Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдиха Столична община заради инцидент от 2015 година. Обезщетението, което трябва да плати, е рекордно!
Автор: Екип Varna24.bg 16:49 / 16.06.2022Коментари (0)804
©
Столичната община е окончателно осъдена да плати рекордно обезщетение от 180 000 лв. на младеж, който пострада тежко и трайно, след като преди 7 години падна в триметров ров в района на НДК. Върховният касационен съд не допусна разглеждане на казуса и така влиза в сила решението на апелативните съдии. С него пък беше потвърден актът на първата инстанция - съдия Мариана Христова от Софийския градския съд, съобщава "Лекс". Общината е осъдена заради бездействието си да поддържа общинските площи и да осигури безопасно преминаване и при ремонти.

Инцидентът е от пролетта на 2015 г., когато младежът е бил само на 17 години. Тогава течеше мащабен ремонт на НДК и около 21,30 ч. момчето се прибирало с приятел. Вървели по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от поставени заграждения заради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци. Разделили се за кратко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения булевард. Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия ров и изгубило съзнание.

След като се свестил, ученикът разбрал, че е в подземния паркинг, обадил се на родителите си, защото не можел да стане и изпитвал силни болки в левия глезен. При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания. Родителите го откарали в болница, където след спешната операция последвали още две, но и до днес младежът не може напълно да се възстанови.

Той заведе делото срещу общината още през 2017 г., като поиска обезщетение от 200 000 лв. за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столичната община пък отричаше бездействие и дори твърдеше, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък, а и заради тъмнината загубило ориентация и не е усетило естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

Тези възражения обаче бяха отхвърлени и от двете инстанции, тъй като на мястото е имало обособена пътека, но не е било осветено и не е имало указания за опасност от пропадане в изкопа, както и заграждения. Съдът прецени, че не е било възможно момчето да предвиди и предотврати падането при обичайното внимание, което всеки пешеходец е длъжен да проявява.

За да преценят, че справедливото обезщетение е 180 000 лв., съдебните състави взеха предвид трите операции с поставяне и махане на метални игли, гипс и тежка рехабилитация, придвижване с патерици няколко месеца и нужда от помощ при обслужване. Последвала нова хоспитализация заради травма и на пищяла от падането, след която момчето получило инфекция, която наложила ново лечение. Изследване с ядрено-магнитен резонанс показало трайни усложнения.

По делото беше приета и съдебномедицинска експертиза, която заключи, че въпреки петте години лечение, при младежа са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката травма, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка наляво. Заради това, той и до днес търпи болки в десния крак и гръбначния стълб всяка сутрин и при претоварване.

"Той е трайно увреден, с неблагоприятна перспектива за развитието на неговото състояние и вероятно неизбежно ендопротезиране с изкуствена става, с множество трайни неврологични увреди. Преживял е силен стрес, болки и страдания при настъпване на увреждането, както и при последващото неблагоприятно развитие на състоянието му. Възможностите му за реализация са значително стеснени, доколкото възможността му за придвижване продължава да е силно ограничена, макар вече да може да се придвижва самостоятелно", се казваше и в решението на апелативния съд, с което ВКС се съгласява.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: