Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Директори на варненски училища се хванаха за гушите
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 04.04.2012Коментари ()5550
Спорът за самостоятелно използване на училищната сграда, в които са настанени Математическата гимназия (МГ) "Д-р Петър Берон" и ОУ "Захари Стоянов" само от едното училище, изгуби времето на общинските съветници от постоянната комисия по наука и образование. Председателят на съвета на настоятелите в ОУ "Захари Стоянов" Цончо Ганев представи подробно искането на родителската общност за преместването на МГ в друга сграда.

Директорката Тодорка Колева представи и декларация от колектива, който ръководи, в подкрепа на родителското искане. Проблемът с недостатъчен сграден фонд е известен отдавна, който обсъждаме многократно в общината и Регионалния инспекторат по образованието. Сега в основното училище има 764 ученици, 194 от тях са на целодневно обучение, в МГ учат 1203 деца, паралелките са 44 за математиците и 32 - за основното училище, а базата е за 28-класно училище. Според родители и учители от "Захари Стоянов Математическата гимназия се е разраснала неконтролируемо.

Директорката Колева обвини колегата си от гимназията, че не се грижи за базата достатъчно, че разкрива допълнителни паралелки и че неправомерно е подкрепян от общината. Споровете достигнали и до съда. Павлин Петков, директор на МГ, не влезе от явен спор, но даде становище, в което подчерта, че гимназията не е адресат на инициативите на родителите и исканията на ръководството на ОУ. На събрание на колектива преди ден, след като са станали ясни действията на учители и родители, е прието становище. В него действията на директорката на "Захари Стоянов" се определят като неправомерни и се подчертават, че е направена схема - проект за ползване на помещенията от двете училища.

Той обърна внимание, че приемът за І клас е увеличен без съгласуване, че директорката продължава конфликтните отношения и предложи основното училище да бъде преместено вместо МГ. Гимназията е доказала мястото си на сериозно учебно заведение не само във Варна, а и в страната. Тя е водеща сред подобните училища в страната и неин конкурент е единствено софийската МГ. На упрека на Колева, че Петков е заел класна стая за личен кабинет, той обясни, че ползва директорския кабинет като заварено положение при преместването на МГ в тази сграда.

Съветниците се запознаха с исканията без категорично да вземат отношение и решение по спора, който е от началото на договорирането през 2005 г., когато общината е предоставила на двете училища имота за съвместно стопанисване. Предстои кметът Кирил Йорданов и зам.-кметът Коста Базитов да дадат специална пресконференция следващата сряда.

Източник: в. Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 32
09.09.2014 »
09.08.2014 »
11.06.2014 »
21.03.2014 »
01.12.2013 »
07.11.2013 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Direktori-na-varnenski-uchilishta-se-hvanaha-za-gushite-341966
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.