Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:25 / 19.09.2019
1492
Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158. Това съобщи пред БНТ д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.  

"Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик“, посочи той. "Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст. Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват“, категоричен е проф. Кантарджиев.  

По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка. "Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи“, посочи още експертът.  

"Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили“, каза проф. Кантарджиев.  

Междувременно извънредни имунизации срещу морбили се извършват в Пловдив и областта. До началото на октомври трябва да бъдат обхванати децата от уязвими групи на възраст от 13 месеца до 8 години.  Спешните мерки са разпоредени от здравното министерство и в други градове. Целта е да не се допусне допълнително разпространение на болестта на територията на страната.

Виж коментарите (0)

Още по темата (48):
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
29.08.2019 Момиченцето с морбили от Варна е било ваксинирано, но с нисък имунитет
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна: Разболя се дете, посещаващо детска
градина
13.08.2019 Младият варненец, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на
летището
12.08.2019 Първи случай на морбили във Варна
30.05.2019 Плашещи цифри за болните от морбили у нас
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).