-интересно е, че част от тях идват и от хора, които активно са работили да не се случва. Въпреки това - Варна има 70 нови автобуса. Заради субективни причини е била пропусната възможността да има и нови тролеи, но благодарение на усилията, които положихме, градът бе включен в друг проект и по улиците вече вървят и 30 нови тролея. В момента се работи по BRT коридора, по новата билетна система, системата за контрол на трафика, системите за информация на пътниците, работата върви. 

Подписан бе анекс за удължаване на срока - не разбирам внушенията, че това е нещо лошо. Всъщност, чрез анекси сме удължили сроковете на няколко европейски договора - логиката е те да приключат в нормален ритъм, да бъдат коректно и прозрачно отчетени, за да няма финансови корекции.

Работим много добре с правителството, от където получаваме сериозна подкрепа, включително и лично от премиера Бойко Борисов. Отпуснати бяха средства за ремонта на бул. "Княз Борис I", за ДКС, за проектиране на интермодалния терминал, за водопровод за Аспарухово, поет бе ангажимент за финансиране за ремонта на Аспаруховия мост. Т.е. за няколко месеца Варна получи реална подкрепа за десетки милиони, а от друга страна сериозна помощ за спасяване на занемарани европейските проекти, които наследихме.

Всички помним, че при Орешарски бяха спрени плащанията за България по ОП "Околна среда". Така проектът за регионално депо, например, нямаше как да се случи. С идването на правителството на Бойко Борисов бързо бяха отпушени плащанията по програмата, проектът тръгна и вече се работи по изграждане на депото. 

Този обект е важен за нормалния ритъм на града, защото клетката, която запълваме в момента, ще бъде с изчерпан капацитет до края на годината. С други думи - ако не бяхме стартирали работа по новото депо, в края на 2015 г. щяхме да сме изправени пред екокриза.

Безпрецедентен е и успехът ни, че успяхме да фазираме проекта за пречиствателна станция на Златните! Това означава, че Брюксел даде съгласие средствата за този проект да бъдат използвани през следващия програмен период. Така ще решим важен проблем за развитие на туризма, след като успешно приключихме с проекта за дълбоководното заустване, който също наследихме с проблеми. 

В момента пречиствателната станция на Златните е с капацитет 5 пъти по-нисък от легловата база. С изграждането на новата ПСОВ това ще бъде променено, ще бъде изградена и канализация в много прилежащи местности край курорта, където има потенциално опасни свлачищтни зони. Само тези три проекта по ОПОС са за над 120 млн лв, които щяхме да загубим, ако не бе доброто взаимодействие с правителството.

За ремонта на пешеходната зона: Приключваме до края на юни

Още в началото на проекта стана ясно, че има проблем с изпълнителя - участъкът в района на Дупката бе пренареждан много пъти. Категорично обаче искам да подчертая, че това е изцяло за сметка на изпълнителя и внушенията, че се плаща от бюджета, са пълна манипулация. Проектът е с гаранция 5 г. - т.е. в този срок изпълнителят има ангажимент към това, което е направил. 

Според условията на договора, ние имаме лост за санкции едва след приключване на ремонтните дейности. Правим всичко възможно ремонта да приключи преди края на юни. М.г поканихме на място зам.-председателя на клинкеропроизводителите в Германия. Неговите забележки бяха основно за окрайчването на ивиците. Даде указания, че след окончателното приключване на ремонта, те трябва да бъдат фугиране още 2 пъти през 3 месеца. Това изисквал технологичният процес, за да бъдат здраво укрепени паветата.

За чистотата на града: Наложих санкции за над 850 хил. лв. на фирмите

Чистотата на града е незадоволителна, въпреки че до момента съм наложил над 850 000 лв. санкции на фирмите! Проблемът е, че техните 15- годишни концесионни договори изтичат поетапно в края на тази година и догодина, затова не инвестират нито в оборудване, нито в техника - сами виждате състоянието на машини и съдове какво е. 

В момента пускаме процедури за избор на нови изпълнители, като срокът е съкратен на 5 г. Увеличили сме сериозно изискванията по отношение на машините на сметосъбиране - например изискваме евро 5 на двигателите, т.е нови машини, нови съдове и повишена кратност на сметосъбирането, силно завишени възможности за контрол и санкции, задължително изискване за миене на улиците. Убеден съм, че след приключване на процедурите, ще се види качествена промяна в сметопочистването.

За Аспаруховия мост: Проектирането приключва до есента 

Върви проектиране в момента за моста с общинско финансиране, което трябва да приключи до есента, когато ще са ясни количествено-стойностните сметки. Получихме обещание от премиела Бойко Борисов за над 30 млн от прогнозна стойност за ремонта.

Предвижда се укрепване, тъй като съоръжението е в агресивна среда и не отговаряна съвременните изисквания за устойчивост при земетресения, разтваряне на пътя до основата, ремонт на снадките и връзките, възстановяване на асфалтовата настилка, заложили сме изискване за пешеходна зона и велоалея. Ситуацията с Аспаруховия мост е като зала "Конгресна" на ДКС - огромни проблеми поради лошо стопанисване.

За ДКС: Скоро посрещаме волейболистите 

Ремонтът трябва да приключи идната седмица, защото идват националите ни по волейбол. Сградата има необходимост от сериозни конструктивни решения, защото още при изграждането й е имало пропуски - липсват плочи, части от колони, при добяване на новото тяло през 80-те години свръзката със старата част е амортизирана, т.е. изготвянето на нов технически паспорт на сградата налага допълнителни конструктивни решения.

За видеонаблюдението и сигурността: Увеличаваме състава на обшинска полиция

В момента се водят разговори с австрийската компания, която е реализирала видеонаблюдението в града преди години. Общината се е издължила, но държавата в годините назад - не е, затова сега се прави остатъчна стойност на оборудването. Безусловно е, че видеонаблюдението има сериозна превантивна функция, затова се опитваме да го надграждаме, включително с монтиране на допълнителни камери в центъра. Такава ще е перспективата за всички нови обекти, вкл и за новите детски площадки.

Ресурсът на Общинска полиция е ограничен като щат. Обявили сме конкурс за нови 22 бройки, с което общата бройка ще стане около 70 души. Така ще имаме възможност да създаде мобилни екипи, които да засилят контролните дeйности.

По темата "местни избори": 

В момента работим по много проекти, защото се опитваме за кратко време да наваксаме това, което се не се е вършило с десетилетия. Темпът, който налагаме е ударен, хубаво е да бъде запазен през следващите години. Кмет съм от по-малко о 2 г., но стартирахме важни проекти, има много работа, а аз от работа не се плаша".



Още по темата: общо новини по темата: 294
25.02.2016 »
25.02.2016 »
24.01.2016 »
14.12.2015 »
28.11.2015 »
26.11.2015 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: