Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Първанов: Радев постъпи подло, иска Нинова да бъде унизена да го подкрепи, а не да го издигне
Автор: Екип Varna24.bg 22:39 / 02.02.2021Коментари (4)2398
©
В българската история вдигнатият юмрук принадлежи на партизанския командир от Белово Чапай. Това не е символ на държавност, а на нещо друго, казва президентът (2002-2012 г) в интервю пред Валерия Велева.

-Изненада ли Ви, г-н Първанов, решението на президента Радев да обяви точно сега, че се кандидатира за втори мандат?


- Не, това е финален момент от неговото идейно развитие. Пред цялото време той олицетворяваше една непримиримост. Но наред с това президентът Радев взриви много от мостовете, които можеше да има, за да изпълнява ролята на добър посредник в политическия диалог.

- Защо той прави това? Защо не успява да стане добър посредник в политическия диалог?

- Защото само това може да прави. Извинявайте, аз не съм такъв човек.

- Давате изключително тежка оценка за неговата политика.

- Тежка е! Кажете ми, каква е неговата външна политика? Той ходеше по форуми, уж установяваше разни контакти, но той няма нито една сериозна визита, нито една кралска визита (не става дума за покана за пиене на чай), нито едно официално държавно посещение. А във вътрешен план? Да, имаш право да заемеш позиция, да бъдеш категоричен, но не може само да отричаш, да нападаш. По време на импийчмънта, който активираха навремето ГЕРБ срещу мен, аз бях подложен на огромен натиск - Цветанов ме ругае, Борисов ме атакува, отвсякъде ме плюят, те са моята алтернатива, но аз не им отговарям, а и да почвам да ги бия по икономическата политика, по усилията за изхода от кризата. Не отвръщам на агресията с агресия, не им казвам "Мутри, вън!“. Борисов може да е бил всякакъв преди 2000-та година, но всичко това го е изпрал в политически смисъл за последните 10 години. Бий го за това, че му е скапана политиката, че е зле в международен план, атакувай го политически, но не по този начин, както го прави Радев.

- Казвате, че той е изгорил мостове. Вие и Петър Стоянов в много драматични ситуации изграждахте мостове към всички, дори и към противници, докато Радев в една мирна обстановка се скара с всички, дори и със съмишленици.

- Абсолютно и безсмислено! Разбирам да има някакви поводи. В политиката трябва да можеш да подадеш ръка. В книгата ми, която след месец ще излезе, в главата за импийчмънта съм разказал за многото тежки обвинения и атаки, които съм преживял и съм дал две снимки като илюстрация. Едната беше в Деня на София, когато всички политици сме се наредили и палим свещи. И макар и противници, ние си подаваме един на друг огънчето. Тогава даже повечето текстове в медиите бяха: "Искам огън да ти дам“, като знак за това, че можем да се сработваме. Следващата снимка е как се разминаваме в парламента,  гледаме се по-свирепо, отколкото можем да си го представим. В политиката е така - има го и едното, и другото, не е само едното.

- Според президента днес е необходима алтернатива, виждайки себе си като такава. Това ли е ролята на държавен глава?

- Радев твърди нещо повече: "Алтернативата трябва да се обединява около мен“! Кой може да го каже това и на какво основание? Че Борисов бил заграбил 3 милиарда за "Турски поток“, че ние трябва да подкрепяме "Три морета“ - защо е всичко това, което президентът прави?

- Да, наистина защо президентът Радев е толкова пристрастен към инициативата "Три морета?

- За да се хареса на американците! Но те няма да го харесат. Това е илюзия! Те ще харесат някой, който им е по-близък до сърцето. Макар че имат примери и в обратно отношение - ако някой е послушен.

- Искате да кажете, че с подкрепата на американците Радев се надява да спечели втори мандат, така ли?

- Той втори мандат не може да спечели така. Ако се отиде на вариант избори 2 в 1 наесен, както се очаква, на първия тур всеки ще излезе със собствен кандидат. Дори една Мая Манолова ще издигне свой кандидат, за да печели гласове. Представете си, че ГЕРБ издигнат някой свестен, приемлив, и той надделее още на първия тур, след това става много сложно. Не е добър начинът, по който Радев издигна кандидатурата си сега. Това не е обмислен ход.

- Радев поставя в много тежка ситуация и БСП, и Нинова - не те да го издигнат, както е редно за такава голяма партия, а да го подкрепят. Сякаш им казва, че БСП няма да има водещата роля, а някаква подкрепяща, второстепенна.

- Точно така е! Радев иска Нинова да бъде унизена да го подкрепи, а не тя да го издигне. И тя няма полезен ход - ще го подкрепи, но с отвращение, без ентусиазъм!

- Нинова ще подкрепи Радев след Лупи, след Манолова, така ли?

- Да, естествено! Нямам съмнение, че Радев се е договорил с Мая и Лупи предварително.

- Спомням си, че вие бяхте сред тези в лявото пространство, които  издигнаха кандидатурата на Радев. Днес съжалявате ли?

- Тогава Корнелия Нинова и Кирил Добрев ни представиха в АБВ Румен Радев като кандидатура за президент. След това с него се видяхме насаме за кратко. Разбрахме се с Нинова много коректно те да направят Национален съвет и да го издигнат, а и после ние. Първо те му дадоха подкрепа, но трудно, 50 : 50, а ние я дадохме с 99%.

- Вие сте много опитен политик. Усетихте ли качествата му на политик в тези разговори?

- Не! Аз знаех Радев като човека, на когото за няколко минути съм му дал пагона. И когато Нинова и Добрев ми го представиха, идеята беше добра от гледна точка на избираемост. Не съм имал време да го проуча, още по-малко да го оценя в реална кампания. Но го оцених в мига, когато ни предадоха, когато отказаха той да бъде кандидатура и на АБВ и той повече не се обади. В книгата съм го описал, буквално: "Радев постъпи подло и затова може би изглеждаше гузен, не бях сигурен, че е гузен, но изглеждаше гузен“. И тезата ми беше: Радев, дето се перчеше много, генералският му пагон беше свален и му беше лепнат партийния пагон от "Позитано“. От този момент много критично гледам на него и то само на базата на това, което тогава направи.

- Сега не постъпи ли пак подло?

- Още по-подло е! Извинявайте, що за постъпка е това? На тези, които са те издигнали, които са те направили президент, които са те крепили през годините, ти сега излизаш и им казваш: "Аз тръгвам! Вие правете, каквото искате, вие ще ме подкрепите, така или иначе“. Унизителна работа! Това ще засили броженията във Висшия съвет, само ще нанася вреди на БСП и то точно преди изборите. Радев можеше да го направи на 15 април. Убеден съм, че той си е провел разговори с Мая Манолова, защото поведението на Мая говори за това.

- Искате да кажете, че Радев прави това съвсем тенденциозно, за да навреди на БСП и да обслужи Мая Манолова?

- Да, и още няколко други фактори. Той си води разговори, за които само се дочува. Но това така не се прави.

- Опитвам се, г-н Първанов, да дам обяснение на всичко това, което Радев прави, и като че ли намирам само едно - проява на лош характер?

- Точно това означава. Не исках аз да го кажа.

- Излиза и че Радев работи срещу БСП в полза на антисистемни играчи, които ще дърпат гласове от БСП.

- Точно така! Вдигнатият юмрук, знаете ли на кого принадлежи в българската история?

 - Не!

- Като историк се порових и разбрах. На 7-8 септември 1944 година в Белово влиза техният партизански отряд, начело с Чапай. Влизат, посрещат ги с цветя, с песни, с тях е екип и на киното, който снима. Режисьорът вижда, че от тази работа може да стане нещо интересно и връща този хубавец Чапай 2-3 пъти, да направи дубъла с вдигнатия юмрук, който остава в историята. Това е Чапай от Белово! Но това не е символ на държавност, а на нещо друго.

- Днес Радев бе подкрепен и от партия МИР, която той изненадващо покани на консултации - една твърде малка партия, на която той обръща такова внимание.

- Те са си много близки. Но това нищо не значи. Това не е голямата политика, това е едно разкарване на топката, което не знам докъде ще ни докара. Радев може и да спечели, но и вторият му мандат ще бъде такъв, измъчен.

- Измъчен мандат! Много негативна оценка давате и лоша перспектива за държавата чертаете, г-н Първанов!

- Наскоро говорих с млади хора, които ми казаха, че няма да гласуват за него, защото не го приемат. Радев не можа да стане политик! Е, има някакви военни от запаса, някои хора из страната, крайни опозиционери, които го харесват. Но той не се утвърди като лидер на нацията в най-респективния смисъл на думата. Така че перспективата за президентските избори е никаква. Казвам го с огромно разочарование и притеснение за държавата. Борисов също няма няма много полезни ходове, той може да спечели, но това е като през 2014 г.

- Има нещо интересно в тезата на Радев - че на него не му трябват партии, важното е да си говори с хората, с електората. Това не е ли опасно от гледна точка на демокрацията?

- Това е Кимон Георгиев, 1934 година. Чърчил е казал: "Партиите са лошо нещо, но по-добро не е измислено“.

- Както разбирам, това му го внушава Александър Маринов, който е шеф на неговия Стратегически съвет. Докъде ще стигне с тази нагласа?

- Радев може и да спечели изборите, без да се обвърже с партия, защото ще ги накара да го търпят от немай-къде. Обаче после каква политика ще правиш ти без партиите в парламента? За това той не мисли. На Слави ли ще каже да провежда политиката му? На Корнелия Нинова ли ще каже, която, като минат изборите, ще се еманципира, и ще му откаже.

- Чувам, че вътрешната опозиция започва да организира писма от партийните структури в страната, които да притискат "Позитано" 20 да подкрепи кандидатурата му?

- Това ще стане. Правят го, за да настройват ръководството, към което аз не питая особена симпатия, но говоря обективно. Това е внасяне на нов проблем в партията. Радев няма никаква позиция и по енергийните въпроси. Кого лъжат управляващите с този финт за АЕЦ "Козлодуй",  още през 2012 г., когато правителство и парламент спряха “Белене", ни пробутваха, че на мястото ѝ ще  се строи газова парова централа, а единият ѝ реактор да отиде в “Козлодуй". Сега идеята е изровена отново, но с американско участие, за да замаскират провала си в енергийната политика. Радев защо не реагира? Ами за Македония?

- Вероятно след изборите САЩ ще ни натиснат да отгеглим ветото си за СР Македония!

- Това просто е безнадеждно! Пълна катастрофа! Не стига, че изгубихме Македония и станахме най-враждебни, но загубихме тотално битката и в Европа. Чета какво са написали от неговия Стратегически съвет като разработка за бъдещето на държавата - боза! Никакви идеи! Никаква визия!  Нито един от проблемите на държавата не е поставен там като решение или представа за решение.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
И ваааа и Гоца щом го плюе толкова,начи Муньо ще им бърка в дивия. Да му обясня и на него. Радев слуша Черепа.Затуй си хортува с МаяМата. А тя е коалиция с ку**ите на Черепа. А партията на Радев е на Слави.Бастуна е само парван. Искам само да ви кажа,че Слави е близък с Гергов,а свинаря беше на първия ред на избирането на Гергов. И сега тая Кремълска марионетна трупа на Радев,Бобокови,Черепа,Гергов и олигарсите под арест се опитва да се легитимира ,защото в БСП другарката Сланинова направи едно проветряване. Не,че го иска ,а и го наложиха. Пак от там дето е Решетников. Та дъртите червени цървули се консолидират около Радев и една колеблива част към Слави и МаяМата и Отровното трио . А другата част около Сланинова. И така мислят да се преборят с Борисов. Много хитро постъпва Мунчо.След изборите ще обере негативите ,ако БСП ги изгуби и го подкрепи.Все едно му закача камък на шията.Ако не го подкрепи ,за да не му навреди ще е още по зле. Щом и БСП няма да го подкрепи. Ако ли пък БСП спечели,той ще се изкара,че е докарал подема предварително. Ей това си мислят леваците....но има едно НО. Гоце го каза,БСП и да изгуби и да спечели,може да го отсвири.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: