Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко Борисов: Дай Боже наклонената кула на Рейдовия център да изкара поне колкото Пиза
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 15.08.2015Коментари (0)3129
Навръх празника на Варна и православният празник "Успение Богородично" с тържествен водосвет варненският и великопреславски митрополит Йоан освети новата сграда на Рейдовия център във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.
 
След като отчете, че съоръжението е интересно наклонено, Владиката пожела: "Да управляваме разумно като сътворители! Мира и Божията магия да закрилят всичко с неговото славно Успение, Амин!"

Лентата на кулата прерязаха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски

На церемонията присъстваха министърът на спорта Красен Кралев, генералният директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних и много други високопоставени гости. 

"Дядо Владика, още веднъж благодаря за добрите думи, затова че на празника на Варна направихте тази литургия и пожелахте на този град и всички в него живот, дълъг, щастие...Изключително сме задължени, че сте тука сред нас, защото както прочетохте, без Божията воля нищо не може да се направи. Затова честит празник и на Вас и на църквата, честит имен ден на именничките! Честит празник на Варна!",каза премиерът.

"Десет години поне имаше големи спорове как да се съвместят системите. Не искам да бъда на този ден зъл, но поради различни интереси това не се случваше. Сега ако се качите горе, ще видите, че и за военноморските сили има работно място, сигналите отиват и в Митницата, отиват и БОП-а, отиват и в данъчните. Всичко, което минава бива засичано. За никой не е било тайна, че десетилетия наред контрабандата с горива ощетява бюджета. От вчера тече една добра операция. Над 38 обекта се проверяват и над 100 тона са заловени без документи. Вече с тази система, с това, което имаме и по Дунава, няма да може да се извършва този трафик. Тази кула иначе близнак на външен вид на тази в Бургас, дядо Владика верно, че е наклонена, но архитектите казват, че така се виждало по-добре и няма да падне. Да се помолиме да си стои така наклонена поне колкото Пиза да изкара. Понеже знам, че Варна винаги гледа да е от Бургас по-напред, ще кажа, че  има дин етаж, на който има повече апаратура, отколкото в Бургас, за радиолокацията. Имайте предвид, че с тази кула, като се почне от Търговище, до турската граница, има възможност незабавно да се окаже помощ на всякакви бедстващи дирекно с военните сили, които са тук, с гранична полиция, тъй като сигналът отива и там. В момента горе има 6 работни места. Всеки един има директна комуникация с всички институции и всички наблюдават всички. Желая ви да сте живи и здрави, честит празник! Да поздравим Черно море за многото купи , които взе и да продължавате така!", каза при тържественото откриване на кулата премиерът.

Министърът на транспорта заяви: "По нареждане на министър-председателя има вече реална комуникация между органите на митниците и ГДБОП с цел превенция на контрабандата и трафика. Благодаря на ръковоството на пристанище Варна, че успяха вече от няколко седмици да контролират зоната за свободен достъп. Надявам се гражданите да го оценят , съвместно с усилията на кметът Иван Портних. Пожелавам ви лятото да го изкарате в добро настроение".

Саймънд Балдачино от консорциум Транс Линк от своя страна каза: "Системата и оборудването на тази сграда е резултат на много усилия от страна на международни компании и български фирми. Имате една много красива сграда и последна дума съвременно оборудване, използвайте инвестициите умело, желая ви успех и на добър час!"

Сградата е построена в рамките на проект "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове" - фаза 3 (VTMIS), съфинансиран от ЕФФР чрез Оперативна програма "Транспорт". Възложител на проекта е ДП "Пристанищна инфраструктура".

Тя е разположена в Аспаруховия парк. Освен пристанищно съоръжение, тя е и архитектурна забележителност, заради креативната си визия. В нея е разположен оперативен център за управление на морския трафик - VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабния трафик в морските пространства северно от нос Емине. 

В Бреговия център се намира и българският оперативен център на Световната морска система за бедствия и безопасност GMDSS Operating Center. От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот по море (SOLAS Convention). Центърът разполага с телевизионни и термовизионни камери, станция за метеонаблюдение и друга специална апаратура. В случай на аварийни ситуации в Бреговия център-Бургас, Бреговият център във Варна ще има готовност да поема дейността по цялото Черноморие. 

Бреговият център в Бургас, който официално бе открит преди седмица на 08.08.2015 г. от премиера на Р България Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, кмета на гр. Бургас Димитър Николов и генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов, изпълнява същите функции като този във Варна. Между двата центъра има непрекъснато взаимодействие.

Строителството на двете сгради, от които се осъществява управлението и информационното обслужване на корабоплаването в българското Черноморие, започна през април миналата година. Договорът за проектиране и строителство на двата брегови центъра е на стойност 3 767 700 лв. без ДДС, с изпълнител консорциум "Мидия - Диана Комерс". Доставката и монтажа на електронните съоръжения, хардуер и софтуер оборудване се осъществи от Консорциум "Транслинк" и е на стойност 27 735 686,00 лв. без ДДС. Общата стойност на целия проект е 32 724 313,87 лв. 

С успешното му приключване България ще бъде една от първите държави членки, които ще изпълнят изискванията на Европейския съюз, които засягат безопасността на корабоплаването и евродирективата, изискваща електронна обработка на корабните документи.




Още по темата: общо новини по темата: 9
14.08.2015 »
10.08.2015 »
05.08.2015 »
19.05.2015 »
17.04.2014 »
17.04.2014 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: