ИПИ предлага спиране на мярката 60/40, средствата да се пренасочат за бежанците от Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
17:26 / 06.03.2022
1313
Институтът за пазарна икономика предлага държавата да преустанови мярката за запазване на заетостта 60/40 и средствата да се насочат за подкрепа на бягащите от войната украински граждани. В анализ икономистът Петър Ганев посочва, че това са 300 милиона лева в бюджета на Националния осигурителен институт, които са достатъчни, за да финансират подкрепа на потенциално голям брой пристигащи у нас бежанци.

От Института за пазарна икономика предлагат подкрепата за бежанците да бъде в две посоки  - първата е осигуряване на адекватни условия за настаняване и втората - бързото уреждане на статут и получаване на работа. В анализа си Петър Ганев отбелязва, че у нас са необходима по-бързи административни процедури и финансиране. Той посочва, че в другите държави е видно, че голяма част от украинците влизат като икономически мигранти, а не със статут на бежанци, като дава пример с Полша, където това се посочва като най-простото и работещо решение за бягащите от войната украинци.

Затова от Института за пазарна икономика обръщат внимание, че е важно максимално облекчаване и ускоряване на всички процедури, за да може бежанец да си потърси работа "на светло“, да отвори банкова сметка и да има достъп до здравеопазване и образование. 

От Института за пазарна икономика вече повече от година изразяват мнение, че е време за край на мярката 60/40, с аргумента, че изкуственото запазване на заетостта в сектори или предприятия, ударени тежко от "класическа“ криза, може да бъде много опасно. 

Предложението остатъкът по мярката да бъде пренасочен към бежанците се поддържа и с мотива, че НОИ има нужната мрежа и капацитет да действа максимално ефективно и да избегне затъване в административни процедури. Според икономистите мярката 60/40 и без това отдавна е изгубила своя смисъл и е пред прекратяване в средата на годината, и е по-добре да се трансформира още сега и ресурсът да се насочи там, където има обективна нужда.

Виж коментарите (8)

Още по темата (4522):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
Още новини от Национални новини:
Йотова с първи коментар за промените в хазарта
Кой ще получи четворна и двойна надница по празниците?
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Експерт: Таванът на надценка на даден продукт е лошо решение, ням...
КТ "Подкрепа": Бедността у нас вече се превръща в хронично заболя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).