Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кирил Петков: Играят си на куклен театър - измислят си някаква теза за оправдание
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 25.07.2022Коментари (0)1017
© NOVA
"С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев". Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в ексклузивно интервю за предаването "На фокус" с Лора Крумова.

"За Асен Василев как стана? Аз видях, че за момент има опасност да не се формира правителство заради мен лично. Заради това, което се случи със седемте дипломата руски. И всъщност, когато от БСП казаха "не можем с премиер Кирил Петков, аз си казах, че България ми е по-важна, каузата ми е по-важна, ще направя стъпка настрани, но трябва България да има шанс да има правителство за зимата. Не беше заради Слави Трифонов или Тошко Йорданов. Беше заради факта, че не исках да се чувствам като препятствие за формиране на правителство". Така Кирил Петков мотивира избора на ПП да предложи Асен Василев за нов министър-председател.

Той коментира и темата с изтеклия запис от закрито заседание на парламентарната група на "Демократична България". Именно в последствие на него лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за нов кабинет. "Не видях нищо страшно и драматично в този запис.

Това беше поредната "Македония". Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им", заяви Петков.

Той бе категоричен, че за него "няма опция" ИТН отново да бъде партньор на "Продължаваме Промяната" в управлението. Министър-председателят в оставка подчерта, че още в началото на новите преговори за правителство му се е сторило съмнително, че "от днес за утре пак има диалогичност и пак някой се е събудил след катарзис".

Според Петков това, че "миналата седмица блокирахме поръчка за милиард и половина за пътя Русе - Велико Търново и сложихме изискване за Рашков да разследва корупцията", накарало ИТН да "дръпнат ръчната спирачка".

"Жал ми е да видя някакви свестни хора, заради някаква лоялност към лидер, на когото не му пука за тях, да продължат да действат така, че страната да влезе в поредица от политически рискове. Има поне едни осем души още", коментира премиерът в оставка.

По темата за евентуални предсрочни избори Петков изрази убеждение, че партията му ще бъде първа политическа сила. "Партньорство най-вероятно ще се случи след избори, не преди тях. Вярвам, че ние, ДБ и БСП ще достигнем заветните 121 гласа. Този път не ни достигнаха четирима депутати", анализира политическата ситуация Петков.

Той сподели, че е бил убеден, че ИТН няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. И категорично заяви, че ПП не са се отказали от това свое предложение и не се страхуват да бъдат разследвани. "Ако беше избран Рашков, аз лично щях да имам разговор с него, че всички са равни пред закона", заяви Петков.

"Когато имаме прокуратура, която не работи – ако работеше, отдавна половината от политиците щяха да са с повдигнати обвинения. Затова слагаме един закон, който дава възможност на разследване на един независим от партии човек, който ще се е доказал в институционална рамка", каза още министър-председателят в оставка.

Петков коментира изгонването на руски дипломати от страната ни. По думите му дипломатическите отношения между България и Русия никога не са прекъсвали, и в момента имало 43-ма служители на руското посолство у нас. "Просто едни хора, които и службите видяха, че накърняват българския интерес, бяха поканени да си тръгнат", подчерта той.

Попитан дали след визитата си в Азербайджан е успял да договори още газ за страната ни, Петков отговори: "Президентът Алиев каза, че може да ни доставят между половин и един млрд. куб. м. допълнително на годишна база. Ние още трябва да помислим и да изчистим начина, по който те да дойдат до България".



Още по темата: общо новини по темата: 741
04.09.2022 »
10.08.2022 »
10.08.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: