Борислав Ангелов: Краят на неолиберализма е видим

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:51 / 19.12.2022
473
"Намираме се в ситуация, в която е видим краят на неолиберализма.“ Това заяви политологът Борислав Ангелов по време на дискусията, инициирана от БСП - "Левицата в България – идеи, програми, политики“.

По неговите думи европейската и световна левица се намират в огромна криза на идентичността от поне 2 десетилетия. "Погледнете какво се случва с европейските социалисти. Някой предполагал ли е, че това ще прилича повече на най-ястребското крило на Демократическата партия. В момента наблюдаваме точно това. Те не говорят за мир и дипломатическо решение, а за победител на всяка цена“, отбеляза Ангелов.

Той посочи, че е важно да видим къде е левицата в цялата тази ситуация и какво ще правят хората в кризата. "Ще въвеждаме ли някаква форма на базов доход? Идеята за 4-дневна работна седмица тръгна именно с това, което случва с интелектуалната собственост. Искам да обърна внимание на нещо много важно - не трябва да бъркаме лидерство с вождизъм. Лидерът при демокрацията е нещо положително. А диктаторите не са лидери – те са вождове“, коментира политологът.

"Китай не е модел към общество, към което можем да се причисляваме. Не е модел и днешна Русия – тя не е социална. Българската левицата е създадена на база документи на идеологическите социалдемократи. Въпросът е как да бъдем ние в цялата тази ситуация, която днес я виждаме. Много европейски леви партии тръгват от там, където ние вече сме били. В един момент всичките големи медии в България се управляваха от жени и то изключително успешно. За сектор култура трябва да се види как да се финансира от бюджета допълнително“, каза още Борислав Ангелов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).