Освобождаването на кораба Vera SU е технически обезпечено

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:04 / 27.09.2021
1210
Технически е обезпечена операцията по освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU. В изпълнение на заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, логистичният план е в действие и се изпълнява стриктно. Укрепен е заседналият товарен кораб Vera Su с доставените тази сутрин резервни котви. Целта е да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка.

Извършен е водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен е и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран. В момента кранът, заедно с обезопасяващ влекач, подминава нос Калиакра и се очаква към 17.00 часа да бъде в местността Яйлата.

На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на пристанище Варна до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват.

При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

Ежедневно се правят проби на водата в района на местността Яйлата, които към днешна дата не показват наличие на замърсяване.


Виж коментарите (0)

Още по темата (76):
02.12.2023 Корабът "Вера Су", който вече се казва "Сафина", отплава от Варна
28.11.2023 Осъдиха втория помощник-капитан на кораба "VERA SU"
13.01.2023 Дадоха ход на делото срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су"
28.09.2022 Корабът "Вера Су" отива на втори търг
08.09.2022 Продават на търг Vera Su
02.06.2022 Варненски фоторепортер взе първа награда в Web Report за отразяване на сагата "Вера СУ"
Още новини от Национални новини:
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).