Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гешев: Нямам спомен тази година МВР да е докладвало случай за корупция, в който участва лице от високите етажи
Автор: Екип Varna24.bg 21:06 / 21.07.2022Коментари (0)1128
©
Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година, каза главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос от Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната"). Главният прокурор е на изслушване в правната комисия в парламента. 

Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година МВР да е докладвало случай за корупция, в който участва лице от високите етажи, отчете Гешев.

В последните години има редица скандали, по които за обществото няма отговори, няма присъди. Да се събират доказателства е задължение на прокуратурата и тя ръководи разследването, посочи Мирослав Иванов.  

Темата за кюлчетата, джуджетата и други приказни герои е приключена, каза Иван Гешев.

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) повдигна темата за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. А Гешев посочи, че ще има "амнистия за организираната престъпност". Ще настъпи огромен правен хаос. Организираната престъпност вече се връща в окръжните градове, допълни главният прокурор. Това бяха най-работещите структури и бяха закрити, защото работят. След 89 година са замразени около 1,5 млрд. активи, посочи той. Прокуратурата ще се опита да спаси около 800 дела, които са в досъдебна фаза. Половината от тях ще отидат в окръжни прокуратури в страната. На някои прокурори ще им трябва много време, за да се запознаят с дела от по 600 тома. Други никога не са специализирали дела срещу организираната престъпност, отбеляза Гешев.

С този акт се търсиха политически дивиденти, не беше обезпечено довършването на делата, каза Каназирева.

Твърдението, че престъпността се връща, противоречи на информацията, която прокуратурата докладва за последните години, посочи Крум Зарков. Главният прокурор отговори, че не вярва на статистиката на МВР, а неговите впечатления са от разговори с колеги в страната.

"Аз знам моите проблеми, на прокуратурата, знаем си нашите проблеми и се стремим да ги решаваме, те са дългогодишни и са огледални в не малка степен и за съда", каза Иван Гешев, като обясни, че проблемите са свързани с конкурсите, атестирането на магистратите и качеството на хората, които влизат в системата. Той постави проблема и с формализма в наказателния процес.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС попита главния прокурор дали пречат атаките от изпълнителната власт към прокуратурата на борбата с престъпността. "Докато има усещане, че законът се прилага, и се прави, само когато има интерес от него, резултатите винаги ще са трагични“, каза Иван Гешев и добави, че прокуратурата ще продължава да се опитва да работи в полза на гражданите.

На въпрос от народния представител Атанас Славов от "Демократична България“ за това какво се случва с обявените през 2021 г. проверки от прокуратурата по отношение на народния представител Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, санкционирани по американския закон "Магнитски“, главният прокурор отговори, че вариантите са два – или са прекратени проверките, или са събрани данни за образуване на досъдебни производства. 

Председателят на правната комисия Милен Матеев ("Продължаваме Промяната") обяви, че ще изпрати официално запитване до прокуратурата, за да получи конкретна информация, като отбеляза, че отговор на въпроса не е бил даден. В него ще се включи и питане относно депутата Христо Терзийски във връзка с проверка на прокуратурата, стана известно по време на заседанието на правната комисия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: