Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каква е новата тенденция при купуването на жилища?
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 18.01.2024Коментари (0)964
©
Купувачите на имоти са все по-малко склонни да дават пари и да губят време, за да правят ремонт и дори да обзавеждат жилищата си. Все по-често те искат да купят напълно завършен апартамент, разказаха брокери на имоти. Цените на напълно обзаведените жилища са по-високи, но предимството за купувача, е че може да се нанесе или да го отдаде под наем веднага.

Други купувачи обаче предпочитат сами да изберат подовата настилка и мивката за банята и затова търсят нови имоти на шпакловка и замазка. Обикновено това са взискателни купувачи, които знаят точно какво искат или държат сами да изберат използваните материали и цветове. Някои купувачи дори са готови да платят надпазарна цена за наистина отличните имоти, които напълно отговарят на изискванията им.

С ипотечен кредит се реализират около 63% от сделките с жилища, показват данни на компания за недвижими имоти. Над 20% от ипотечните заеми покриват максималния размер от цената, финансиран от банките - около 80%. В унисон с ръста на цените на недвижимите имоти, се наблюдава нарастване и на средния размер на ипотечните кредити, който вече надхвърли 160 хил. лв. Най-често купувачите взимат ипотечен кредит за срок от 25 години.

Хората, които взимат ипотечен заем за покупка на жилище, са предимно семейни мъже, на възраст между 30 и 45 години, с добра кариера и заплата над 3500 лв. Но има купувачи на имоти от всички възрастови групи. Своето първо жилище купуват и много млади хора, които работят в сферата на информационните технологии и имат високи заплати. Хората в по-напреднала възраст най-често купуват по-голям дом за семейството си или с цел инвестиция.

Сделките с тристайни жилища имат дял от 39% от всички реализирани продажби, а тези с двустайни апартаменти са повече и имат дял от малко над 45 на сто, показват данни на компанията за недвижими имоти.

С инвестиционна цел са 22% от реализираните сделки. Хората купуват предимно жилища за собствено ползване. Купуват или своя първи дом или имот, с който да повишат стандарта си, като се пренесат в по-просторен апартамент или в имот в по-добър район. Продължава да има и голям интерес и към имоти извън града.

Балансът между търсене и предлагане е устойчив, коментират брокери. Но купувачите не са готови да дадат парите си за какъвто и да е имот. Те са много добре информирани за пазара и правят огледи само на онези оферти, които отговарят на изискванията им, пише "Труд".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Зелен преход
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: