Министър Стойнев: Държавата може да стане собственик на ЕРП-тата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
15:17 / 17.03.2014
1545
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се срещна с представители на пловдивския бизнес, а самата среща започна с думите на министъра, че неговото министерство работи за "благоприятната среда на бизнеса у нас", предаде кореспондент на Varna24.bg от Пловдив.

"Тръгнахме по пътя на икономически растеж. Затова сега съм тук", каза още Стойнев и наблегна, че спазването на законите от страна на фирмите е много важно. 

Това е причината един от основните приоритети за работа на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да е борбата със сивата икономика.

Енергийният министър отбеляза, че работата на МИЕ и на цялата държава е да стимулира малкия и среден бизнес у нас. За пример Стойнев посочи, че правителството променя Закона за обществените поръчки (ЗОП). С това се цели по-голямо участие на малките фирми в обществените поръчки. Също така трябва да се работи в посока подпомагане на българските предприятия да изнасят своята продукция, според Драгомир Стойнев. Той посочи, че се наблюдава тенденцията от България към Германия повече да се изнася, отколкото да се внася продукция.

Своето изложение пред местния бизнес Стойнев завърши с думите за предстоящи промени в икономиката, които са основно административни и ще намалят бюрокрацията.

Думата бе дадена на представителите на бизнеса, които да споделят идеи за промени в законодателството, идеи за работа, идеи за подобряване новото на икономиката у нас.

Преди да се срещне с местния бизнес, министър Драгомир Стойнев посети завод "Шнайдер Електрик" край село Радиново. Там пред медии министърът заяви, че държавата може да стане собственик на ЕРП-тата. Това ще стане, ако до утре те не изплатят дълговете си към НЕК. Така ще се стигне до процедура за отнемане на лицензите и следователно държавата ще стане собственик на трите ЕРП-та.

Задълженията на ЕРП-тата възлизат на 320 млн. лв., а EVN дължат 67 млн. лв. към НЕК. 

След срещата на енергийния министър с ръководството на чуждестранните инвеститори от "Шнайдер Електрик" стана ясно, че фирмата може да бъде включена в реализацията на проектите за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и "Южен поток".



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (341):
07.09.2023 Георги Кадиев: Сметките за ток ще скочат, и то с много
01.07.2016 По-евтин ток за варненци от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
28.05.2016 В проект на КЕВР: По-евтин ток за клиентите на "Енерго-Про"
01.04.2016 От 1 април всеки може да смени доставчика си на ток, ето как става това
27.11.2015 Мъж заплаши: Ще се взривя, ако енергото не ми даде развод!
Още новини от Национални новини:
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).