Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Карамфилова: Финансирането на технологии трябва да се улесни
Автор: Екип Varna24.bg 15:42 / 18.04.2023Коментари (0)588
© Фокус
"Необходими са инвестиции в технологии за ефективно използване на материалите и намаляване на въглеродния отпечатък. Затова процедурите и достъпът не само до европейско, но и до комбинирано финансиране, включително от страни извън Европейския съюз, трябва да се улеснят". Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в първата част от неформална среща на министрите на ЕС по околна среда, която се провежда днес и утре в Стокхолм, информира Министерството на околната среда и водите.

Според министър Карамфилова са нужни и нови вериги на доставки на суровини и енергийни източници, за да се повиши конкуренцията и да се осигурят бизнес условия. Стимулирането на иновациите в разработване на "зелени" технологии, тяхното тестване и масово приложение в индустрията също трябва да се подобри. "Трябва да вървим към по-голяма гъвкавост по отношение на режима на държавните помощи. Важно е да се отчете огромната разлика във възможностите на държавите членки", подчерта тя.

В изразената позиция се казва още, че иновациите в електроенергийната инфраструктура са ключов елемент и че трябва да се отчете ролята на нисковъглеродния водород за постигане на климатичните и енергийните цели.

Ключово е да бъде осигурена правна предвидимост и сигурност за период от поне 10 години. Само по този начин могат да се планират и осъществят необходимите инвестиции и промени в производството. Така ще се намали и административната тежест, произтичаща от постоянната промяна на регулаторната рамка. "Правителствата и ЕС трябва да работят и за по-ефективно законодателство – важно е развитие на правната рамка и насърчаване на инвестициите по отношение на улавянето, съхранението и ползването на въглерод на ниво ЕС", каза още министър Карамфилова.

Втората част на срещата днес продължава с темата за европейските политики за климата. Във връзка с изводите в докладите на учените за състоянието на климата и околната среда в световен мащаб се отчита, че Европейската зелена сделка е стъпка в правилната посока. Същевременно тези високи цели поставят пред европейската индустрия и предизвикателства. Затова е много важно намирането на работещи решения и стимули на европейско ниво, за да се запази конкурентоспособността и на ЕС, и на отделните държави.

Сред предизвикателствата за българската индустрия е това, че кумулативният ефект прави запазването на производствата в страната ни и инвестирането в такива по-малко привлекателни. От друга страна, високите цени на енергията и квотите са ключов стимул за намаляване на индустриалното потребление и инвестиране в прехода към чиста енергия.

"Страната ни подкрепя предприемането на бързи действия на европейско ниво за ускорено стимулиране на въвеждането на иновациите и новите технологии за по-устойчива икономика и конкурентоспособност на всички региони в ЕС, особено на граничните", заяви министър Карамфилова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: