Министър Атанасова: А колко непушачи започнаха да ходят по заведения след забраната?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (28)
17:32 / 14.12.2012
1710
Законът за забрана на тютюнопушенето действа у нас и в никакъв случай не може някой да призовава за нарушение на вече установен ред със закон. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в отговор на въпрос ще започнат ли масови санкции, в случай че ресторантьорите нарушат закона на Коледа и Нова година така, както призоваха обществеността. 

Здравната министърка каза още, че според нея този призив е все едно да призовем всички, които искат да употребят алкохол за Нова година, да седнат зад волана. Десислава Атанасова още веднъж изтъкна, че тя е категорично против това да се внасят проекти за поправки на цели текстове в закона след второ четене, тъй като според правилника на Народното събрание писмени предложения за промяна могат да се правят между първо и второ четене. 

Срокът за такива поправки отдавна е изтекъл, каза Атанасова. Нейната позиция остава категорична. Такава е позицията и на Министерски съвет и на премиера и всички те много кратно са го заявявали, отбеляза Атанасова. Попитана дали смята, че аргументите на ресторантьорите за връщане на старите текстове в закона са достатъчно силни, министър Атанасова каза, че и вчера се е срещала с тях заедно с премиера. 

Те отчитат намаление в оборотите си, но този закон действа от няколко месеца и не може да се счита, че посещаемостта е намаляла поради закона, посочи министърът на здравеопазването. Според нея никой не отчете колко от непушачите са започнали да посещават заведения чрез въвеждането на забраната. Освен това на срещата с ресторантьорите е имало и експерти, които са изтъкнали какви са загубите в здравния сектор за борба с онкологични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на белите дробове вследствие на вредните навици. 

По нейни думи - тези загуби в здравния сектор нарастват всяка година. Много е важно именно този фактор като тютюнопушенето да бъде премахнат и затова именно е необходима превенция, заяви Атанасова.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (28)

Още по темата (108):
17.01.2024 Може да пушите в ресторанти, барове и заведения от закрит тип, но има
условие
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
16.04.2018 Слабаков: Аман от педера**и, рецидивисти, цигани и непушачи!
19.06.2016 Бивш министър: Като цяло забраната за пушене на обществени места се спазва
07.04.2016 Плевнелиев зове депутатите да въведат правила за всички изделия за пушене
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).