Край на сезона за Спартак (Варна), вижте всички решения на БФС

Автор: Стойчо Генов
Коментари (0)
17:08 / 15.05.2020
2082
На днешното си заседание Изпълнителният комитет на БФС разгледа предложенията на Експертната комисия за приключване на първенствата в професионалния футбол в условията на пандемията от COVID-19 и взе следните решения, базирани на проведените заседания на работната група, а също и на допитванията до и предложенията на професионалните клубове:

- Първенството в ППЛ ще се поднови на 5 юни 2020 г. с двубоите от 25-тия редовен кръг, а в периода до 17 юли ще се изиграят два кръга от редовния сезон плюс първите пет кръга от плейофната фаза. След тяхното приключване ще се обяви крайно класиране в ППЛ за сезон 2019/2020.

- Баражите за класиране в Лига Европа, както и баражите за попълване на Първа лига, ще се състоят между 14 и 16 юли, а при този вариант началото на сезон 2020/2021 г. е насрочено за 24 юли. Трансферният прозорец ще бъде отворен на 17 юли.

- Първенството във Втора лига е прекратено, а за крайно е обявено класирането след 22-ри кръг на ВПЛ. При тази ситуация лидерът в класирането печели автоматична промоция за следващия сезон на ППЛ, а отборите на второ и трето място ще играят баражи срещу 12-тия и 13-тия в крайното класиране на ППЛ за попълване на състава на Първа лига за сезон 2020/2021.

- След консенсусно решение полуфиналите в турнира Купа България ще се състоят в два мача при разменено гостуване. Финалът в турнира е насрочен за 1 юли.

- При обявяване на ново извънредно положение на територията на Република България и при невъзможност за подновяване на първенството в ППЛ до 5 юни, за крайно се приема настоящото класиране.

- При обявяване на ново извънредно положение между 5 юни и 17 юли на територията на Република България и невъзможност за доиграване на първенството, за крайно ще се приеме моментното класиране в ППЛ към датата на обявяването на извънредното положение.

- ИК прие предложението на техническия директор на БФС за прекратяване на Държавните първенства при трите възрасти (U15, U17 и U19) в елитните юношески групи, като на база моментното класиране се определят държавните шампиони и носители на сребърните и бронзовите медали. Всички отбори, участници в първенството на елитните юношески групи през сезон 2019/2020, запазват своите места през сезон 2020/2021.

- Финалният турнир за Купа България – юноши старша възраст U19, трябва да излъчи победител – участник в младежката Шампионска лига на УЕФА до 20.07.2020 г.

Изпълнителният комитет прие предложения за промяна на нормативните документи за спортно-състезателния сезон 2020/2021. Постъпилите предложения са от Комисия по подготовка на нормативните актове и са обстойно обсъдени с председателите на Зоналните съвети на БФС, Управителния съвет на Аматьорската футболна лига, Професионалната футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

В Наредбата за първенствата и турнирите бе приета промяна, касаеща крайното класиране в Трета лига през сезон 2020/2021, според която Зоналните съвети на БФС са оторизирани да определят броя на изпадащите отбори в съответстващото им първенство преди неговото начало в унисон с икономическите и демографски показатели на територията на Зоналния съвет. Отпадащите отбори от Трета лига попълват съставите на съответните Областни групи на териториален принцип за сезон 2020/2021, като броят на изпадащите отбори не може да надвишава 4 или да е по-малко от 1.

Изпълнителният комитет взе под внимание изискването на ФИФА за обособяване на трансферни периоди в аматьорския футбол, в следствие на което се прие решение за сформиране на работна група, чията задача е изработването на нови текстове в наредбата за статута на футболистите.

На днешното си заседание ИК прие и временни промени, продиктувани от епидемията от COVID-19:

- По време на двубоите от ППЛ и турнира Купа България всеки отбор ще има право на пет смени, като с цел редуциране броя прекъсвания на срещата, отборите ще имат максимум три възможности за извършване на смени по време на игра. Смени могат да се извършват и по време на почивката, а неизползваните смени и възможностите за такива се пренасят в евентуалните продължения в мачовете от елиминационен характер.

- Прието беше и вече оповестеното предложение за временно намаляване на таксите на назначените длъжностни лица в Първа и Втора лига на нивата от сезон 2018/2019, като това ще важи до края на настоящия състезателен сезон.

В съответствие с Устава на БФС, според който Съюзът следва да има първи вицепрезидент и двама вицепрезиденти, по предложение на временно изпълняващия длъжността президент Михаил Касабов ИК единодушно избра Румян Вълков за вицепрезидент на БФС.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 1
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).