Министър Демерджиев: Отпускаме 10 млн. лева за пострадалите общини Карлово, Калояново и Марица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:36 / 15.09.2022
981
Отпускаме малко над 10 милиона лева за преодоляване на бедствията в общините Карлово, Калояново и Марица. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседание на междуведомствената комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"С три постановления на Министерския съвет вече са разпределени средства за подпомагане. Разполагаме с остатък от около 34 милиона към момента от бюджета за преодоляване на бедствията. Отложихме заседанието на междуведомствената комисия, за да се разгледат исканията на последните пострадали общини. Това са общините Карлово, Калояново и Марица. Тези искания бяха входирани през вчерашния ден и бяха разгледани дейностите, които са най-належащи и които общините имат готовност да извършат до края на годината. В рамките на тези техни необходимости отпускаме малко над 10 милиона лева. Това са сумите, които те са заявили и са съгласни, че ще покрият нуждите им до края на годината. Останалите разходи, които те са направили като план-сметки и са дали на комисията ще бъдат разглеждани поетапно на следващи заседания в рамките на следващата година", разясни Демерджиев.

"От сумата от 34 милиона лева, която остава в бюджета, разпределихме общо 31 милиона, като малко над 10 милиона са за трите общини – Карлово с най-голямо перо малко над 9 милиона, Калояново и Марица", уточни той.

Според министъра бюджетът за превенция на бедствията трябва да бъде увеличен.

"Това, което коментирахме с колегите е, че трябва да се засили работата по превенция, съответно трябва да се опитаме да увеличим бюджета на комисията по отношение на превенцията. Общият бюджет към момента е около 80 милиона лева, но само щетите от последното бедствие по първоначални данни възлизат на толкова. Ние сме на мнение, че ако засилим превенцията и ако насочим акцента върху превенцията, бихме могли да спестим голяма част от разходите от възстановяване впоследствие и няма да се стига до такива трагедии, каквито видяхме", подчерта той.

Нели СТАВРЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (85):
01.04.2024 Свършват парите за възстановяване на пострадалите от наводнението села в Община Карлово
02.09.2023 Раздадоха курбан за здраве в потопените карловски села, една година след бедствието
12.07.2023 Кметът на Карлово с призив към правителството да бъдат почистени речните корита в наводнените села
18.05.2023 Над 120 климатика, дарени за домакинствата в Карловско, изчезнаха
11.04.2023 Едва 7 къщи от наводнените карловски села са били застраховани
10.04.2023 След наводненията: Жители на Каравелово недоволни от "парцалив" мост
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).