Председателят на Обществения съвет към ЦИК: Имаме лош опит със смесването на машинен вот и гласуване с хартиени бюлетини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:21 / 13.04.2022
691
Преди пет месеца беше прието задължителното машинно гласуване. Сега обаче БСП внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини.

В анкетата на bTV 45% от гласувалите се обявяват, че са за връщане на хартиените бюлетини, докато 43% смятат, че изборите с хартиени бюлетини са лесни за манипулиране.

"Ние не излязохме с нарочна позиция след това предложение, защото практиката показва, че след едно предложение за изменение в Изборния кодекс в рамките само на няколко седмици, обикновено и други политически партии внасят свои предложения и после ние, и вие, журналистите, започваме да анализираме къде те се припокриват и къде се разминават. И общо взето така се случват тези промени в България. В момента е важно тези промени да бъдат направени на базата на един задълбочен анализ, а такъв липсва“, коментира председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков предложението на БСП в "Тази сутрин“.

По думите му имаме лош опит със смесването на машинен вот и гласуване с хартиени бюлетини, което е видно при изборите миналата година при април, когато се проведоха три национални вота.

"При сумирането имаше много сгрешени протоколи, поради което ние еволюирахме в това да не смесваме вече механично машинно с хартиено гласуване“, отбеляза Цицелков.

Според него въвеждането на бюлетини няма да оскъпи вота, защото така или иначе бюлетини се печатат за случаи, когато изборни машини откажат да  работят.

"Това не е основно, не е важно. Изборите са начина, по който ние определяме кой да ни управлява“, посочи Цицелков.

Според него с машинното гласуване са изкоренени практиките на сгрешените протоколи, които сега може да се върнат.

По думите му не е доказано, че премахването на бюлетините е намалило изборната активност, тъй като имаме секции без машини, където активността е ниска.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).