Официално: Община Пловдив не обжалва решението за "Пълдин туринвест" за акциите на община Варна

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
09:38 / 25.04.2023
1149
Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив за акциите на община Варна в публично-частното дружество "Пълдин туринвест", което е собственик на "Международен панаир Пловдив". "Има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме" - коментира за Plovdiv24.bg заместник-кметът по финанси Величко Родопски, който замества кмета Здравко Димитров.

Реално Община Пловдив губи само 2.5% от дяловете си в дружеството "Пълдин туринвест", в което е съакционер заедно с бизнесмена Георги Гергов

"Държавата досега не е направила нищо, а ние какво можем да направим? Само разходи правим" - допълни Родопски и припомни, че съдът е потвърдил решението на Общинския съвет. 

Припомняме, че в началото на месец април състав на Окръжен съд - Пловдив призна за неистински документ Решение № 576 на Общински съвет Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 г., в частта му за т. 1 и т. 3, но в същото време призна т. 2. 

В първата точка на решението ОбС - Пловдив не даде съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на "Пълдин туринвест" АД, с което се намалява участието на Община Пловдив в капитала на дружеството. Възложи на представителя на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" Ясен Михайлов да направи изрично изявление пред Общото събрание, че акционерът Община Пловдив упражнява правото по чл. 51б, ал. 2 от Закона за общинската собственост на "блокираща квота" при вземането на решения за изменение на устава и за увеличаване на капитала.

В третата точка ОбС - Пловдив възложи на кмета на община Пловдив, в случай, че на някоя от двете дати, определени за провеждане на ОСА на "Пълдин туринвест" АД - 9 януари 2023 г. или 24.01.2023 г., се приемат проекторешения за увеличаване на капитала и/или за изменение на устава на дружеството, да поиска отмяна от съда на взетите от ОСА решения. 

Втората точка от въпросното решение касае начина на гласуване на представителя на общината в ОСА. По предложение на Николай Радев мнозинството в Общинския съвет гласува представителят да гласува със "за" на предложенията по време на събранието.

На практика, със съдебното решение сега се признава за легитимен текст единствено т. 2 от Решение № 576 на ОбС - Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 г.

Съдът отхвърля като неоснователен и недоказан искът на Община Пловдив да се отменят като противоречащи на повелителни разпоредби на закона на всички решения, взети на проведеното на 9 януари 2023 г. извънредно общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" АД. 

Община Пловдив е осъдена да плати разноски в размер на 3600 лева с ДДС за заплатено адвокатско възнаграждение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (52):
29.02.2024 Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир
16.02.2024 Кметът на Коцев: Акциите на Варна в Пловдивския панаир трябва да се върнат на държавата
25.01.2024 Общински съвет Варна отказа да гледа въпроса с акциите на Пловдивския
панаир
25.09.2023 Съдът потвърди запора върху апортираните от община Варна акции от Пловдивския Панаир
04.08.2023 Запорираха акциите на Община Варна към "Пълдин Туринвест" от капитала на Пловдивския панаир
24.07.2023 ВКС: Агенцията по вписванията няма право на жалба по казуса с Пловдивския панаир
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).