Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български дипломи за висше образование не се признават в чужбина, млади специалисти изпадат в безизходица
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 18.04.2023Коментари (2)1718
©
Млад мъж с диплома за медицинска рехабилитация, която обаче не се признава в Швейцария, тъй като професията е нерегулирана у нас.

Преди повече от 10 години Стефан Йорданов завършва специалност "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" в Медицинския университет в Плевен. През 2020 г. той заминава за Швейцария, където живее и работи съпругата му. На място 35-годишният мъж разбира, че не признават нито отличната му диплома, нито трудовия му стаж в България и изпада в безизходица.

"Последваха няколко отрицателни отговора от страна на Червения кръст в Швейцария, защото тук те са органът, който припознава всички медицински дипломи на всички чужденци, които искат да работят в Швейцария. Те ми отговарят, че аз нямам нужната квалификация. Пише, че специалността е нерегулирана на територията на България. Започнах процедури, имам две отказани, това ми е третата в момента. Те ми казват: "Собствената ви държава не ви признава, искате ние да ви признаем", разказа пред bTV Стефан Йорданов.

В търсене на изход мъжът започва да пише писма до родните институции. Потърсени за коментар от ресорното министерство заявяват, че в България министърът на здравеопазването не е компетентен орган за професията "Медицински рехабилитатор-ерготерапевт", защото тя не е регулирана.

"Няма изискване приемащите държави да предоставят информация на Министерството на здравеопазването за извършеното от тях признаване", добавят от Министерството на здравеопазването.

"Специалности за рехабилитатор и кинезитерапевт, те са регулярни и МЗ е отговорно за тях. За нашата специалност не е отговорно, което е някакъв парадокс, защото излизаш от медицински университет, медицинска специалност и накрая МЗ не е отговорно за теб. През 2018 г. спечелих награда за най-добър рехабилитатор на годината в болница "Токуда", където работех. И 2020 г., след като се преместих тук, с идеята да продължа кариерното си развитие, да създам семейство и да бъда заедно със съпругата ми, се оказвам в едно положение, в което в момента работя като болногледач в едно семейство и това е единствената работа, която мога да работя“, добави Стефан Йорданов.

Регулираните професии в България са 82, а нерегулираните над 5 300. За тях отговаря Националният център за информация и документация.

Главният секретар на институцията Вержиния Цанкова е изненадана от решението на швейцарците. Тя допълва, че от 2011 г. досега са издадени 47 удостоверения за същата професионална квалификация за различни държави и никога не са получавали отказ.

"Нямаме случай на непризнаване на тази диплома. Ние не виждаме никакво правно основание за това, защото дипломата, която е издадена е от акредитирано висше училище, професионалната квалификация е въз основа на държавни изисквания, отделно ние сме издали удостоверение, с което потвърждаваме, че той може да упражнява професията на територията на България, затова следва да послужи и за конфедерация Швейцария“, каза Вержиния Цанкова.

За да стане една професия регулирана, тя трябва да бъде от голям обществен интерес и да бъде одобрена от Министерския съвет.

"Ако професията е нерегулирана, достъпът до пазара на труда е свободен, т.е. всяка държава и всеки компетентен орган си определят своите правила и процедури дали и как да признаят съответната придобита степен и лицето да може да започне работа. Проблемът е, че швейцарците са изключително педантични“, добави Вержиния Цанкова.

"Тежкото в момента е, че аз съм учил чети години, една година допълнително магистратура, имам 9,6 години трудов стаж като рехабилитатор в България, в които съм искал постоянно да се развивам, имам и допълнителни квалификации и курсове. 15 години от моя живот са минали в това и ако не стане нямам идея, трябва сигурно да направя професионално преориентиране. Но това е много странно, защото навсякъде в Европа и по света колегите са просто физиотерапевти, в България се делят на три, от които най-потърпевши са медицинските рехабилитатори и ерготерапевти, които нямат никакви права. Общо сме над 4 000 човека, които сме завършили тази специалност в България. Реално погледнато ние не сме трудоспособни на европейския пазар“, разказа Стефан Йорданов.

От Медицинския университет в Плевен заявиха за bTV, че специалността "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" съществува от 2005 г. и отговаря на всички законови изисквания.

"Освен реализация на над 60% от випускниците в България, редица специалисти, завършили специалността, успяват да се реализират на трудовия пазар в рамките на Европейския съюз. МУ-Плевен е юридически задължен да осъществява обучение съобразно българското законодателство, като е невъзможно признаването на която и да било диплома навсякъде по света, в частност извън рамките на Европейския съюз, както е Швейцария. Решението и пътят за признаване на дипломите в чужбина са суверенно решение на всяка конкретна държава, в което институцията няма лостове за влияние“, добавят от Медицинския университет-Плевен.

Те допълват, че приравняване на дипломи между сходни специалности не е в техните компетенции. Признаването на образователната квалификация за всяка държава представлява отделен казус и само времето ще покаже дали третият опит на Стефан да получи право за работа в Швейцария по тази специалност ще даде положителен резултат, категорични са от университета.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.04.2023 г.
0
 
 
правилно. сега ги продават на килограм. плащаш и изпита или зачота е взет.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: