Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Павел Вълнев, зам.-председател на ПП "Републиканци за България": Безлихвени кредити с 30-годишен срок на погасяване ще спасят туризма!
Автор: Пламена Николова 09:45 / 30.03.2021Коментари (0)2159
©
Павел Вълнев е 41-годишен българин, който повече от 20 години живее и работи в САЩ. Притежава и развива сериозна бизнес империя отвъд Океана. Семеен е. Има две деца. Не крие, че е работохолик. Обича да си поставя високи цели и да ги сбъдва. Най-големият благодетел е на всичко българско в САЩ. Подпомага църкви, училища, творчески и спортни формации и форуми. България никога не излиза от сърцето му. Мечтае и работи за държава с правила, честни и отговорни политици, стабилни условия за бизнес и успешни граждани. Учредител и зам.-председател е на ПП “Републиканци за България" и е категоричен, че това е единствената дясна партия на парламентарните избори на 4 април.

- Г-н Вълнев, пред журналисти и граждани на Варна казахте, че основният бизнес в региона  - туризмът, е застрашен от масови фалити, заради неадекватните реакции на властта към туристическия бранш от началото на пандемията от COVID-19. Има ли начин този сценарий  да бъде избегнат, при положение, че краят на кризата не се знае кога ще бъде?

- Ще Ви кажа какво се случи а САЩ. Там имаше фирми, които преди кризата бяха пред фалит и аз следях развитието на някои от тях, защото имах интерес да ги купя - бяха в транспортния сектор, където аз работя сериозно. Дойде кризата около коронавирус пандемията и държавните мерки, които бяха приложени, не просто подпомогнаха, а фактически спасиха и стабилизираха същите тези фирми, които преди това бяха пред фалит.

- Искате да кажете, че адекватна държавна помощ би могла да спаси потъващи заради корона кризата туристически фирми и в България? Каква трябва да е тя?

- Осигуряването на безлихвени кредити с 30-годишен срок на погасяване и опрощаване на част от тях от държавата, спрямо оборота, би дал изключително позитивен ефект. Смятам, че това е начинът да спасим летния туристически сезон и да стабилизираме състоянието на ресторантьори, хотелиери, туроператори и пр. засегнати по веригата. Защото у нас виждате как е - ту ги пускат, ту ги спират да работят. Тези хора зареждат стоки и продукти, които се налага да изхвърлят. Наемат хора на работа и ги разпускат...У нас, знаете, по-голяма част от заетите в този бранш, са хора от други населени места. При затваряне те си отиват, при отваряне трябва да им се наемат квартири, те да се връщат...Разбирате, че това не е нормално, а и действа демотивиращо. Заради несигурността тези хора решават да сменят попрището, това ще доведе в един момент до непреодолима кадрова криза в туризма и ресторантьорството.

- В програмата на “Републиканци за България", чийто основен идеолог и зам.-председател сте, залагате солиден пакет икономически мерки, сред които се отличава решителност семейните ферми да получат държавна протекция, а по-широк спектър от малките фирми да влязат в режим на патентно облагане.

- В момента дупката в бюджета е 5 млрд. лева. Моята прогноза е, че до края на годината ще бъде над 10 млн. Ясно е, че в бизнеса е спасението на икономиката. Спадът на брутния вътрешен продукт е спад и в приходната част на бюджета. И до какво ще доведе това - до вдигане на данъците ли? Ние от “Републиканци за България" сме категорично против пипането на данъците. Плоският данък трябва да остане. Трябва да се разшири обхватът на патентния данък - за семейните фирми. Бизнесът трябва да има условия да работи нормално, за да има постъпления в бюджета и финансиране на останалите сектори.

- За фирми с какви обороти планирате преминаване от корпоративен на патентен данък?

- Това е въпрос на конкретни сметки, но принципът за нас е ясен: Не може едно кафене в центъра на голям град и в малко населено място или село да плащат данъци по едни и същи ставки. Смятам, че това е начинът реално, а не само на приказки, да се насърчава родното, качествено производство - от градинския домат, до занаятчийския продукт. Ние имаме решителност и мерки в подкрепа на бизнеса и срещу институциите, които малтретират бизнеса в България. Тук, за съжаление, съществува терминът “опраскване". Фирми от големия и малкия бизнес са натискани и мачкани от държавни институции, което е недопустимо в една демократична държава.

- Край Варна е планирана най-голямата индустриална зона в България. Като човек от реалния бизнес как бихте коментирали потенциала, който тя може да активира в региона?

- Не са много местата по света, които предлагат подобна инфраструктура - наличие на пристанище и летище в непосредствена близост. Подобна зона има потенциала да промени съществено бизнес средата в района и да създаде и конкуренция между работодателите, което ще  се отрази положително и върху нивата на заплатите.

-  От известно време много често ни показват млади, успели зад граница наши сънародници как се връщат - да свои компании в България - и твърдят, че тук е рай за правене на бизнес. Вие имате бизнес не само в САЩ, но и в Югоизточна Европа. Какво би Ви довело да работите в родната България?

- Ниските данъци, наличната инфраструктура и съществуващите работни заплати безусловно са добра среда. Но за мен - без адекватни държава и институции, това не е достатъчно. Не забравяйте, че аз направих бизнес тук - качествена, модерна телевизия (Б.а. BIT), с високопрофесионален екип, програма без аналог, излъчвана от два континента. Но се сблъсках с абсурда да имаш качествен продукт и да не можеш да го продаваш с печалба. Няма икономическа логика.Това ме принуди да продам телевизията и ме мотивира да работя за това бизнесът да не може да бъде мачкан от външни фактори. Смятам, че, ако държавата и институциите станат адекватни, страната ни би била наистина притегателно място за инвестиции и бизнес. Моята лична мисия в “Републиканци за България" е да помагам на бизнеса. За да може той да е спокоен и да работи добре. Аз искам и работя за повече ред и правила, за електронно управление, за съкращаване на излишните разходи, което ще позволи вдигане на работните заплати и на общия стандарт на живот в страната ни.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: